Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е да превърнем Стария град в свободна зона за култура

| обновено на 31.01.18 в 15:14

Известният пловдивски художник Жорж Трак, който е концесионер на подлез „Археологически“, гостува на Радио Пловдив. Той коментира предложението на кмета Иван Тотев за нова визия на Стария град.

Хубаво е, че кметът иска обществен диалог на тази тема. Той е стигнал до усещането, че може да се опре на всички граждани, за да може това емблематично за Пловдив  място да заживее. Моето мнение е, че до сега не се използва потенциала, нито на културните дадености, нито на хората, които имат възможност, и гражданските организации на територията на Стария град. Това са Гражданския клуб, младежката организация „Аз обичам Пловдив“ и организацията на етносите. Тези граждани трябва да бъдат поканени да дадат своите предложения към общината. На територията на Стария град има нещо уникално, което няма никъде в подобни резервати. Там има ВУЗ, което се нарича Академия за музикално танцово и изобразително изкуство. Неговата основна дейност е изкуство, реставрация, възстановяване, музициране във всички форми на изкуството. Според мен проектът за Стария град, не бива да се осъществява без експертната помощ на всички преподаватели от този ВУЗ. Само искам да напомня, че в света има такива примери. Много малко хора знаят, че Силиконовата долина е проект на Института Станфорд. В света са много популярни свободните икономически зони, мисля си, че е дошло времето, Пловдив да обяви резервата Стария град в зона свободна за култура, заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив Жорж Трак. Той е категоричен, че архитектурния резерват не трябва да се превръща в копие на квартал "Капана".
 
Извинявам се, но "Капана" заприлича на Димитровградския пазар. За да не се случи това и в Стария град – АМТИИ трябва да бъде основен фактор, който определя движението и развитието на културните процеси, коментира Жорж Трак. 

Миналата година стана ясно, че Жорж Трак е на път да изгуби Културен център „ТРАКАРТ“, тъй като изтича договорът, сключен с Община Пловдив. Той е сключен за 15 плюс 10 години, а през лятото на 2018 година изтича петнайсетгодишния срок. Пловдивчани подкрепиха Жорж Трак за запазване на център „Тракарт“ с петиция, която приключи вчера. Тя е внесена в Общинския съвет с 850 подписа на пловдивчани, и още 450 по интернет.

Мисля, че това е една сериозна социална подкрепа от страна на всички граждани, които доказват, че през тези 15 години Културният център е изпълнил своята мисия. Превърна се в едно живо пространство за култура, за изкуство, със сценичните си дейности, с културно-историческия си характер. Надявам се нашите избраници в Общинския съвет да се съобразят с общественото мнение. Това е тест, не за мен, това е тест за тях, за нашето гражданско общество, дали имаме нужда от културни пространства, и как се грижим за тях. 

Цялото интервю с Жорж Трак е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.