Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има ли спекулации с изчисленията за втора пенсия

Даниела Петкова: Пенсионните дружества категорично няма да изплащат средна пенсия от 30 лева

Хасан Адемов: Трябва да се подобри доверието в системата

Снимка: Капитал

Нито едно пенсионно дружество няма да изплаща средна пенсия от 30 лева, камо ли по-малко, няма как така формално да изчислим едни 30 лева, заяви днес в предаването „Неделя 150“ Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. С това тя опроверга осреднените данни на финансовото и социалното министерство, цитирани през изминалата седмица.

„Сметките са някакви сметки, но те нямат общо с истината за втория стълб и първите пенсии, които ще плащаме“, заяви Петкова, като поясни, че имат резерви към оповестените разчети. Според нея грешката идва от там, че вярна формула се прилага върху верни цифри, но без оглед на информацията за реалните хора, които стоят зад цифрите.

„Хората, за които се изчисляват тези пенсии, да се види - тук ли са в България, имат ли вноски за последните две, три, пет, десет години. Ако нямат и очевидно не участват на трудовия пазар, каква пенсия да им изчисляваме по вярна формула? Това не са бъдещи пенсионери“, каза Петкова.

Тя съобщи, че в универсалните фондове в момента има 3 700 000 души осигуряващи се лица, а общият брой на осигурените лица съгласно данните на НОИ, които работят в България и ще чакат пенсия са 2 800 000.

„Губи се един милион“, посочи Даниела Петкова и добави: „Защо ги няма хората? Емигрирали, излезли са от трудовия пазар по други причини - трайно. Повечето от тях са отдавна осигуряващи се в други социални системи, в други държави, ще получават пенсия от друго място, нито очакват пенсия от универсалните фондове, нито ще дойдат да си получат парите.“

Тя даде конкретен пример за спекулация с цитираните данни за средна пенсия: „Все едно, че имаме двама човека - единият няма да получава пенсия, защото няма достатъчно пари в партидата си, защото е излязъл от трудовия пазар или е емигрирал и по друга причина, а другият ще получава пенсия. И единият има 0 пенсия, или два лева пенсия, а другият - 70 лева пенсия, делено на две прави 35 лева.“

„Средна пенсия се изчислява само между хора, които ще получават пенсия, а не между хора, които ще получават и хора, които няма да получават пенсия“, подчерта Даниела Петкова и обясни, че е погрешно да се усреднява между хора, които няма да получават пенсия, или ще имат пенсия от един лев и хора, които ще получават пенсия, защото са тук в България и работят и ще получават повече от 30 лева. „Да се казва, че това е средна пенсия от 30 лева, е повече от грешка“, подчерта Петкова.

Тя се позова на разчети на пенсионните дружества, които управляват парите по втория стълб, за реалните пенсии по реални данни за след 19 години осигурителен период:

„Допълнителното пенсионно осигуряване е дългосрочен проект, който започна от 2000 г.. Целите, които се поставиха пред нас са след 40 години осигуряване хората да получават втора допълнителна към основната си пенсия в размер на около 20% от последния си доход преди да се пенсионират. Това е целта пред втория стълб. От тези 40 години са минали 20. След 20 години, ако преследваме първоначалната цел, би следвало ние да постигнем около 10% процента от заплатата, от осигурителния доход, с който лицето стъпва в пенсионната си възраст. Сега, след 20 години - половината период, ние, ясно и категорично искам да го заявя: постигаме целта и всички сметки показват това. Пенсиите, които ще плащаме на тези хора, които нямат пълен период на осигуряване (те нямат и пет процента вноска, защото в началото вноските в универсалните фондове тръгнаха два процента от осигурителния доход, а не пет, колкото е в момента, в същата тази стратегия или концепция е посочено, че първите вноски са по два лева), тези хора, които сега ще се пенсионират, ние сме им управлявали едни два лева 19 години, докато те станат пет процента“, каза Петкова.

„Въпреки всичко, когато започне процесът хората, които ще имат право да получат пенсия, ще започнат с минимална пенсия 69,82 лв. за септември 2021 г. и това ще е за жените. Ако става въпрос за мъже, те ще започнат три години по късно, 2024 г. - там най-ниската, която се наблюдава е 95 лева. Всичко, което се вижда е, че след всеки следващ месец след септември 2021 г., пенсиите трайно нарастват, защото нараства периодът, в който са се осигурявали хората“, обясни Даниела Петкова.

Според нея в тази група хора - родените между 1960 и 1965 година, които първи ще се възползват от правото си на втора пенсия след 19 години осигуряване, няма случаи на пълно осигуряване за всички 19 години - има средно осигуряване само за 8 години. Което по думите й означава, че страшно голям брой хора за този период нямат вноски.

Моделът, при който се върви към осредняване, е уравнение с много неизвестни, заяви от своя страна председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов.

„Първата кохорта, родени между 1960 и 1965 г., са се осигурявали за половината от очаквания период за всички останали. Втората причина е, че 75% според МТСП са внасяли своите вноски между минималния и средния осигурителен доход. Не на последно място трябва да отбележим факта, че средният период за получаване на пенсия след навършване на възрастта по чл. 68 е 21 години. Съпоставяйки всички тези компонентни на уравнението трудно мажем да дадем еднозначен отговор, затова не трябва да се вторачваме върху онези 30 или 100 лева, върху каквито и да е суми, а да подобрим доверието в системата“, каза той.

Запитан дали осигурителният модел се нуждае от промяна Адемов припомни, че настоящият е бил приет с „прилично ниво на консенсус“. Той призова Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване да публикува разчетите си.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на правосъдието Иван Демерджиев

Министър Демерджиев предупреждава за разнопосочна практика при случайното разпределение на делата

С писмо до Висшия съдебен съвет, главния прокурор и председателите на върховните и апелативните съдилища служебният правосъден министър Иван Демерджиев предупреждава за разнопосочна практика при случайното разпределение на делата. Проверка на екипа му е установила, че в някои случаи процедурите се провеждат извън нормативните рамки. Според..

публикувано на 07.12.21 в 16:26
Велислав Минеков

Министър Минеков: МК няма никакъв договор с какъвто и да е вестник или медия

"Дължимите суми от наемателя на помещенията, където се помещава в-к "Труд", са били искани още по времето на Вежди Рашидов, след това от служебния министър Рашко Младенов, след това финансовият отдел във финансова дирекция е предложил на министър Боил Банов да подпише, за да си поиска загубите, но той е отказал. Този път това се случи. Това са..

публикувано на 07.12.21 в 16:18

Бивш данъчен е задържан и обвинен за изчезнали милиони за АМ „Хемус“

Мъжът на 42 години, който беше задържан и обвинен в пране на пари около строителството на магистрала „Хемус“, е бивш данъчен служител. Той е сочен като човека, получил изтеглените в брой от банки милиони левове от злоупотреби около строежа на магистралата. Мъжът с инициали Б.К. е задържан по разследване на ГДБОП. Прокуратурата ще..

обновено на 07.12.21 в 16:06
Линейки и полицейски автомобили в района на стрелбата в Москва.

Московчанин уби двама служители в център за държавни услуги, изисквали маска

45-годишен жител на Москва откри огън от преправен газов пистолет в боен и уби двама служители в център за държавни услуги в руската столица, които поискали да сложи предпазна маска. При стрелбата има и двама ранени. Стрелецът, който е бивш военен, е задържан.

публикувано на 07.12.21 в 16:04
Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду

Еврокомисар зове министри да затворят „имунизационната пропаст“ в страните си

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду заяви, че ще призове министрите, участващи в Съвет „Заетост, социална политика, здраве и потребителски въпроси“ да затворят, по думите ѝ „имунизационната пропаст“ в своите страни. На влизане на заседанието на Съвета, което се провежда в Брюксел, тя заяви: „Изправени сме пред много..

публикувано на 07.12.21 в 15:41

Панаирът на книгата се завърна в НДК

48-ият Международния панаир на книгата беше открит в София след двугодишно прекъсване заради пандемията .  Организаторите от асоциация „Българска книга“ канят читателите от днес до неделя, а щандовете са разположени на три етажа в НДК. Най-мащабното книжно събитие ще събере читатели, писатели, издатели, преводачи и илюстратори на 800..

обновено на 07.12.21 в 15:29
На протеста на медиците пред болница

Предлагат националната педиатрия да се изгради в двора на болница "Лозенец"

Национална детска болница ще бъде изградена на терена в двора на болница "Лозенец", обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров.  Той прогнозира, че строежът на новата сграда ще отнеме поне 5 години. За този период настоящата педиатрия в София ще бъде преместена в болница "Лозенец".  Направена е  проверка  и е установено, че  може да се строи на..

обновено на 07.12.21 в 15:25
Подкасти от БНР