Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой пътувания по време на Китайската нова година през 2018

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През 2018 година Китай отчита повече от три милиарда пътувания по време на Китайската нова година, което е с 10% ръст спрямо миналата година. Това са приблизително 2.48 милиарда пътувания по земя, 398 милиона с влак, 65 милиона по въздуха и 46 милиона с кораб или лодка. Прогнозира се, че всеки китаец средно ще измине по 700 км в 40 дневния празничен период. Китайският пролетен празник, който вече е към своя край, е известен като най-голямата годишна миграция в света.
Китайците бързат да се приберат по родните си места, за да бъдат заедно с най-близките си хора по време на Пролетния фестивал
Сериозен бум се наблюдава и в туристическия сектор. По време на тазгодишните празници се очертават над 380 милиона туристически пътувания в Китай. Най-много са в северните и южните части на страната. Най-популярните дестинации сред китайските пътници са Хайнан, Юннан, Гуандун, Фудзиен и Хъйлундзян. Предпочитаните места за прекарване на празника зад граница са Тайланд, Япония, Франция и САЩ през 2018 година.
Вече сме в Годината на жълтото земно куче според китайския календар
За удивителния по мащабите си феномен разказа в „Артефир“ Диана Иванова от Българската редакция на Радио Китай за чужбина. От звуковия файл ще разберете за новите моменти в отбелязването на празника и прогнозите за годината на жълтото земно куче.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.