Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Шикова: Юнкер иска да бъде запомнен като председателя, очертал бъдещия път на европейското обединение

Проф. Ингрид Шикова
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще произнесе днес годишната си реч за състоянието на Съюза пред евродепутатите. В нея той ще очертае приоритетите на Комисията за 2018 г. и предизвикателствата пред блока.

Това е най-важната реч на Юнкер, тъй като 2018-а е последната пълна година от неговия мандат като председател на Европейската комисия, а най-вероятно и от неговата дългогодишна политическа кариера. Този коментар направи в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" проф. Ингрид Шикова, един от основателите на специалност "Европеистика":

Това представяне на състоянието на ЕС ще бъде много важно, тъй като Юнкер ще се опита да остане в историята с него. Всеки председател на ЕК се стреми да остане в историята на европейската интеграция. Някои остават с осъществяването на мащабни проекти (изграждане на единен пазар), други се записват в историята като "Комисията, подала оставка", трети имат нещастието да бъдат рядко споменавани. Със сигурност Юнкер ще остане в историята най-вече с това, че по време на неговото ръководство на ЕК, ЕС ще се стесни, т.е. един важен член ще напусне ЕС. Мисля, че днес той ще се опита да бъде запомнен като председателя, който очертава бъдещия път на европейското обединение. Именно затова се очаква с нетърпение тази реч, която на практика ще сложи един финал на повече от шестмесечна работа на ЕК по различни документи, които излязоха. Още през март излезе т.нар. "Бяла книга" за бъдещето на Европа, след това излезе поредица от пет документа за размисъл по различни теми. Днес се очаква Юнкер да направи едно важно обобщение на това как да изглежда Европа в бъдеще. 

Цялото интервю с проф. Ингрид Шикова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си. Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава,..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София -град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, вместо да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова. Заседанието е насрочено за 14 ч. и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за военните..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина. Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева. "Основната..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52

Кабинетът "Главчев" изгасил "два пожара", няма да се отрази на бюджета

Осигуряването на средства по така наречената "украинска помощ" за земеделците и отпускането на пари за предприятието "Мини Марица -изток" няма да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит.  В т ова увери в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев и за дочно разкритикува несвършеното от..

публикувано на 26.04.24 в 13:50