Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Бизнесът е умерено оптимистичен за предстоящата година", съобщава "Капитал дейли". По данни на традиционното анкетно проучване на Българската стопанска камара около една трета от компаниите ще наемат нови хора, а над половината имат намерение да вдигат заплати. Делът на компаниите, които очакват догодина икономиката да расте, се увеличава от 37% през 2016 година до 41 на сто. Същевременно тези, които очакват забавяне, намаляват.

Повече мениджъри твърдят, че има подобрение и на бизнес климата. Допитването на Стопанската камара показва обаче и една тревожна тенденция - увеличава се усещането за нарастваща корупция и престъпност, посочва "Капитал дейли".

Това е и заглавието на първата страница на вестник "Сега". Изданието допълва, че според 58.2% от участниците в проучването е нараснала корупцията, а според 50.6% - престъпността. През 2017 г. регулаторната тежест продължава да е висока, а сивата икономика не е намаляла съществено. Така усещането на фирмите съществено се разминава със заявките на властта за намаляване на сивата икономика и с широко рекламираната офанзива срещу хилядите регулаторни режими, допълва изданието.

"1735 са услугите в каталога на онлайн държавата", отбелязва вестник "Монитор".  От справката в Административния регистър става ясно, че от различните агенции и комисии най-много електронни услуги предоставя НАП - над 130 броя: от плащане на данъци, през подаване на данъчни декларации, до различни справки. Сред министерствата първенец е отбраната, следвана от МВР, допълва "Монитор".

Вестник "Труд" пише, че "почти 10 милиона лева е платила Швейцария на екологичен лобизъм в България. Така в продължение на година са стопирани всички планове за развитие на ски-туризма в страната, явяващ се конкуренция на алпийската държава". Швейцарците, пише всекидневникът, финансират български неправителствени организации, които да оказват натиск върху правителството да променя закони и нормативни актове в интерес на организирани от тях дейности.

"Фаворит за купувач на ЧЕЗ у нас е фирма санираща Пазарджик и със загуба от 11 хил. лева загуба за 2016 г.", пише вестник "24 часа". Всекидневникът коментира, че Пазарджик се е превърнал в център на енергетиката в България, след като се е оказало, че втори фаворит за бизнеса на ЧЕЗ у нас е свързан с града.

„Сметките за парно ни попариха", пише "Телеграф". Проверка на изданието показва, че с 40-50% са по-високи ноемврийските сметки за парно и топла вода в сравнение с миналата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Байдън с първа изява след оттеглянето си, Тръмп нападна Камала Харис

В първата си публична изява след оттеглянето си от кандидатпрезидентската надпревара в Съединените щати Джо Байдън аргументира решението си. В обръщение от Овалния кабинет в Белия дом 81-годишният Байдън заяви: "Почитам тази служба, но повече обичам страната си. За мен беше чест да служа като ваш президент. Но защитата на демокрацията, която е..

публикувано на 25.07.24 в 04:19

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35