Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на София протестират с настояване за мерки срещу мръсния въздух

Проф. Христомир Брънзов: Причинителите на замърсяване на въздуха са различни за различните селища

| обновено на 05.02.18 в 10:15
Снимка: БГНЕС

Качеството на въздуха ще се обсъжда на започващия днес в София Европейски форум за екоиновации. Събитието, което се провежда за 21-ви път, ще се състои в София тех парк. Форумът се организира съвместно от Генералната дирекция "Околна среда" на Европейската комисия и българското Министерство на околната среда и водите. 

Междувременно жители на три квартала – "Красна поляна", "Овча купел" и "Западен парк" ще протестират пред Столичната община довечера с настояване местната власт да предприеме мерки за намаляване на замърсяването на въздуха с прах от битово отопление. Ето какво каза за "Хоризонт" Камен Николов – един от организаторите на протеста: 

Мерките, които ние очакваме, очакваме да са свързани с битовото отопление, с горенето на боклуци. В тази насока за момента не виждаме някакви мерки, за които да вярваме, че ефективно могат да решат проблема, дори и да не е в краткосрочен план, дори и в по-дългосрочен. Трябва да се измисли някакъв начин за контрол на горенето на отпадъци. Очакваме от общината най-накрая да се вземат някакви мерки, които да ни дадат поне надежда, че следващата зима ще е по-добра от тази. Искаме да имаме поне някаква надежда.

Причинителите на замърсяване на въздуха са различни за различните селища. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН:

За да може да се разбере какво точно преобладава, трябва да има източник на информация. Единият е тази мрежа, която е изключително прецизна – мрежата на регулаторния орган – Изпълнителната агенция. Другото са едни прости индикатори, които са купени със собствени средства, но те са много. На територията на София са над 200. За да можем да добием представа в кой район какво преобладава, трябва по някакъв начин тези индикатори да се използват. Идеята е те да бъдат калибрирани по тези пет станции, които има, като след това тази корекция да бъде нанесена за всичките тези пунктове.

Цялото интервю с Камен Николов и проф. Христомир Брънзов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ивелина Василева

Ивелина Василева: Действията за справяне с мръсния въздух трябва да бъдат комплексни

Действията за справяне с мръсния въздух трябва да бъдат комплексни. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Ивелина Василева , председател на Комисията по околна среда в НС и бивш министър на околната среда:..

публикувано на 05.02.18 в 08:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция..

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския..

публикувано на 12.07.24 в 18:43

Шолц потвърди за разкрит план за убийство на директора на "Райнметал"

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди информациите на CNN за разкрит план за убийството на директора на най-голямата германска оръжейна компания "Райнметал". Според американското разузнаване русия е планирала цяла серия от атентат и срещу..

публикувано на 12.07.24 в 18:27