Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал Тошево се обяви срещу добива на природен газ в Добруджа

| обновено на 18.12.17 в 11:32
Снимка: БГНЕС
96,91% от гласувалите над 6600 граждани на община Генерал Тошево се обявиха срещу добива на природен газ в Добруджа на местен референдум, който беше свикан от местната власт след масови протести. Избирателната активност при допитването е над 52 процента.  

Днес протоколите от допитването ще бъдат внесени в ЦИК.

Срещу инвестиционното намерение за изграждането на 41 сондажа в землищата на 18 населени места в региона са гласували 6465 души. В защита на проучванията и добива на газ в срок от 35 години са се обявили едва 171 избиратели от 6672 участвали избиратели.

За да е изпълнил целта си, на въпроса "Против ли са общината да приема устройствени планове за добив на подземни природни богатства" минимум 5058 жители трябва да са отговорили с "да".

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров обяви, че ще иска среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да се вземе под внимание резултатът от допитването при решаването дали да се разреши 35-годишна концесия за проучвания и добив на природен газ от находище "Спасово" и да бъде спазена волята на населението. В противен случай от Инициативния комитет обявиха, че протестните действия ще продължат.

Даниела Божинова
от сдружение "Насърчаване на гражданската инициатива" подчерта изключително високата активност, над 50 процента, и факта, че и жителите, и местната власт, са с обща позиция.

Законът за референдумите обаче има нужда от поправки, тъй като в момента има много неясноти, включително за броя на хората, които имат право да свикат местни референдуми
, добави тя и обясни:

За съжаление, отново стигаме до неяснотите на Закона, като започнете дори с броя на хората, които могат да свикат местен референдум. Този закон просто трябва да бъде демократизиран, пояснен, попълнен, така че да има правна яснота, да има по-малко съдебни дела. Ние атакуваме конкретния текст, член 23, алинея 1 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който изисква тази избирателна активност на национални референдуми да повтаря в брой, номинален брой избиратели, активността на предишни парламентарни избори, което за нас е съвсем отявлено противоконституционно изискване.

Ние сме представили нашите правни аргументи в 8 страници. Надяваме се да получим отклик от омбудсмана. 18 души сме – инициатори на национални и местни референдуми, групата, която стартирахме това действие.

Божинова изтъкна, че огромната част от местните референдуми в страната се провеждат заради конкретни екологични заплахи. Голяма част обаче биват оспорени в съда.

Интервюто на Силвия Великова с Даниела Божинова можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Референдум за добива на природен газ се провежда в община Генерал Тошево

Над 45 процента е избирателната активност до този момент на референдума за добива на природен газ в община Генерал Тошево. Така границата от 40 процента, за да е валидно допитването, е премината. От гласувалите над 5800 души, на въпроса "Против ли..

обновено на 17.12.17 в 18:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия въвежда режим на контратерористична операция в три области

Режим на контратерористична операция е въведен в руските Брянска, Курскаи Белгородска области, съобщиха руските агенции. Причината е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна.  На територията, в която е в сила подобен..

публикувано на 10.08.24 в 01:20

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс...

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява..

публикувано на 09.08.24 в 19:08