Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ребека Хармс: Разочарована съм, че България не е сред страните, които експулсират руски дипломати

Ева Майдел: Гоненето на дипломатически служители е акт с много големи потенциални последици за двустранните отношения

Снимка: БГНЕС

Евродепутатът от партията на Зелените/Европейски свободен алианс Ребека Хармс изрази разочарование от факта, че България не е сред страните, които експулсират руски дипломати.

В интервю за „Хоризонт“ тя определи решението на 14 страни като „добра стъпка“ на солидарност към Обединеното кралство. Тя каза още, че не е изненада реакцията на Русия, която обяви, че няма да остави без последици тази стъпка.

„Очаквах Русия да реагира така, както винаги прави, но ако трябва да оценим тази реакция, бих казала, че за пореден път не Европейският съюз е този, който започна конфликта. Нашият натиск е в посока на това да искаме безпристрастно разследване, на което руснаците да дадат конструктивна подкрепа. Съжалявам да го кажа, но аз имам личен опит с разследването около сваления самолет МН17 /над Източна Украйна/, в което Русия никога, ама никога не подкрепи такова разследване“.

Не е изненада и това, че ЕС за пореден път е единен, каза тя и подчерта разочарованието си от България.

„Аз съм разочарована от България и то откакто е поела ротационното председателство на ЕС. Тя трябваше да е в групата на страните, които работят по въпроса и да е солидарна с Обединеното кралство. По всяка вероятност има интереси. България, Малта и Кипър имат доста руски туристи и може би това е част от техните аргументи. Гърция и Австрия, например, винаги са поставяли под съмнение санкциите, свързани със събитията в Украйна. Може би има различни причини, но аз определено не харесвам това, защото, за да се постигне нещо по отношение на Русия, Европейският съюз трябва да е обединен, а не разединен. От доста време забелязвам, че президентът Путин е много добър в това да играе с европейците и да ги разединява. И всички трябва да имаме едно наум“, предупреди тя.

Според нея Германия трябва да се откаже от проекта „Северен поток“ 2.

„Не мога да ви кажа какво точно ще се случи, след случилото се в Солсбъри, трябва да се откажем от „Северен поток“ 2 или поне да го замразим. Както и че докато не се стигне до края на разследването, няма да правим бизнес, както обикновено“.

Според Хармс, ако Ангела Меркел иска да защити санкциите, зад които стои лично, то тогава не може да продължи да е зад „Северен поток“2.

СнимкаСпоред евродепутата от Европейската народна партия Ева Майдел фактът, че България не е сред страните, отзовали руски дипломати, не означава, че тя не проявява европейска солидарност по случая "Скрипал".

„Русия вече последователно влошава двустранните си отношения с много от държавите от ЕС и случаят „Скрипал“ е последният такъв. Различните решения на държавите-членки дали да изгонят руски дипломати са основани на много отделни фактори, както на двустранни отношения, каквито тези държави-членки имат с Великобритания или с Русия, но също така и на вътрешнополитически нагласи. Това не променя обаче общата европейска оценка, която беше заявена след Европейския съвет в петък, че Русия е преминала границите на допустимото със случая „Скрипал“ във Великобритания и България ясно каза, че споделя това мнение“.

Гоненето на дипломатически служители е акт с много големи потенциални последици за двустранните отношения и трябва да бъде помислен много внимателно, подчерта Майдел.

От звуковия файл можете да чуете интервю на Ангелина Пискова с Ребека Хармс и Ева Майдел. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба – лаврак, ципура, кефал и даже змиорки, загиват поради липса на кислород. Кметът на Орбетело Андреа..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал 200 млн. щатски долара и е приел 170 хил. нови доброволци за седмицата, след като президентът Джо..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков" 2. Така ИТН  получава последния шанс да състави правителство в 50-ото Народно събрание. След като..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в региона", заяви чрез гласа на говорителя си генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. При атаката,..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за гражданска защита и включването на самолет в гасенето.  От Франция утре пристига самолет да помага за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието. Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите..

публикувано на 28.07.24 в 17:18