Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Костов: Отмяната на изискването за промяна на предназначението на ски пистите е в полза на гората

В противен случай, след експлоатационния им срок, територията става урбанизирана и на нея ще може да се строи


Депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат промени в Закона за горите, които ще разрешат строителство и реконструкция на ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива без да се минава задължителна процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи.

Сега предложените промени връщат ситуацията с проекта на Закона за горите от 2010 година, който беше изготвен под мое ръководство. Смятам, че това връщане към началния вариант е по-правилно

Това каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ лесовъдът доц. Георги Костов - бивш заместник-министър на земеделието:

По отношение на лифтовете и влековете е разрешено, електропроводи, нефтопроводи и всякакви други проводи да преминават през горски територии без да се налага да се сменя предназначението на земята под тях. Не е логично да бъде изключение само лифтове и векове, тъй като промяната на предназначението на земята под стълбовете е доста сложна процедура. Това затруднява и евентуалната реконструкция, както е ситуацията с Витоша. Трябва да мислим с еднакъв аршин!

От друга страна е отмяната на изискването за промяна на предназначението на ски пистите. Това е в полза на гората, защото една писта може да се използва определен период от време, колкото и да е дълъг този период. Когато спре да се използва като писта, тя трябва да стане отново горска територия, защото е в гората!

Костов посочи, че в Юндола има поне две изоставени ски писти, които отново са гори и неспециалист не може да  разбере, че там е имало писти.

Ако променим предназначението на територията на ски пистата, тя вече не е горска територия и става урбанизирана територия, върху която спокойно могат да се правят ПУП-ове и с решението на главния архитект на общината, защото тогава горските нямат нищо общо с тази територия, могат да се направят много строежи или каквото и да е друго. Подобен подход страхотно разкъсва целостта на Горския фонд и горската територия, което е много неблагоприятно.

Строителство на ски писти е регламентирано в Закона за туризма, а не в Закона за горите, изтъкна Костов и акцентира, че определението на понятието в момента е насочено към потребителите и не изяснява добре поземлените отношения, а в една ски писта има много допълнителни съоръжения, свързани със строителството ѝ, допълни той. Проблем според него има и в допускането на постоянни ограждения на пистите, тъй като горите са достъпни, а оградите пречат и на дивеча.

Още по-сериозен е въпросът със станциите на лифтовете и влековете. Добре е когато се извършва процедура за строителство на ски писта, успоредно да върви процедурата за лифтове и влекове, които ще я обслужват. Станциите са сериозно строителство и такова почти не се допуска в Закона за горите с изключение на заслони, ловни кантони и горски кантони, които не позволяват строителство на помещения за постоянно или временно обитаване.

Костов призова законодателите да са внимателни при съгласувателната процудура на двата законопроекта, за да избегнат рисковете от постоянно разширяващи се обекти в планините и горите. Той разкритикува и някои текстове в законопроектите:

За лифтовете, влековете и ски пистите се отменя процедурата за преминаване през  така нареченото "обществено обсъждане" чрез областите планове за управление на горските територии.

Това е да попитаме хората от местните райони как, къде и за какво искат да бъде използвана гората. Например, за Витоша ще питаме софиянци къде да има писти, къде да има места за отдих, къде - за други дейности.

Тези областни планове са важни, защото това е демократично управление на държавната собственост и на онзи ресурс, който са горите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана, съобщават от академията. А в Южния парк ще се проведе първа фаза от почистването на..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Предвеликденско тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са включени галерия на открито, засаждане на дървета с послание от всяко училище в района и..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати ракети са били регисктрирани в източните и южните области на Украйна. Друга ракетна атака е..

публикувано на 27.04.24 в 07:30