Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астероидът с издължена форма, засечен през октомври, идва от друга слънчева система

Снимка: nao-rozhen.org

Загадъчният астероид с необичайна издължена форма, напомняща за пура, който беше засечен през октомври, идва от друга слънчева система, предаде "Франс прес", като се позова на сп. "Нейчър".

Безпрецедентното откритие, потвърдено от астрономи, дава нови възможности на учените да изследват как са се формирали други светове в Млечния път. Астероидът е дълъг 400 метра и широк около 40. Необичайната му форма няма аналог сред около 750-те хиляди астероиди и комети, наблюдавани досега в нашата Слънчева система.

Според астрономите необичайният астероид е странствал из галактиката ни в продължение на стотици милиони години, преди да достигне до Слънчевата система.

Изследователските от хавайския Институт по астрономия установиха, че яркостта на астероида се променя до десет пъти, докато той се завърта около себе си на всеки 7,3 часа и уточни, че при никой друг астероид в нашата слънчева система не е наблюдавана такава промяна на яркостта, нито подобни пропорции между дължина и широчина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Астероид получи името на цар Симеон Велики

Това стана ясно от писмо, изпратено до кмета на община Велики Преслав Александър Горчев. Писмото е получено малко преди закриване на двудневната научна конференция в старата столица. Информацията е изпратена от портала на НАСА и в нея изрично се посочват..

публикувано на 10.11.17 в 16:52

Нови 38 астероида откриха студенти от Варна

Нови 38 астероида откриха студенти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна. Може ли да предотвратим евентуален сблъсък на астероид със Земята ... да се предпазим в случай на подобен неприятен сценарий?... Отговор на тези..

обновено на 12.10.17 в 12:12

Шуменски студенти ще търсят астероиди

Студенти от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” ще участват в кампания за търсене на астероиди, организирана от Международната кола-борация за астрономически изследвания към Университета Хардин - Симънс в САЩ. В кампанията, която ще..

публикувано на 10.11.17 в 17:12
ВИЖТЕ ОЩЕ
Революционно знаме, 
Регионалния исторически музей - Враца

Регионалният исторически музей във Враца съхранява оригиналното знаме на съзаклятниците от Априлската епопея

Един от ценните експонати в Регионалния исторически музей във Враца е оригиналното знаме на съзаклятниците от местния Революционен комитет. То е реликва със значима историческа стойност, не само защото е оцеляло от времето на освободителните..

публикувано на 01.05.24 в 15:45

Шеста успешна кампания реализираха Ротаракт клуб и фондация "Искам бебе" във Велико Търново

Шеста успешна кампания "С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми" реализираха Ротаракт клуб – Велико Търново и фондацията "Искам бебе", с подкрепата на Общината в старата столица. Отново ще бъде подпомогната двойка от града, нуждаеща се от..

публикувано на 01.05.24 в 15:45
Антъни Блинкън и Ицхак Херцог

Блинкън: Израел да допусне още хуманитарна помощ в Газа, "Хамас" да приеме предложението за примирие

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Израел да допусне повече хуманитарна помощ в ивицата Газа, а "Хамас" да приеме час по-скоро предложението за примирие. Паралелно с усилията ни за сключване на примирие работим за осигуряване..

публикувано на 01.05.24 в 15:15
Делян Пеевски

И Делян Пеевски поиска отмяна на решението за частна детска болница

Призовавам служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница, взето във вторник от Министерски съвет. Това се казва в позиция на ДПС, в която се цитира лидера Делян Пеевски. "Българските граждани..

публикувано на 01.05.24 в 15:05
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Над 200 хиляди са нарушенията на трудовите права в България през миналата година

За миналата година има над 200 хиляди нарушения на трудовите права в България . Това съобщи пред БНР Пламен Димитров, президент на КНСБ. Нарушаването на правото на синдикално сдружаване от миналата година е криминализирано, напомни още той...

публикувано на 01.05.24 в 14:45
Кирил Петков и Христо Иванов в пленарната зала на парламента, 15 юни 2023 г.

ПП-ДБ внася сигнал до ДАНС за проверка на разрешението за частна детска болница

"Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен..

публикувано на 01.05.24 в 14:44

Напрежение сред протестиращите в Калифорнийския университет в Лос Анджелис

До напрежение се стигна между пропалестински и произраелски протестиращи в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Зам.-кметът на града съобщи в социалната мрежа Х, че университетът е извикал полиция. Група контрадемонстранти са се опитали да съборят..

публикувано на 01.05.24 в 14:05