Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: Достъпът до информация и прозрачността на управлението са основното лекарство против корупцията

Александър Кашъмов
Снимка: БГНЕС

Достъпът до информация от държавата и прозрачността на управлението всъщност е основното лекарство против корупцията, това е основното средство за превенция на корупцията, хигиенното условие да няма корупция. Това заяви в предаването "Нещо повече" Александър Кашъмов, който ръководи Правната програма на фондация "Достъп до информация".

В България достъпът до информация се оказа много важен в последните години, защото ние виждаме неуспехите на тези класически държавни институции, като например прокуратурата и полицията да се преборят с явлението корупция. И всъщност в ръцете на разследващите журналисти, в някои случаи на неправителствените организации, дори на отделни граждани, останаха някои от разследванията, разкриванията на факти за корупция или за нередности в държавното управление, посочи Кашъмов.

Като цяло може да се каже, че за изминалите 17 години, откакто има Закон за достъп до обществена информация, нещата се подобряват, но те се подобряват много бавно, с огромно нежелание от страна на държавните институции, особено в изпълнителната власт, обобщи Кашъмов:

Аз съм извадил списък за последните откази от последните месеци от миналата година по ключови заявления на журналисти. Имаме Комисия по отнемане на имущество, която отказва да даде информация, имаме Прокуратура, която отказва да даде информация, имаме МВР, което например не дава информация на различни журналисти за тези хора, които бяха експулсирани в Турция, т.е. още има много ключови проблеми. Има нежелание, въпреки че иначе от друга страна има и развиващи се практики. Например една инициатива за добро управление, която се разви на правителствено ниво и Порталът "Отворени данни" може да се посочи като позитивна инициатива. Но в същия момент проблемите остават. 

Антикорупционният закон не влияе пряко върху механизмите на достъп до информация, коментира още Александър Кашъмов:

И слава Богу, защото този закон накрая се оказа с толкова лошо качество, че той всъщност е много голяма крачка назад в сравнение с това, което държавата постигна за 17 години при различни правителства. В момента заради това, че се работеше на коляно, без премисляне, на финала на 15 декември по един мрачен начин цялото народно събрание се обедини около това да няма защита за подателите на сигнали за корупция. Това означава, че утре вие, медиите, вашите колеги разследващи журналисти, които разкриват сигнали за корупция, могат да бъдат съдени от страна на министри, на други висши политически длъжности, за това, че са се осмелили да разкрият някакви нередности. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 1 500 яйца бяха боядисани благотворително в София, ще отидат при възрастни хора

Над 1 500 яйца бяха боядисани благотворително на Велика Събота в столичния квартал "Младост 3".  Организаторите на проявата от фондация "От нас зависи" съвместно с район "Младост" бяха предвидили и различни работилници за най-малките, както и музика, танци и спортни игри. Деца от различни националности ще боядисват яйца в София..

публикувано на 04.05.24 в 14:11

ВМРО регистрира листите си за изборите

ВМРО регистрира в ЦИК листата си за европейските избори и в Районната избирателна комисия - за извънредните парламентарни избори в София. Водач на листата за Европарламента е Ангел Джамбазки, на второ място е друг настоящ евродепутат - Андрей Слабаков.  Джамбазки е начело и в столичния 25 МИР. Листите в 23 и 24 МИР ще води общинският съветник Карлос..

публикувано на 04.05.24 в 13:59

Оркестър "Сияние" ще гостува "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е на живо, изпълнена от русенския оркестър "Сияние". В състава му..

публикувано на 04.05.24 в 13:32

Благотворителен базар в храм в Горна Оряховица събра 2000 лв. за операция на млада жена в Турция

Благотворителен великденски базар в храма "Свети Три светители“ в Горна Оряховица събра две хиляди лева. Парите са за лечението на млада жена, която има нужда от операция в Турция, за да ходи нормално.  27-годишната Силвия Пенева се нуждае от 19 500 евро за операция в Турция. У нас е претърпяла 17 операции на краката си: "Левият ми крайник..

публикувано на 04.05.24 в 13:30

Очертава се поражение за партията на Сунак на местните избори в Англия и Уелс

Продължава преброяването на гласовете в местните избори в Англия и Уелс, но вече се очертава катастрофално поражение за управляващата Консервативна партия на премиера Риши Сунак. Окончателните резултати от проведените в четвъртък избори ще станат известни едва утре късно вечер, но вече може да се каже, че консерваторите търпят най-тежкото си..

публикувано на 04.05.24 в 13:25
Рилски манастир

Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение

Стотици се очакват за Богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир Стотици миряни и посетители се очакват за богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир. Службата започва в 23 ч. и продължава докъм 3 часа след полунощ. През Великденските празници в района на Светата обител ще има засилено полицейско..

публикувано на 04.05.24 в 12:39
Трявна

За тревненските първомайстори и църковната архитектура

Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. В полунощ в храмовете в цялата страна ще бъде възвестено Христовото Възкресение. Църквата, която събира, е дело на прочути или пък неизвестни майстори и за техния усталък се разказват легенди, но сега ще наблегнем на фактите.  За..

публикувано на 04.05.24 в 12:29