Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турското правителство удължи извънредното положение в страната

Бекир Боздаг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турското правителство удължи с още три месеца извънредното положение, въведено в страната след опита за преврат от лятото на 2016 година. Това съобщи вицепремиерът Бекир Боздаг. По-рано препоръка за продължаване на извънредното положение направи Съветът за национална сигурност на страната.

В първото заседание на Съвета за тази година участваха ключови министри и висши военни под председателството на президента на страната. Предложенията на Съвета впоследствие бяха обсъдени от кабинета в продължение на един час. Необходимо беше парламентът да дискутира същия ден въпроса за удължаване на извънредното положение. 

За продължаването му беше достатъчно обикновено мнозинство, т.е. 276 депутати от 550. Извънредното положение за последно беше удължено на 17 октомври 2017 г.

Съветът за национална сигурност подчертава, че Турция няма да позволи създаване на терористичен коридор и терористична армия край границата си. Отправя се остро предупреждение, че доставените на кюрдските организации военна техника и оръжия за борба с групировката „Ислямска държава“ трябва да бъдат незабавно събрани.

По-рано днес турският външен министър Мевлюд Чавушоглу е обсъдил по телефона предстоящите вътрешносирийски преговори в Сочи и ситуацията в Сирия с руския си колега Сергей Лавров. Инициативата за телефонния разговор е била на руския първи дипломат.

Планът за създаване на 30-хилядна гранична милиция в Сирия може да има „необратими“ последици върху отношенията на Турция със САЩ. Това предупреждение пък отправи Мевлюд Чавушоглу вчера по време на среща с американския държавен секретар Рекс Тилерсън в канадския град Ванкувър. По думите на външния министър на Турция Съединените щати не са спазили обещания, които са дали по отношение на Манбидж и Ракка и това дава основания на Турция да бъде скептична и да вземе собствени предпазни мерки.

От Пентагона заявиха, че не подкрепят кюрдската Партия демократичен съюз в Сирия и не е смятат за част от борбата срещу групировката „Ислямска държава“.

Турският президент Реджеб Ердоган подчерта вчера, че Анкара никога няма да приеме въоръжени формирования в Сирия, водени от Сирийските демократични сили. Ердоган заяви това по време на разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън е категоричен, че протестите в САЩ да променят политиката му на подкрепа за Израел

В Съединените щати продължават студентските протести срещу войната в Ивицата Газа и в подкрепа на палестинското ѝ население . Близо триста души са арестувани - в Колумбийския университет и в Сити колидж - след пропалестинските протести в Ню Йорк. Пропалестински демонстранти бяха арестувани в различни университети в САЩ..

публикувано на 03.05.24 в 08:15
Реджеп Тайип Ердоган

Турция прекъсна търговията с Израел заради войната в Газа

Турция прекъсна всякаква търговия с Израел като наказателна мярка срещу Тел Авив заради войната в Ивицата Газа, при която са загинали над 34 хиляди палестинци, съобщава държавната телевизия Те Ер Те. Турското министерство на търговията обяви, че мерките ще бъдат в сила, докато Израел позволи "непрекъснат и достатъчен поток"  от хуманитарна..

публикувано на 03.05.24 в 08:10

Задържани демонстранти против закона "за чуждестранните агенти" в Грузия

В Грузия хиляди демонстранти блокираха снощи Площада на героите в столицата Тбилиси при протестите срещу закона за "чуждестранните агенти".  Има арестувани, предава Ройтерс. Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта, смятан за подобен на руския закон. Сблъсъци в Груция между полиция и протестиращи против закона за..

публикувано на 03.05.24 в 08:03

Зеленски: Срещата в Швейцария през юни ще бъде първата реална възможност за постигане на справедлив мир

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за постигането на справедлив мир в Украйна. По време на визита в Киев британският министър на външните работи Дейвид Камерън обеща най-големия пакет с помощи от Великобритания досега. Зеленски каза, че официални..

публикувано на 03.05.24 в 07:52

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината.  Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят..

публикувано на 03.05.24 в 07:44

Предупреждение за силен дъжд, на места придружен с гръмотевици

Предупреждение за опасно време е обявено за почти цялата страна. В Югозападна България действа оранжев код за силен дъжд, придружен с гръмотевици. В планинските райони валежите ще са значителни. Има условия и за градушки, информират от Националния институт по метеорология и хидрология.

публикувано на 03.05.24 в 07:31
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Свободата на медиите не е избор, а необходимост

Пресата за планетата или журналистиката, изправена пред екологична криза – това е темата на днешния 31-ви Световен ден на пресата и свободата на словото. Свободата на медиите не е избор, а необходимост, подчерта в тази връзка генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. По данни на ЮНЕСКО през изминалите 15 години е имало 750 атаки срещу..

публикувано на 03.05.24 в 04:25