Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Петров се отправи на поредна експедиция към десетия си осемхилядник - Даулагири в Непал

Боян Петров
Снимка: личен архив

Алпинистът Боян Петров се отправи на поредна експедиция към десетия си осемхилядник - Даулагири в Непал. Със своите 8172 метра хималайският връх е седми по височина на планетата. Пред "Хоризонт" Петров разказа какъв е планът: 

До края на месеца ще бъдем в базов лагер – на 28, 29 и 30 август, след което вече започва самото разучаване на маршрута. Предполагам, че ще направя и по-бързи опити за атака, но пък понякога условията не позволяват бързи атаки и затова съм си дал срок до края на месец септември да направя изкачване. Нямам билет за връщане. Когато го изкача, тогава ще се върна.

Връх Даулагири ще е поредното предизвикателство за Боян Петров в рамките на проекта му "Българин на 14х8000". За последно върхът е покорен от българин преди 20 години. Алпинистът сподели, че за 20-те дни от последната си експедиция е покачил теглото си с 5 килограма и се чувства подготвен и аклиматизиран за изкачването. Петров, който е и зоолог, допълни, че и по време на тази своя експедиция, ще събере проби. 

Събирам от всякаква височина, записвам си всичко, правя достатъчно снимки, така че наистина в един момент ще дойде времето, в което ще обобщя в една голяма публикация заедно с колеги, които работят с някои от групите, които изследваме във височина. Накрая ще имаме и успех в докладването на горната граница на живота на Земята. Нито един от зоолозите не се е качвал на толкова много върхове, както в момента аз съм се засилил, така че това е още един плюс.

Към Даулагири  Петров тръгва и с 360 градусова камера. Амбициите са до края на годината да има и филм за експедицията




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Боян Петров потегля на нова експедиция за зоологични материали в Непал

Три седмици след като се завърна от успешно изкачване на връх Гашербрум 2 в Пакистан, алпинистът Боян Петров се отправя на нова експедиция. Този път той ще атакува 8-хилядника Даулагири, в Непал. Това съобщи пресцентърът на БАН, където Петров работи като..

публикувано на 18.08.17 в 16:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Дерменджиев

Треньорът на Лудогорец: Неутрализирахме всичко опасно от ЦСКА

Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев бе доволен от победата с 1:0 над ЦСКА на старта в Първа лига. Специалистът демонстрира самочувствие, въпреки колебливото представяне на неговия тим във втори пореден мач. „Неутрализирахме всичко опасно..

публикувано на 22.07.24 в 06:23
Томислав Стипич

Томислав Стипич: Понякога футболът е несправедлив

Треньорът на ЦСКА София Томислав Стипич бе разочарован от поражението с 0:1 от Лудогорец. Той похвали старанието на футболистите си и отличи желанието на младите кадри при „армейците“. Стипич съжалява и за отсъствието по трибуните на феновете на..

публикувано на 22.07.24 в 06:22
Лудогорец започна новия сезон с успех над ЦСКА

Лудогорец с първи успех за новия сезон, надигра ЦСКА-София

Лудогорец победи ЦСКА-София с 1:0 в среща от първия кръг на футболния елит в България. Единственото попадение в срещата падна в 54-ата минута, когато националът Християн Петров си отбеляза автогол. През първото полувреме на мача Тобиас Хайнц пропусна..

публикувано на 21.07.24 в 23:34

Тъжна вест! Почина Йордан Самоковлийски

На 74-годишна възраст днес почина емблематичният футболист и треньор на Пирин (Благоевград) Йордан Самоковлийски. Той е юноша на Марек, а като футболист прави забележителна кариера при "орлетата", като достига и до националния отбор.  Като треньор има..

публикувано на 21.07.24 в 22:53
Ботев (Пловдив) започна с победа новия сезон  в Първа лига

Ботев (Пловдив) започна с победа новия сезон в Първа лига

Носителят на купата на България Ботев (Пловдив) започна новия сезон в Първа лига с победа с 3:1 над Ботев (Враца) като гост. На стадиона под връх Околчица всички попадения паднаха през второто полувреме, като на два пъти точен за победителите бе..

публикувано на 21.07.24 в 21:13
Тадей Погачар спечели 111-ото издание на Обиколката на Франция

Тадей Погачар спечели 111-ото издание на Обиколката на Франция

Тадей Погачар спечели 111-ото издание на Обиколката на Франция.  25-годишният словенец от отбора на Обединените арабски емирства триумфира в най-престижното колоездачно състезание в света за трети път в кариерата си след 2020 и 2021 година. Той стана..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Оскар Пиастри спечели Гран при на Унгария и записа първа победа във Формула 1

Оскар Пиастри спечели Гран при на Унгария и записа първа победа във Формула 1

Австралиецът Оскар Пиастри постигна първата си победа във Формула 1. На пистата "Хунгароринг" той спечели състезанието за Голямата награда на Унгария, 13-и кръг за сезон 2024. 23-годишният пилот на МакЛарън тръгна от втора позиция и води през по-голямата..

публикувано на 21.07.24 в 18:06