Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За питбулите и хората - колко опасни са всъщност тези кучета и какво не знаем за тях

Историята на породата не предполага агресия към хора, категорични са специалистите

След всеки следващ случай на агресия от страна на питбул към човек в обществото се затвърждава мнението, че тези кучета са опасни и представляват заплаха за живота на хората. Специалисти, които отглеждат и тренират американски питбул териер обаче са на мнение, че не агресията, а любовта към човека е залегнала в тяхната природа.

Историята на хората и питбулите датира от векове. Породата "Американски питбул териер" се е появила през 19 век и е била създадена за боеве, в резултат на което тези четириноги са си спечелили славата на опасни кучета. Познавачите на породата обаче се опитват да опровергаят тези схващания и обясняват, че благодарение на десетилетната селекция, американският питбул териер е един от най-верните приятели на човека. Защо обаче има случаи на нахапани хора - обяснява Александър Маджуров, дългогодишен стопанин и познавач на породата:

Тези кучета не са убийци. Те са просто едни нормални животни, но благодарение на селекцията и на селектирането, което е правено в продължение на 150 години, кучетата са агресивни към себеподобни, защото това се е търсило. Тази характерна черта на агресия към хора е извадена от кучето. Повечето случаи на захапвания са на така наречените "питоподобни кучета", тоест смесица от породи - с амстаф, с всякакви други бул-породи, американски булдог и т.н. И кучето, което се ражда, взема агресията към хора от един от родителите си и в повечето случаи е от другото куче. Не искам да ме разбират хората погрешно – и до ден днешен има чистокръвни американски питбул териери, които се раждат с агресия към хора, но те са единици.

Противно на всеобщото схващане, познавачи на породата твърдят, че заради липсата на агресия към хора, американският питбул териер е много подходящ за семейно куче и да бъде отглеждан заедно с деца. Личен пример за това даде Иван Джонев от клуба "HD Athletic Dogs Bulgaria”, в който се тренират и обучават питбули за спортни състезания:

Хората са неинформирани. Хората знаят американския питбул териер като една агресивна порода. Аз съм израснал с такива кучета. Имало е по три женски кучета вкъщи. Ние сме трима братя, галили сме ги, докато ядат, което за някое куче с по-лабилна психика, си е травма. Може да се обърне и да захапе. Специално от тази порода аз не съм хапан. Хапан съм два или три пъти от куче, което не е представител на тази порода.

По думите на Александър Маджуров, изключително издръжливата психика и податливост на дресировка на американския питбул териер го е направил и предпочитаната порода за най-известния треньор и кучешки психолог - Сизар Милан - по-известен като говорещия с кучета, който миналата година, заедно с шоуто си беше на гости на българската публика: 

Аз искам да задам един въпрос: защо Сизар Милан работи с питбул, а не работи с друга порода куче? Защото тези кучета имат необходимата уравновесеност. Това е куче, което историята от битките е закалила по някакъв начин връзката между кучето и собственика.

Да се отглежда и възпитава правилно американския питбул териер не е лесна работа и не е за всеки, категорични са познавачи на породата - необходими са много свободно време, търпение, уравновесеност и чувство за отговорност. По думите на Иван Джонев обаче най-важното нещо за правилното развитие на питбула е ранната му социализация:

Трябва просто човек да обърне внимание на животното. Трябва да имаш време. Нямаш ли време, каквато и порода да вземеш, то ще е агресивно.

Най-добрата превенция на всяка агресията е спортът, смятат специалистите. А за американския питбул териер той е задължителен елемент от възпитанието и правилното отглеждане, тъй като представителите на тази порода се отличават от останалите с изключителна борбеност, издръжливост и енергичност, обясни Александър Маджуров, който от години отглежда питбул: 

Като взимате такова куче трябва да имате време и възпитанието идва чрез разходката, чрез работата, чрез спорта. Тези работни кучета трябва да бъдат работни. На това куче не му стигат 10 минути сутринта, бързайки за работа, и 10 минути вечерта, защото съм изморен от работа. Това куче трябва да има условия да изразходва енергията и да насочва тази енергия в друга посока. За всички породи кучета има една поговорка, която важи за питбула особено много: "Най-добрият питбул е измореният питбул".

Треньорът Александър Дончев от "HD Athletic Dogs Bulgaria" също е категоричен, че стопанинът на питбул трябва да отделя поне по час и половина-два на ден за активна разходка, която трябва да стане тип тренировка с тичане и скачане.

По думите на треньорите, ако човек не може да осигури активна разходка всеки ден не трябва да си взема питбул. Иван Джонев и Александър Дончев, на които им предстои състезание през май, дадоха пример за подходяща тренировка за този вид кучета:

Скачане на стадиона, дърпане на тежести, дълъг скок, висок скок и още няколко дисциплини, пътека за тичане. Просто трябва човек да отделя внимание на животното. Това е атлетът сред породите. Това не е куче, което да легне в къщи, да не му обръщат внимание и същевременно да искаш то да е социално.

Човек захване ли се да тренира кучето си става един вид и той състезател и спортист. Това е тръпка. Тръпката е все едно самият ти, водачът, участваш във въпросното състезание и даваш резултат на дисциплината. Хоби е, страхотно удоволствие е. Това е един страхотен начин да използва кучето енергията си.

Специалистите обаче твърдят, че има много малко лицензирани развъдници за американски питбул териер в България. Повечето според тях са незаконни. Затова те апелират отговорните институции и местните власти да осъществяват по-сериозен контрол на развъждането на такъв тип кучета.

Всички мнения чуйте в репортажа на Росина Петрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилват се международните критики към Израел

Засилват се международните критики към Израел заради новата му операция на окупирания Западен бряг на река Йордан. Тя започна вчера като според Тел Авив целта ѝ е да бъдат разбити терористични клетки.  Девет палестинци загинаха в нападнатите градове в сряда, още петима са убити днес. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска незабавен край на..

публикувано на 29.08.24 в 14:49
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Има нелоялни търговски практики в кампанията за намаление на ученически пособия

Кампаниите за намаление на ученически стоки започнаха преди 2 седмици и не малко хора се възползваха от тях, но дали са се възползвали реално от намаление, не е ясно. Това коментира в интервю пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние потребителите". За пореден път тя предупреди, че има нелоялни търговски практики...

публикувано на 29.08.24 в 14:48

Любослав Костов, КНСБ: В бюджет 2025 да се заложи поне 10% ръст на заплатите!

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева – това е записано в проект на правителствено постановление, който беше публикуван за обществено обсъждане. Съгласно Кодекса на труда минималната заплата се определя по специален механизъм и е 50% от средната за страната за период от 12 месеца ...

публикувано на 29.08.24 в 14:10

Заради горещините гроздоберът започва с месец по-рано в Сандански и Петрич

Горещото лято и продължителната суша принудиха лозарите от Санданско-Петричкия район да започнат гроздобера с месец по-рано.  Това досега не се е случвало, коментират собствениците на малки семейни лозя. Както и в други  неблагоприятни години  те нито очакват помощ от държавата, нито цени, които да покрият разходите им. Дори проблемите не могат..

публикувано на 29.08.24 в 14:08

Областният на Плевен се среща с Главчев заради безводието

В Плевенско продължава безводието. Продължават и усилията на институциите да се справят с този проблем. Какво ще поискат от държавата –Според  управителя на ВиК инж. Климент Тодоров скоро не се вижда краят на водния режим. Безводието създаде и проблеми при гасенето на пожарите това лято, сподели областният управител на Плевен и коментира..

публикувано на 29.08.24 в 13:49
Проф. Ива Христова

Проф. Ива Христова: В близките дни очаквам още заразени със западнонилска треска

Официално няма други случаи на заразени със западнонилска треска, освен тримата установени досега. Има обаче много проби за изследване, така че очаквам в близките няколко дни да има още случаи .  Това заяви пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.  " В момента сме в пика на това заболяване ,..

публикувано на 29.08.24 в 13:47

16-годишен с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен

16-годишно момче е с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен. От Областната дирекция на полицията предупреждават, че се увеличават произшествията с такива тротинетки. Непълнолетният е настанен за лечение в болница "Д-р Георги Странски" с  тежка черепно-мозъчна травма и с опасност за живота. Извършен е оглед на..

публикувано на 29.08.24 в 13:44