Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Сега“ извежда начело: „При три милиарда лева приходи, хазартът плаща само 177 милиона лева данъци. За десет години печалбите от хазартни игри в България са се удвоили, най-много при лотариите с билетчета за търкане“. Изданието публикува още: „Държавата е в неведение колко са хората без здравни вноски“. По последни данни това са между 700 хиляди и 1 милион българи, защото НАП и Здравната каса ползват различни данни, коментира вестникът.

24 часа“ информира: „Плащат на безработни да учат за сервитьори и бармани, Само в "Слънчев бряг" не достигат 15 хиляди души, общо по Южното Черноморие има нужда от 80 хиляди души персонал“.

Стандарт“ осведомява: „Министър Ангелкова внася спасители на плажа“. Така „гларусите“ - спасители вече ще бъдат изместени от чужденци. В социалните мрежи има залози дали украинци или руснаци ще наглеждат туристите от Русия и Великобритания по Черноморието.

„На Запад изнасяме IT услуги, на изток – електрооборудване", пише на първа страница в „Монитор“. От публикацията става ясно, че българска фирма осигурява телевизията във Виетнам, а наше приложение помага на полицията в Индия да хваща престъпници.

Изданията акцентират на информацията, че за първи път Охридската архиепископия ще получи от България чудотворния огън за Възкресение Христово.

Земя“ извежда: „Даваме на Македония Благодатния огън. Това се случва за първи път в историята". Под заглавие „Исус Христос кацна у нас“ „Монитор“ показва снимка на Тед Нийли, който 50 години играе в рокоперата " Исус Христос суперзвезда".

„Гръцкото агне изяжда българското“, пише на първа страница на „Труд“. Изданието посвещава две страници на произхода на продуктите, които ще консумираме по Великден – гръцки агнета и полски яйца ще има на трапезата. В същото време износът на български агнета за Турция започва през май, уточнява вестникът.

За „Дума“ водещата тема е под заглавие: „Гонят знакови столични читалища заради дългове от 4 хиляди лева. Става дума за старите центрове „Петър Берон“ и „Цанко Церковски“ в район "Оборище". Техните настоятелства не са платили таксите на кметството и районният кмет е предложил да освободят помещенията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

Р. Желязков: Най-важното е стабилизиране на публичните финанси и неотклонност в европейския ни път

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Росен Желязков заяви, че най-важните теми пред правителството са стабилизирането на публичните финанси и неотклонност в нашата европейска перспектива. "Неотклонност в нашата европейска перспектива - това трябва да го заявим ясно и категорично", подчерта той. Относно хоризонта на кабинета Росен..

публикувано на 01.07.24 в 09:58

Експерти: Държавата да отдели 12 млн. срещу градушки вместо да плаща по 30 млн. обезщетения

Имаме нужда нашите политици да бъдат визионери и да гледат не за следващата година или по следващата, а да осъзнаят, че живеем в променящ се свят и да имат визия, какво ще се случи след 10 години. Оказа се, че сме богата държава, плащаме по 30 млн. лв. обезщетения за щетите на земеделските производители от градушки, а не отделяме 10 – 12 млн...

публикувано на 01.07.24 в 09:51

Борисов: Предлагаме правителство, за което изцяло ГЕРБ-СДС носи отговорност

"Ние сме се съобразили с избора на българските граждани – с над 11% да излезеш и да кажеш "връщам мандата" или "ще се опитвам с трикове да направя правителство" – това нито ни отива, нито е честно, нито е държавническо", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след получаването на мандат за кабинет от президента и предлагането на кабинет с премиер..

публикувано на 01.07.24 в 09:39
Георги Проданов

Георги Проданов за кабинета "Желязков": Не знаем дали е ситуация, която ДПС ще подкрепи

"Росен Желязков е човекът, който в момента се ползва с най-висок обществен имидж сред хората от ГЕРБ. Доколко обаче от него зависи постройката на този кабинет? Всички знаем, че отзад стои Борисов". Това обясни пред БНР политологът Георги Проданов, след като стана ясно кой  е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.  Желязков  представи на президента..

публикувано на 01.07.24 в 09:35
Кирил Петков

Кирил Петков: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС, за което си мечтае Пеевски

"Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях", написа във Фейсбук съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Междувременно представители на ПГ на ГЕРБ-СДС..

публикувано на 01.07.24 в 09:25

Газопреносният оператор ICGB ще проведе годишни търгове за капацитет на интерконектора с Гърция

Независимият газопреносен оператор "Ай Си Джи Би" (ICGB) ще проведе днес годишни търгове за капацитет на газовата връзка между Гърция и България. Ще се предлагат количества за пет последователни газови години, а капацитетът варира за различните точки на междусистемно свързване – съответно с мрежите на българския оператор "Булгартрансгаз",..

публикувано на 01.07.24 в 09:16

Президентът на Кипър се среща с генералния секретар на Съвета на Европа

Кипърският въпрос, нарушенията на Турция и усилията за възобновяване на преговорите за решаване на конфликта са в центъра на срещата днес на президента Никос Христодулидис и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, която е на официално посещение в Никозия. Действията на Турция в затворения град Вароша в окупираната..

публикувано на 01.07.24 в 09:09