Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен базар събира средства за бездомни животни

Неправителствената организация Dare 2 Care Animals организира своето традиционно предмартенско благотворително събитие в полза на бездомни животни - спасени от улицата, изхвърлени или пострадали котета и кучета, за които се грижат временни приемни домове, докато бъдат осиновени. Благотворителният базар ще се проведе на 17 февруари (събота) от 10 до 18 часа в зала за събития "В парка" в Малкото НДК. Там ще се продават мартенички, ръчно изработени сувенири, книги, кучешки лакомства и най-различни практични неща, събрани с помощта на доброволци и дарители, а всеки, който е решил, да доведе домашния си любимец, също е добре дошъл.

Неправителствената организация Dare to 2 Care Animals е малка общност от доброволци, разполагащи с лимитирано време, средства и ресурси, които активно помагат на бездомни животни вече 4 години. Тази събота ще се проведе организираният от тях благотворителен базар в помощ на бездомни животни.

Севим Рашидова от организацията обясни:

Основната цел на благотворителния базар е събиране на финансови средства в помощ на бездомни животни, за които сме поели грижа към момента, но всъщност по-голямата цел на организацията ни като цяло е популяризиране на самата кауза – увеличаване на осведомеността на хората изобщо за проблема с бездомните животни в България и като цяло. 100% от средствата за всяко едно от събитията ни се използват за конкретни животни, конкретни случаи, които сме поели в момента. По принцип бройката на животните е различна, тъй като с времето някои от тях биват осиновени, но се появяват нови случаи – нови изоставени, нови ранени и нуждаещи се от помощ животни. Всъщност средствата отиват главно за покриване на разходите в клиники, разходите за храна, консумативи и ако останат някакви допълнителни средства за кастрация на бездомни животни.

Защо е важно да се помага на бездомните животни?

Най-вероятно знаете тази мисъл на Махатма Ганди, че за състоянието на една нация се съди по отношението й към животните и ние лично наистина вярваме в това. Специално в градската среда, където животните са на 100% зависими от хората. Едно е в природата, друго е в градски условия. Животните са изцяло зависими и за хранене, и за отношение, и за много неща. Хората наистина не осъзнават, че тяхното отношение е много решаващо за живота на тези същества там някъде.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от обстановката в Израел. 

публикувано на 26.04.24 в 11:35
Станислав Стоянов и Петър Волгин

"Възраждане" регистрира листата си с кандидати за ЕП

Партия "Възраждане" регистрира листата си с кандидати за Европейски парламент (ЕП). Водач е народният представител Станислав Стоянов, на второ място е журналистът Петър Волгин.  Стоянов подчерта, че тръгват със сериозна мотивация.  "Имаме сериозна програма, искаме да я изпълним, ЕС в настоящия си вид има много проблеми – миграция,..

публикувано на 26.04.24 в 11:31