Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова подава оставка заради сделката с продажбата на ЧЕЗ

Премиерът лично е поискал оставката на министъра на енергетиката и ще я приеме

Петкова категорично отрече да е кума на Гинка Върбакова, собственик на "Инерком груп"

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че подава оставка, за да няма съмнения при сделката за продажба на активите на чешкото дружество ЧЕЗ в България. В четвъртък чешката компания взе решение да продаде бизнеса си у нас на "Инерком България". 

Премиерът Бойко Борисов от своя страна заяви, че лично е помолил министъра на енергетиката да подаде оставка и ще я приеме. Пред кореспондента на БНР в Брюксел министър-председателят посочи, че е предприел тази стъпка, за да не остави ни най-малко съмнение, че може да се влияе на репутацията на кабинета и допълни, че наследникът на Петкова на поста ще бъде определен след завръщането му от срещата на европейските лидери в Брюксел:

Говорих сутринта с нея и за съжаление, тя действително каза, че ги познава тези хора, и аз не бих оставил ни най-малко съмнение у който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка – за да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията на правителството, на мен, на госпожа Петкова. Считам, че тя е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство. И затова почтеното, правилното, и това я посъветвах, е да отиде в парламента и да подаде оставка. Като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори, ще предам това, което мисли, и ще вземем заедно решение след това кой да я замести.

На въпрос дали е разговарял с чешкия си колега по въпроса за сделката за ЧЕЗ, Борисов заяви:

Той буквално ме уведоми, че е сключена такава сделка, защото там има и по-малки акционери и всичко това се е вършело в Чехия. И освен това да напомня, че в момента текат и то тежки арбитражни дела с "Енерго Про" и с "И Ви Ен", и с ЧЕЗ. Така че да се забърква държавата, че има влияние върху някой, ние за стотици милиони се съдим с трите компании в момента – ако сме имали каквато и да е власт над тях и възможност да упражним власт над тях, да сме го направили.

Разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка, а той ще вземе решение, обяви по-рано Теменужка Петкова в кулоарите на парламента, подчертавайки, че трябва да има прозрачност около сделката за продажбата на ЧЕЗ. 

За купувач e избрана пазарджишката семейна фирма "Инерком груп", еднолична собственост на Гинка Върбакова, която е позната на министъра на енергетиката. Петкова обаче категорично отрече да е кума на Върбакова:

Понеже много се говори по тази тема, аз мисля, че още миналата година имаше въпроси от ваши колеги, не помня кой точно беше, когато се завъртя в публичното пространство, че такава фирма, с тази дама, участва съответно в тази процедура и аз тогава казах, че тези хора ги познавам, познавам ги от последните 20 години, но не съм им кума, така че късно ми е да ставам. 

Така че тези хора аз ги познавам и понеже не искам да има изобщо поводи за съмнения по отношение на сделката, смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Затова аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка, а той ще вземе решение какво да направи.

Знаете, че това е процедура, проведена от чешката държава, българската държава няма никакво отношение към този процес, подчерта още Теменужка Петкова във връзка с обявената сделка за продажба на бизнеса на ЧЕЗ у нас:

Това, че чешката държава е избрала определена компания, не означава нищо, от тук нататък предстои тежката процедура по одобрение на тази сделка от КЗК, КФН и КЕВР. Разбира се, ДАНС абсолютно е в правото си и според мен трябва да бъде направена пълна проверка във връзка с компанията, с всички тези възможности за това тази компания да осъществява своята дейност съобразно националното законодателство, съобразно изискванията за сигурност, тъй като тук става въпрос за стратегическа инфраструктура, за енергийна сигурност.

В парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ще очаква завръщането на Борисов от Брюксел и че коалиционен съвет ще вземе решение във връзка с оставката на енергийния министър. Цветанов коментира:

Има обаче много заинтересовани да атакуват Теменужка Петкова. В момента това е удобна ситуация, от която действително опозицията се възползва и могат действително да търсят поредния скандал, който искат да генерира в обществото и да уронват авторитета на правителството и всички тези неща, които правим в момента.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира като "прибързано действие" депозираната оставка на Теменужка Петкова:

Прибързана е, защото аз не намирам аргументи за нея, но не съм и запознат и с детайлите. Ако всеки, който има някакъв приятел, дългогодишен, трябва да носи отговорност за действията или бездействията, още повече, тук говорим за една частна сделка, за мен е малко странно. Още повече, аз пак казвам, не виждам нищо укоримо в подобна сделка, за да търсим някаква отговорност – морална или политическа, но това е нейно решение. От вас разбирам, преди малко се видяхме с нея, но не ме информира за това нейно решение. 

По-рано днес БСП подложи под съмнение сделката за продажбата на активите на дружеството ЧЕЗ в България. В декларация от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова омбудсманът и президентът да заемат позиция по темата:

Омбудсманът на републиката да заеме позиция как ще защитим правата на 2 милиона български потребители. Призовавам президента Радев – става въпрос за национална сигурност. 

Председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев също изрази притеснения по сделката: В крайна сметка обаче има институции – тази сделка ще мине най-щателна проверка от КЗК и КЕВР, допълни Добрев. 

Оставката на Теменужка Петкова беше коментирана в Стара Загора и от министъра на икономиката Емил Караниколов. В отговор на въпрос на "Хоризонт" дали една българска частна фирма ще управлява по-добре придобитото от нея електроразпределително дружество ЧЕЗ, той посочи:
Уважавам решението на госпожа Петкова и наистина не съм разговарял с нея, за да коментирам. Нека да видим кой как ще работи – да ги делим на български, чуждестранен, държавен, не е коректно. Всичко е до мениджмънта и до правилната работа с правилния екип.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

От БСП подложиха под съмнение сделката за електроразпределителното дружество ЧЕЗ

В декларация от трибуната на парламента от БСП подложиха под съмнение сделката за електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова: Омбудсманът на Републиката да заеме позиция как ще защитим правата на два..

публикувано на 23.02.18 в 12:35

ЧЕЗ е одобрил "Инерком България" за купувач на бизнеса на компанията в България

Чешката компания ЧЕЗ окончателно напуска българския енергиен пазар.  Надзорният съвет на ЧЕЗ е одобрил "Инерком България" за купувач на бизнеса на компанията в България. Това става ясно от съобщение на сайта на чешката компания. Подписването на..

обновено на 22.02.18 в 19:12

В КФН досега не е постъпвала информация за промяна на собствеността на ЧЕЗ в България

Информация за промяна на собствеността на ЧЕЗ не е постъпвала в Комисията за финансов надзор, съобщиха за „Хоризонт“ от небанковия регулатор. Оттам уточняват, че това трябва да се случи в срок от четири дни след окончателното плащане по сделката за..

публикувано на 23.02.18 в 16:07
Общината в Пазарджик

В Пазарджик Гинка Върбакова, която е на път да купи ЧЕЗ, е по-популярна с фирмата си "Риал стейтс" ЕООД

В Пазарджик едноличният търговец Гинка Върбакова, която е на път да купи ЧЕЗ, е по-популярна с фирмата си „Риал стейтс“ ЕООД. Преди 4 години общинският съветник тогава Румен Петков публично обяви, че въпросната фирма дължи на Община Пазарджик 1 млн. лв...

публикувано на 23.02.18 в 16:13
Васко Начев

Васко Начев: Жечо Станков ще бъде следващият енергиен министър

Жечо Станков ще бъде следващият енергиен министър. Това каза енергийният експерт Васко Начев в интервю за предаването "Хоризонт за вас" по повод на оставката на министър Теменужка Петкова. Според мен не Гинка от Пазарджик събори Теменужка Петкова..

публикувано на 23.02.18 в 16:00
Веселин Марешки

Веселин Марешки: Ако оставката бъде приета, означава, че наистина има съмнения за задкулисна дейност

При всякакви съмнения за шуробаджанащина, корупция, роднински връзки при определени сделки, всеки един управленец на такова ниво трябва веднага да си подава оставката. Следващият момент обаче е това дали ще бъде приета. Това каза в интервю..

публикувано на 23.02.18 в 15:45
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Сделката за ЧЕЗ не е причината за оставката на Теменужка Петкова

Изненада ни оставката на г-жа Теменужка Петкова, защото за нас тя беше един от успешните министри в това правителство. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Рамадан Аталай от ДПС. Това е една търговска сделка, която..

публикувано на 23.02.18 в 15:29
Искрен Веселинов

Искрен Веселинов: След като има връзка между министър Петкова и купувача на ЧЕЗ, е логично да се подаде оставка

След като има връзка между министър Теменужка Петкова и купувача на ЧЕЗ, според мен е логичното, нормалното и моралното да подаде оставка, а съответно един преглед на обстоятелствата около тази покупка и съответно дейността по принцип на..

публикувано на 23.02.18 в 15:15

Атанас Костадинов: Министрите не са бушони, които да гърмят, за да се отпушва напрежението

Министрите не са носни кърпи или бушони, които да гърмят един след друг и по този начин да се отпушва напрежението. В крайна сметка се стига до крайности, които показват безпътицата в днешния модел на управление. Това каза Атанас..

публикувано на 23.02.18 в 14:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атентатът в Сарафово и отвличането на двама български моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на..

публикувано на 25.04.24 в 10:18

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се..

публикувано на 25.04.24 в 10:16
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Инж. Калоян Карамитов: Трябва да има приоритизация на терените за отчуждаване

За пръв път управляващите в общината имат желание да изкупуват частни терени в паркове, квартални градинки и в междублокови пространства, за да не се превърнат в нови затворени комплекси и молове. Според инж. Калоян Карамитов - урбанист, част от..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като..

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума...

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по..

публикувано на 25.04.24 в 09:28