Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция погнаха със солени глоби търговци за завишени цени на храните

Снимка: Ройтерс

В Гърция проверяват и глобяват търговските фирми за спекулативно високи цени.

Цените на плодове и зеленчуци в магазините се покачват всеки месец.

За неспазване на тавана на печалбата финансовите власти налагат много високи глоби на търговските вериги. До 5 милиона евро достига глобата за нелогично високи цени на плодове и зеленчуци.

От проверка на 26 фирми са установени ценови нарушения на 2500 стоки.

Парадоксалното, според проверяващите, е, че тази година реколтата е много по-качествена и в по-голямо количество от миналата година. Въпреки това цените без основание се покачват, отбелязват проверяващите.

Цената на доматите на едро е едно 1,5 евро, а се продават на цена 2,5 евро. Само за месец плодовете са по-скъпи с 10%. Единствено при зехтина цената е спаднала със 7%, но остава висока.

Търговците се оправдават с високите разходи, докато според проверяващите много от цените са спекулативни и глобяват търговците. Потребителите купуват все по-малки количества.

Според всички проучвания над 70% от гърците са недоволни от икономическата политика на правителството.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изхвърляме средно по 93 килограма храна годишно

По 93 килограма храна годишно изхвърля всеки българин.  10 на сто от храната, която се предлага на потребителите в Европейския съюз, също се изхвърля, при положение че 42 млн. души от общността не могат редовно да си позволят качествено и пълноценно хранене. Данните изнесоха от Българската хранителна банка по повод Световния ден на прехраната..

публикувано на 16.10.24 в 13:03
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: В предизборните програми няма смелост, но задават тон за диалог

Няма особена смелост в предизборните програми на партиите , което е обяснимо при тази диверсифицирана политическа среда, те са реалистични, конструктивни и задават тон за диалог след изборите .  С тази констатация започна коментара си пред БНР  финансистът проф. Даниела Бобева – икономически вицепремиер в правителството на Пламен..

публикувано на 16.10.24 в 13:01

СДВР: Най-високата засечена скорост в София е над 260 км/ч

От началото на годината на територията на София са настъпили 588 тежки пътни инцидента  - с 11 по-малко за същия период на миналата година.  Това заяви комисар Валентин Крушарски, началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР, предаде БГНЕС. "Ранените при тези инциденти са 693 или с 2 повече. Загиналите на територията на София от началото на годината са..

публикувано на 16.10.24 в 12:58

20 арестувани при акция срещу купуването на гласове в Благоевградско

20 са задържаните в област Благоевград при полицейска акция срещу криминалната престъпност и купуването на гласове. Специализираната акция е стартирала рано сутринта, като в нея освен "Охранителна" и "Пътна" полиция, има представители на "Жандармерията", Националната агенция по приходите, Регионалната дирекция по горите, Агенция "Митници" и..

публикувано на 16.10.24 в 12:51

Е-печат от "Информационно обслужване" върху сканираните протоколи на СИК

На предстоящите парламентарни избори сканираните протоколи на секционните избирателни комисии, които се публикуват на сайта на ЦИК, ще бъдат подпечатвани с електронни печати от фирмата "Информационно обслужване". Каква е целта на тази мярка и какви други новости бяха обявени обобщава репортерът Цветелина Стоянова: Мярката с електронното..

публикувано на 16.10.24 в 12:48

Перспективата за членство на Босна и Херцеговина в ЕС във фокуса на срещите на Радев в Сараево

Перспективата за членство на Босна и Херцеговина в ЕС и регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа ще бъдат във фокуса на срещите на президента Румен Радев в Сараево. Държавният глава заминава на официално посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателстващия босненското колективно Председателство Денис Бечирович. България..

публикувано на 16.10.24 в 12:23
Дим след израелски удари в Южен Бейрут, 16 октомври 2024 г.

Пет жертви на израелски удари в Южен Ливан

Петима души са загинали при израелски въздушни удари в град Набатия в Южен Ливан тази сутрин. Израелски изтребители подновиха атаките в южната част на столицата Бейрут. Две сгради - на общината и на сдружението на общините са попаднали под израелските удари в Набатия. Сред загиналите е и кметът на града. Спасителните екипи издирват оцелели..

публикувано на 16.10.24 в 12:21