Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

Световноизвестният спортист, който се лекуваше в Турция от чернодробна недостатъчност, издъхна на 50-годишна възраст

Наим Сюлейманоглу
Снимка: БГНЕС

Почина олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

Олимпийският шампион е починал в болница в Истанбул днес. Той беше хоспитализиран в края на септември заради чернодробна недостатъчност. На 6-ти октомври му беше направена трансплантация на органи. На 11-ти този месец беше опериран по спешност заради мозъчен кръвоизлив. Въпреки че след операцията състоянието му беше стабилизирано, през цялото време опасността за живота му оставаше, съобщиха от болницата.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган изказа съболезнования на семейството на легендарния щангист. Погребението ще бъде утре в гробището Едирнекаплъ, където с почетен ритуал се погребват геройски загиналите, съобщи валията на Истанбул. Очаква се да присъства президентът Ердоган. Валията подчерта, че новината за смъртта на Сюлейманоглу е хвърлила в скръб държавното ръководство, правителството, спортните институции, цялото турско общество. 
От лекуващия екип подчертаха, че са били положени всички усилия, за да бъде спасен животът на щангиста, но са се появили редица усложнения. Лично турският президент се е интересувал непрекъснато за състоянието на Сюлейманоглу, оказвана е била всякаква помощ. 
Наим Сюлейманоглу е трикратен олимпийски и седемкратен световен шампион. На олимпиадата в Сеул през 1988-ма година поставя рекорд от 190 килограма. Той държи и 46 други рекорда.
Сюлейманоглу е роден в България през 1967 г. в село Птичар, Момчилградско. Два пъти световен и три пъти европейски шампион за България. По време на Световната купа в Мелбърн през 1986-а успява да емигрира в Турция. 
В новината за смъртта му агенция Ройтерс го нарича "Джобния Херкулес" и отбелязва, че той е един от най-успешните тежкоатлети в историята. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

73,5 години е средната продължителност на живота в България

Средната продължителност на живота в България за периода 2021-а - 2023-а година е 73,5 години, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходния двугодишен период тя се е увеличила с година и половина. Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определя и различната..

публикувано на 22.05.24 в 13:46

Кът за деца откри Областната дирекция на полицията в Кюстендил

Детски кът при звеното за административно обслужване обособи Областната дирекция на полицята в Кюстендил. Целта е да се създадат условия и комфорт за най-малките посетители на дирекцията докато родителите им чакат за получаване на административна услуга.  Детският кът е в приемното помещение. Докато родителите и децата изчакват да бъдат..

публикувано на 22.05.24 в 13:43
Община Плевен

Община Плевен очаква от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане 1.5 млн. лв.

Община Плевен очаква от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет 1 милион и 500 хил. лв. Средствата са за възстановяване на 10 разрушени улици след падналия пороен дъжд с градушка на 8 май. Със собствени сили и с помощта на доброволци вече са отстранени щетите, нанесени на сградата на Общинския..

публикувано на 22.05.24 в 13:20

Росица Маринова: Нужен е план за насърчаване на колективното трудово договаряне

" Следва да се изготви план за действие за насърчаване на колективното договаряне с ясен график, конкретни мерки, да бъде публично достояние и да се преразглежда и актуализира редовно". Това коментира пред БНР Росица Маринова - председател на Федерация "Лека промишленост" към КТ "Подкрепа". Тя насочи вниманието към разпоредбите за..

публикувано на 22.05.24 в 13:18

Шофьор загина при катастрофа, пътят Симеоновград – Харманли е затворен

Шофьор е загинал след катастрофа на пътя между Симеоновград и Харманли. Инцидентът е станал тази сутрин. Мъжът е управлявал лек автомобил и на прав участък е излязъл от пътя и е самокатастрофирал. Причината за катастрофата се изясняват. Пътят е временно затворен. Движението се осъществява по обходен маршрут по автомагистрала "Марица".

публикувано на 22.05.24 в 12:58
Радослав Димов

Освободиха апелативния прокурор на София

Прокурорската колегия на ВСС гласува оставката на апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди с "личен почетен знак - златен" и 1500 лева за "проявен висок професионализъм, безупречно изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества". По негово искане, Димов напуска и съдебната система.  Преди гласуването..

публикувано на 22.05.24 в 12:41
Кириакос Мицотакис

Атина пак предупреди Скопие за риска от международна изолация

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи поредно предупреждение към Скопие за риск от международна изолация на страната като следствие от неизпълнение на Преспанския договор. В интервю днес пред телевизия "Опен" премиерът Мицотакис за пореден път предупреди Скопие, че европейският път на страната минава през пълно изпълнение на..

публикувано на 22.05.24 в 12:35