Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел похвали правителствата на София и Скопие за стоплянето на отношенията

610 Европейска комисия

Брюксел не закъсня да похвали правителствата на София и Скопие за стоплянето на отношенията. Според представителите по външната политика и по разширяването Федерика Могерини и Йоханес Хан двустранният договор „засилва европейската перспектива“ на Македония. От името на Евросъюза комисарите Могерини и Хан приветстваха двустранния договор, каза за БНР говорителят комисията Карлос Мартин и цитира съвместното изявление:


Това споразумение демонстрира решимостта и на двете страни да преодолеят двустранните проблеми и е вдъхновение за целия регион. То е положителна стъпка към добросъседските отношения и засилва европейската перспектива за Бившата Югославска Република Македония в интерес на нейните граждани.

С подписването на договора фактически отпада заплахата за вето на България в съвета на министрите на ЕС, където трябва да се реши кога Македония формално да започне да преговаря за условията на своето пълноправно членство.

Досега, освен българските правителства, вето налага и Гърция, която не признава конституционното име на Република Македония. Добрите отношения със съседите са важни, защото дори и да започнат преговори, отварянето и затварянето на всяка преговорна глава отново може да бъде блокирано от която и да е членка на Евросъюза, ако тя има политически проблеми с македонците.

Но, за да се стигне изобщо до гласуване за дата на преговорите, Скопие първо се нуждае от положителен доклад на ЕК. Именно тази институция трябва да отправи формалната препоръка до 28-те правителства, които да я приемат с консенсус.

Пред македонските управляващи обаче има цял списък от тежки условия – така наречените „спешни приоритети за реформи“, които да предотвратят потъването на страната в нова тежка политическа и етническа криза. Сред тях намираме добре познати проблеми – деполитизиране на съдебната система, независимост на магистратите, доказани резултати за осъдени корумпирани лица, контрол над подслушването от тайните служби, прозрачни правила за провеждането на избори и прозрачност на държавното финансиране и реклама в македонските медии.

Ако има напредък по реформите, Еврокомисията е готова да излезе с доклад до пролетта на следващата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

България и Македония подписаха договора за приятeлство, добросъседство и сътрудничество

България и Македония официално подписаха договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Под документа подписите си сложиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев. Церемонията се състоя в сградата на македонското правителство в..

обновено на 01.08.17 в 16:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

МО отново заяви, че няма да праща военнослужещи в Украйна

България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна, заявиха отново от Министерството на отбраната. От там припомнят, че подобно решение е от правомощията на парламента.  От министерството припомнят, че страната ни е решила да участва в..

публикувано на 05.06.24 в 13:08

Столове за телемедицина в малките населени места във Великотърновско

Община Велико Търново тества пет високоспециализирани медицински стола за телемедицина за надграждане на здравните услуги, които предоставя в малките населени места. Близо 2000 жители на малките населени места в община Велико Търново се..

публикувано на 05.06.24 в 13:08

Тялото на украински шофьор на камион е било открито в Дунав край Тутракан

Тялото на украински шофьор на камион е било открито във водите на река Дунав в района на Тутракан. По данни на полицията става дума за инцидент. Сигналът за злополуката е подаден на 1 юни, когато трима украински шофьори, които изчаквали реда си..

публикувано на 05.06.24 в 13:00

Всяко трето престъпление – на пътя

Всяко трето престъпление бива извършвано на пътя, а случаите на шофиране след употреба на алкохол или наркотици, нарастват. Това са част от заключенията в проучване, извършено по поръчка на Съвета за криминологични изследвания към Министерството..

публикувано на 05.06.24 в 12:47

Преди изборите в Силистра и Ямбол: Висят лицата от стените, но еуфорията липсва

В Ямбол ситуацията е подобна.  Събития на открито като част от предизборната кампания липсват. Според жителите на града, кампанията преминава вяло, а на хората вече им е омръзнало от избори. До урните ще отиде отново твърдия електорат на партиите,..

публикувано на 05.06.24 в 12:47
Гара де Норд в Букурещ

Няколко влака се движат със закъснение

Няколко влака се движат със закъснение заради повреда в контактната мрежа на гара Подуяне в София.  От БДЖ съобщиха за "Хоризонт", че аварията е станала рано тази сутрин около 6:30 часа.  Час по-късно движението на композициите е било..

публикувано на 05.06.24 в 12:45
Снимката е илюстративна.

Инструктор по парашутизъм пострада при инцидент край Ихтиман

Инструктор по парашутизъм е пострадал при приземяване близо до Ихтиман. Сигналът е подаден вчера по обед. От Областната дирекция на МВР - София обясниха ,че мъжът е с различни травми и е откаран в болница. По случая е образувано и..

публикувано на 05.06.24 в 12:42