Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН спират протестите след срещата с Борисов

Снимка: БГНЕС

Общото събрание на Българската академия на науките отмени протестните действия, предвидени за януари.

Учените в академията протестираха заради недостатъчните средства, предвидени за наука в държавния бюджет, водещи до ниски заплати и лоши материални условия на работа.  

Председателят на събранието професор Евелина Славчева обясни пред „Хоризонт“, че учените са доволни от уверенията за допълнително финансиране, получени от министър-председателя Бойко Борисов във вторник:

Разговорът беше много подробен и не касаеше само отпускането на тези 15 милиона лв. Засегнаха се много важни теми, за които не бяхме изслушвани до този момент, включително за проектното финансиране. Повдигнахме темата за докторантските стипендии, фонд „Научни изследвания“, националната пътна карта (за развитието в сферата на науката – б.р.) и за националните програми, които са с особена обществена значимост.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иранският министър на външните работи Абас Арагчи.

Техеран заплаши с "решителен отговор" на всяка израелска атака

Иранският външен министър Абас Арагчи предупреди в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че Техеран ще отговори решително на всяка израелска атака, предаде АФП. "Иран полага значителни усилия за защита на мира и сигурността в региона, но е напълно готов да отговори решително на всяка авантюра от страна на Израел и..

публикувано на 16.10.24 в 11:39

Ултрамаратонци подпомогнаха каузата на фондация "Ела и ти"

Над 250 души с увреждания са били сред природата благодарение на фондация "Ела и ти". Привлечени са над 450 доброволци, без чиято подкрепа това би било невъзможно. Това обясни пред БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Хора с увреждания в планината: Мисия възможна Гергана Дойчинова: Целта ми е хора с увреждания да се потопят в места, до..

публикувано на 16.10.24 в 11:27

В Гърция погнаха със солени глоби търговци за завишени цени на храните

В Гърция проверяват и глобяват търговските фирми за спекулативно високи цени. Цените на плодове и зеленчуци в магазините  се покачват всеки месец. За неспазване на тавана на печалбата финансовите власти налагат много високи глоби на търговските вериги. До 5 милиона евро достига глобата за нелогично високи цени на плодове и зеленчуци...

публикувано на 16.10.24 в 11:20
Лагерът за прием на нелегални мигранти от Италия в Джадър, Албания.

Първите мигранти по споразумението между Рим и Тирана пристигнаха в Албания

На пристанище Шенгин в Албания акостира италианският военен кораб Либра, превозващ мигранти, заловени във водите на Италия. Те са първите в рамките на споразумението за прехвърляне на незаконни имигранти от Италия в Албания.  Италианският плавателен съд пристигна след 36-часово плаване заедно с 16 мъже от Бангладеш и Египет. Те ще бъдат..

публикувано на 16.10.24 в 11:15

Спецакция срещу купения вот и в Ловешко

Специализирана полицейска операция се провежда и на територията на цялата Ловешка област. Тя е насочена срещу престъпления против политическите права на гражданите и за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. В акцията, освен полицейски служители, участват части на "Жандармерията", служители на Инспекцията по..

публикувано на 16.10.24 в 11:02

Цените на жилищата в Европа растат

България задържа втора позиция по ръст на цените на жилищата в ЕС, сочат данни на Евростат за второто тримесечие на годината. Най-голям спад в цените е регистриран в Люксембург, Финландия и Франция, а най-сериозен ръст: в Полша, България, Литва и Хърватия. В сравнение с предходното тримесечие цените остават стабилни в Унгария, повишават се обаче..

публикувано на 16.10.24 в 10:59

Спешният център в Кюстендил отваря врати до две седмици, търси спонсори

Новият Спешен център в Кюстендил, който трябваше да бъде готов до 31 декември 2021 год., ще заработи най-късно след две седмици.  Администрацията вече се е нанесла в новия комплекс, предстои да бъде преместена и координационната централа, която обслужва системата 112 и екипите за спешна помощ.  Изграждането на Спешния център в Кюстендил се..

публикувано на 16.10.24 в 10:48