Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Снимка: архив

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят кипърските турци, а също и от многобройните политически и корупционни скандали, които разтърсиха обществото през последните месеци, обявиха на пресконференция представители на организаторите на шествието днес.

Те подчертаха, че то е само началото на действия, които ще предприемат като реакция срещу управлението. "Докато производството спира, хората обедняват и средната класа е елиминирана, политиците се възползват от схемите за кражби, подкупи, укриване на данъци, пране на пари, създадени в северната част на острова", се казва в съвместната декларация на 32-те организации.

Сред исканията им е управляващите да приемат мерки за повишаване на покупателната способност на хората и за укрепване на образователната и здравната системи.

Протестиращите настояват също така преговорите по Кипърския въпрос да започнат незабавно и да приключат с решение за федерално обединение на страната, което да гарантира, че кипърската турска общност е в рамките на международното право.

По публикацията работи: Мария Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Старт на кампанията за евровота в Кипър

В Кипър днес официално стартира предизборната кампания за Европейския парламент, като бяха внесени листите с кандидатите за депутати в него. За първи път в политическата история на страната три партии на кипърските гърци включват в бюлетината..

публикувано на 24.04.24 в 16:11

250 евро великденска надбавка за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Великденска надбавка от 250 евро ще получат пенсионерите с ниски доходи в Кипър, реши правителството днес. Мярката е част от изпълнението на плана за подпомагане на възрастните хора в страната и продължение на целевите помощи за уязвимите социални..

публикувано на 24.04.24 в 13:32

Кипър е домакин на международна среща, посветена на демокрацията

Необходимостта от реформи в съвременните демокрации, заплахите срещу тях и утвърждаването на върховенството на закона са сред ключовите обществени въпроси, които са в центъра на провеждащата се днес в Кипър международна среща на върха за..

публикувано на 23.04.24 в 03:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП настоява оборудването на АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна

БСП настоява оборудването на АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна. Ще бъде внесен проект на решение в Народното събрание, с което ще искат преговорите между България и Украйна да бъдат замразени, докато се установи дали част от оборудването..

публикувано на 28.06.24 в 11:39

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума". Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село..

публикувано на 28.06.24 в 11:29
Нико Тупарев

Съдът решава дали да остави в ареста телевизионния продуцент Нико Тупарев

Състав на Софийския градски съд ще решава да остави ли за постоянно в ареста телевизионния продуцент Нико Тупарев. Продуцентът Нико Тупарев е арестуван Той е обвинен, че през 2020 година - на три пъти, е наредил от фирмената сметка, на дружеството,..

публикувано на 28.06.24 в 11:08
Евелин Банев

Евелин Банев - Брендо се изправя пред съда

Евелин Банев-Брендо ще се изправи пред Софийския градски съд в 12 ч. по старо искане на италианските и румънските власти да бъде задържан по техни разследвания за наркотрафик. Това става 4 дни след като той изненадващо се яви пред Централния..

публикувано на 28.06.24 в 11:05

Обещание: До края на годината участъка между Мездра и Ботевград ще е завършен

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Тя беше изслушана в..

публикувано на 28.06.24 в 10:55
Бойко Борисов

Борисов: Парламентът трябва да сформира всички комисии, за които е нужно мнозинство

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че парламентът трябва да сформира всички комисии, за което е нужно мнозинство.  Той коментира и казаното от ПП-ДБ, че институциите се превръщат в политическа бухалка за техни кадри. "Аз не знам Терзиев..

публикувано на 28.06.24 в 10:35
Депутатът от

"Възраждане" с искане: Главчев да информира НС за позицията ни за срещата на НАТО

"Възраждане" поискаха министър-председателят Димитър Главчев да информира Народното събрание за официалната българска позиция, която трябва да бъде представена на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това съобщи в декларация от парламентарната..

публикувано на 28.06.24 в 10:26