Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на държавата КТБ

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Повод за предаването е двегодишно журналистическо разследване, което съдържа доказателства за политическа корупция и дава ясен отговор на въпроса „Къде са парите”. Гостите в студиото ще  разкажат историята на Корпоративна търговска банка и ще разкрива модела на „захванатата държава”, при който институциите, са впримчени да провеждат частни интереси.
Разговорът ще осветли фигурите, които спомагат за създаването и разрастването на т. нар. „модел КТБ”, ще разкрие доказателства за политически връзки и корупция. Ще бъдат извадени наяве важни факти около най-големия банков фалит в историята на България. Както и премълчаните въпросите и отсъстващите отговори: откъде идват парите в КТБ, какво се случва с тях и къде отиват след краха на финансовата институция.
СнимкаФалитът на КТБ не е случайно събитие, нито нормален случай на несъстоятелност на неуспял бизнес. Анализите на дейността на банката и на нейните връзки с различни аспекти на българското общество водят до извода, че случаят КТБ е ярък пример за захват на държавата, впрегната в обслужване на интереси и проекти, които по никакъв начин не са в полза на обществото като цяло.
Автори на разследването са шестима журналисти, част от които следят и отразяват темата още от 2008-2009 г. Подготвителната и същинската работа по разследването включва повече от 250 проведени срещи с различни източници, приблизително 30 000 страници анализирани документи (доклади, договори, кореспонденция, списъци, регистри, отчети), над 1000 телефонни разговори и десетки разпратени писма за достъп. В хода на разследването лично, през адвокати или пресслужби са изпратени десетки покани за разговор до ключови участници в описаните събития, като след многократни опити разследващият екип успява да получи интервю и от бившия собственик на КТБ Цветан Василев.
Участват икономистът Георги Ганев, журналистите Зорница Маркова и Росен Босев, финансистът Кольо Парамов и разследващия публицист Асен Йорданов.





А ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40