Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите продължават и днес работата си по финансовата рамка за 2018-а

| обновено на 30.11.17 в 13:34
Снимка: БГНЕС

Депутатите продължават и днес работата си по финансовата рамка за следващата година.

Пленарната зала отхвърли исканията на опозицията за увеличаване на средствата в Селскостопанската академия и Агенцията по градушките. Част от предложенията бяха свързани с пренасочване на пари между различните ведомства в сектора, но и те бяха отхвърлени.

От ГЕРБ обещаха, че ако се осъществят политиките за реформи в сектора на земеделието, догодина ще бъдат намерени средства за повече заплати.

Ако не се осигурят допълнителни средства за Агенцията по градушките и за "Напоителни системи", можем да очакваме критични ситуации, предупреди Бюрхан Абазов от ДПС. Видяхме какво стана наскоро в Бургаско, в други региони. С недостиг от 6 млн. лева очакваме още такива инциденти, каза депутатът от ДПС. Светла Бъчварова от левицата каза, че в Селскостопанската академия съотношението между заети в науката и най-ниските нива, които са свързани с обслужващия персонал, са в рамките на 70-80 лв. Петър Петров от "Обединените патриоти" допълни, че парите ги няма, тъй като 2/3 от парите отиват за дейност, несвързана с производството.

По-рано пленарната зала отхвърли исканията за повече пари за регионалното министерство, чрез които да се подпомогнат малките общини.

Дебатите и гласуването продължиха тази нощ до малките часове заради пререкания в залата с БСП. Затова и стигнахме до 17-а точка - тази за култура, обясни в предаването "Преди всички" депутатът от ГЕРБ Тома Биков:

100 точки е големият бюджет. Така или иначе гласувания по тъмно, както има всяка година, когато се гласува Бюджет, щеше да има. В крайна сметка такива са процедурните правила, че всеки може да се изказва. Според мен се злоупотреби с тези правила, защото буквално имаше около два часа, в които колегите от БСП се записваха един след друг за изказвания и говореха самоцелно, само за да запълнят петте минути, на които имат право, за да се стои по-дълго, за да се изнерви обстановката, търсеха провокация. Ние знаехме това и с колегите успяхме да се удържим и да не влезем в това.

На близо 10-часовото заседание в сряда бяха одобрени бюджетите на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието, които предизвикаха най-разгорещени дебати. Парите за силовите структури, Министерството на правосъдието и за съдебната власт също бяха гласувани в късните часове.Тома Биков

Науката не е само БАН, подчерта Биков:

БАН има увеличение на бюджета - да, то не е огромно, но в същото време се дават 60 милиона за наука, защото науката не е само в БАН, наука има и в университетите. 60 милиона на проектен принцип, за които ще могат да кандидатстват учените от БАН. Аз мисля, че това е нормалният подход, не просто да се изсипват едни пари на калпак, а да се дават действително за наука и тези учени, които предложат добри идеи.

Черни знамена са спуснати в знак на протест на всички сгради на Българската академия на науките. По този начин учени от всички сфери изразяват своето недоволство към бюджетната субсидия за 2018-а година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Воля" влязоха с медицински маски в парламента в знак на протест срещу Иво Христов и Вежди Рашидов

Депутатите от партия "Воля" влязоха с медицински маски в пленарната зала в знак на протест срещу изказвания на депутата от "БСП за България" Иво Христов и на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов , които по думите на Марешки обиждат българския народ...

обновено на 30.11.17 в 12:37
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мирчев

"Да, България" призовава Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски

Движение "Да, България" призовава изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски. Според пресцентъра на формацията основанията за това се съдържат в писмо от банкера..

публикувано на 04.09.24 в 19:41
Лили Илиева

Няма да удължават мярката за задържане на бащата, разследван за смъртта на 17-годишния си син в Замфирово

Няма да бъде удължавана мярката за задържане на бащата, който се разследва за смъртта на 17-годишния си син, от берковското село Замфирово. От прокуратурата в Монтана дадоха подробности по случая. Прокуратурата в Монтана установява..

публикувано на 04.09.24 в 19:23

6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера

Общо 6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера, която бе сериозно повредена от пожар преди четири години. Въпреки че част от парите са одобрени, все още не са преведени към изпълнителя и така работата не може да..

публикувано на 04.09.24 в 19:05

КЗП забрани нелоялна търговска практика на мобилните оператори по отношение размера на неустойките

Комисията за защита на потребителите забрани прилагането на нелоялна агресивна търговска практика от мобилните оператори по отношение на максималния размер на неустойките.  Председателят на Комисията Мария Филипова издаде административни актове, с които да..

публикувано на 04.09.24 в 19:00

Голям пожар в столичния квартал "Димитър Миленков"

Сухи треви и отпадъци горят в столичния квартал "Димитър Миленков".  Три екипа на пожарната са на място. Няма опасност за живеещите наблизо, увериха от Пожарната Пожарът гори в полетата около кварталите. Към..

публикувано на 04.09.24 в 18:56
Колеги, близки, приятели, граждани се поклониха пред паметната плоча в двора на РПУ в Бобов дол за загиналите шестима полицаи и пожарникари.

Рискът пожарът под Черни връх в Рила да се разрасне не е голям

Не е висок рискът пожарът под Черни връх на 2300 метра надморска височина в Рила да се разрастне.  Това казаха пред репортери гл. комисар Александър  Джартов, директор на Националната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и..

публикувано на 04.09.24 в 18:31
Стоил Стоилов

Стоил Стоилов: Докато ЦИК не излезе с решение, няма регистрация на никакви коалиции

ЦИК засега излезе с чест от ситуацията .  Това мнение изказа пред БНР изборният експерт Стоил Стоилов и обясни: "Да не забравяме, че ЦИК беше окупирана от един депутатски башибозук, който прекарал известна част от нощта там и към часа на започване..

публикувано на 04.09.24 в 18:05