Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пастир от Симитли е заподозрян за големия пожар в Кресненското дефиле

Мъжът хвърлил незагасен фас в тревите

Снимка: Кети Тренчева

Има заподозрян за големия пожар в Кресненското дефиле - 30-годишен пастир от ферма в село Мечкул. От прокуратурата в Благоевград, където е образувано досъдебно производство за пожара, смятат за вероятен извършител Костадин Митев от Симитли. Деянието е извършено по непредпазливост, съобщи районният прокурор Борислав Ковачки:

Същият е говедар в района на пожара! Стопанисва ферма, работи за друг, на заплата. Същият ден лицето е изкарало кравите на паша, откарал ги е в района на единствения голям водоем наблизо, там е запалил цигара, но тъй като животните са се разделили на две, е скочил внезапно, захвърлил е цигарата… По негови думи е мислел, че я е изгасил. Явно не е успял, защото 15-ина минути след като се е обърнал, видял, че зад него вече има голям пожар. Днес лично на място посочи точно мястото, където е възникнал пожарът.

Към настоящия момент  Митев съдейства напълно на разследването. Предвид високата степен на обществена опасност на деянието и щетите, които възлизат на над 3 300 000 лева, за него ще бъде поискана най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража".

Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок до пет години за подобно деяние.

Екипи на пожарната ще продължат да работят на място през следващите дни край Кресненското дефиле, за да не допуснат възобновяване на огъня.  В момента пожарът е овладян, като по предварителни данни стихията е обхванала 16 000 декара иглолистни и широколистни гори  и ниска растителност. Според експерти, ще са необходими поне 50 години за възстановяване на унищожените горски масиви.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шестима загинали и 25 ранени, след като автобус се преобърна в Турция

Шест души са загинали и 25 са били ранени, след като автобус се е преобърнал на магистралата към Анкара в турския вилает Аксарай тази сутрин. На пострадалите е оказана първа помощ в болница. Причините за инцидента се изясняват. Автобусът е превозвал..

публикувано на 18.10.24 в 10:05

ТЕЦ "Бобов дол" с глоба от 100 000 лева за вредни емисии

Глоба от 100 000 лева ще плати ТЕЦ "Бобов дол" по наложена санкция от РИОСВ, която е потвърдена от Районнния съд в Дупница и с окончателно решение след обжалване от Административен съд - Кюстендил. Санкциите на централата за последните пет..

публикувано на 18.10.24 в 09:48
София Владимирова

София Владимирова: Когато медията загуби доверие, никакъв контрол не може да го възстанови

Когато медията загуби доверие, никакъв контрол не може да го възстанови . Тази дума няма място в разговора за медиите. Думата е доверие. Промъква се тезата за повече контрол върху съдържанието . Това мнение изрази пред БНР София Владимирова,..

публикувано на 18.10.24 в 09:35

Октомврийска изненада: Люляци цъфнаха във Враца

Във Враца цъфнаха люляци. За необичайното явление съобщиха в социалната мрежа врачани, които са заснели красивите дръвчета на няколко места из града. Според специалисти цъфтежът на люляците през есента се обяснява с дългото лято и със слънчевите..

публикувано на 18.10.24 в 09:33
Андрей Янкулов

Андрей Янкулов: За по-малко щети ВСС би трябвало да не пристъпва към избор на главен прокурор

Естествено, че ВСС ще оправдае процедурата, която провежда и ще обяви, че е легитимна, законова и съобразена с духа и буквата на закона. И няма как да има изненади в това. Отделен е въпросът доколко са сериозни тези аргументи, каза директорът..

публикувано на 18.10.24 в 09:28
Световна здравна организация

Първи потвърден случай на холера в Ливан, СЗО изрази притеснение

Световната здравна организация изрази безпокойство от първия потвърден случай на холера в Ливан, работи се за предотвратяване на по-голям епидемичен взрив, предаде ДПА. В началото на август започна кампания за ваксиниране срещу холера, но тя беше..

публикувано на 18.10.24 в 09:18
На мястото на ракетна атака в град Покровск, Донецка област, 8 август 2023 г.,

Продължават руските атаки в Донецка област

Продължават активните руски атаки по посока на градовете Покровск и Курахово в Донецка област, съобщиха от украинския Генерален щаб. От руското министерство на отбраната заявиха, че руските сили са наложили контрол над още едно село в този..

публикувано на 18.10.24 в 08:57