Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Стоянова специален гост на „Виенските виртуози“

Дружеството на приятелите на музиката във Виена обяви концертната си програма през идващия месец февруари

БНР Новини
Снимка: krassimira-stoyanova.com

На 1 февруари от 19.30 часа в Голямата зала на „Музикферайн“ ще се състои концертът на „Капела Андреа Барка“ със световноизвестния пианист и диригент Андраш Шиф озаглавен „Една програма в до-минор“. Избрани са пиеси в тази тоналност написани от Йохан Себастиан Бах и Волфганг Амадеус Моцарт. „Сбъднати мечти“ пък е заглавието на концерта на Академията за старинна музика Берлин на 13 февруари от 19.30 часа, отново в Голямата зала, когато ще звучи музика от Жан Батист Люли, Георг Телеман и Жан Филип Рамо.
„Творческа грациозност“ е озаглавена вечерта на „Виенските виртуози“ с Красимира Стоянова на 18 февруари от 19.30 часа в Голямата зала. Когато „Виенските виртуози“ ежегодно за един от концертите си се пренасят от Брамсовата в Голямата зала на „Музикферайн“, винаги са поканени специални гост-солисти: Томас Хемпсън, Готие Капюсон, Патриция Копачинская и Хатия Бунятишвили. През 2018 година този специален гост-солист ще бъде Красимира Стоянова. Произхождащата от България певица притежава един от най-хубавите лирико-драматични сопрани в днешни дни. Нейната грациозност – това пише Щефан Музил в изданието „Приятели на музиката“, трябва да бъде разбрана творчески и допълва, че Красимира Стоянова е скромна, внимателна и с респект към изкуството, чужда е на всяка превзетост и надменност. А дълбокият и сериозният прочит на партиите ѝ я превръщат в едно изключително явление в съвременния певческия свят.
Програмата, която са подготвили „Виенските виртуози“ ще поведе публиката от звуковия свят на Рихард Щраус с встъплението към „Капричио“, а Красимира Стоянова ще изпълни „Четири последни песни“. За втората част е предвидена Менделсоновата четвърта, „Италианска симфония“. Допълваме с още два концерта. Единият е озаглавен „Двойно честване“ на Виенския радио-симфоничен оркестър с диригент Маркус Пошнер и Певческия съюз на Дружеството на приятелите на музиката на 23 февруари от 19.30 часа в Голямата зала когато ще бъде изпълнена симфония в ре минор „Нулева“ от Антон Брукнер и кантата „На по-късно родените“ от Готфрид фон Айнем, чиято 100-годишнина се отбелязва, както и „Виртуозна звукова красота“ с цигуларя Емануел Текнавориан на 26 февруари от 20 часа в Огледалната зала, когато ще звучат струнен секстет от Ерих Мария Корнголд, Метаморфозите на Рихард Щраус в транскрипция за струнен септет.
Иначе в програмата на прочутата виенска зала за февруари могат да бъдат открити още имената на Диана Дамрау, Йонас Кауфман и Хелмут Дойч в песенна вечер на Хуго Волф (12 февруари), Густаво Дудамел с Виенската филхармония, Пиер-Лоран Емар, Саймън Кинлисайд и Майкъл Мартино, както и много други концерти и изпълнители.
В звуковия файл чуйте разказа на Юлия Атцмансторфер.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.