Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът „Млади виртуози” представя камерни ансамбли в София

Снимка: yvcompetition.org
На 15 април с тържествен концерт в зала „България” беше открит конкурсът „Млади виртуози”. Това е неговото 14-то издание. В журито са поканени изявени български и чужди преподаватели – проф. Димо Димов, проф. Дора Шварцберг-Романов, проф. Леонид Кербел, проф. Ромен Гариу, проф. Джулиано Мадзоканте. От 18 до 21 април са състезателните турове. Участват дуо „Енигма”, клавирно трио „Анджела, Ева и Симеон”, струнен квартет „Кодам”, дуо „Юи-Парк”, дуо „Ганова-Патруйо”, дуо „До”, дуо „Надия” и ансамбъл „Арте”. В два тура те ще представят пиеси от Бетовен, Брамс, Григ, Шостакович, Яначек, Рахманинов, Прокофиев, Дебюси и други. Четири са дуата – цигулка/пиано, две – виолончело/пиано, има струнен квартет и камерен ансамбъл. Участниците са пристигнали в София от Австралия, Италия, Русия, Япония, Южна Корея, САЩ и разбира се от България. „Ще станем свидетели на невероятния талант на младите музиканти, на бъдещето на световната музикална сцена. Всички тези деца са истински виртуози и вярваме, че конкурсът ще им даде път напред и ще изберем най-достойните от тях” – казват от едноименната фондация. В регламента на конкурса е включено, че победителят открива следващото издание, както това направи тази година София Мехоношина, която свири със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

Закриването на конкурса, връчването на наградите и специалните отличия ще бъде на 22 април, неделя от 11.00 ч.
Наградният фонд се осигурява от Министерство на културата. Специалната награда на Европейския съюз на младежките музикални конкурси (EMCY), чийто член е Международния конкурс „Млади виртуози” дава шанс и възможност на победителя да участва в серия от концерти, организирани от асоциацията във всички европейски столици. Специална награда е учредена и от Софийската филхармония.
Конкурсът е част от календара на културните събития на Столична община, подпомаган е от МФ „Св. Св. Кирил и Методий”, фондация „Българска памет” и много частните дарители.
Освен това до 1 октомври се очакват и пиеси, които да участват в конкурса по композиция, който носи името на акад. Марин Големинов. Вече има подадени няколко творби, има и много запитвания. Печелившото произведение ще открие следващото издание на конкурса. „Иска ми се печелившите произведения освен да бъдат изпълнени и чути, да им се направи запис, за да останат в паметта на конкурса. Каква по-голяма радост, лауреатите от камерния конкурс да изпълнят награденото произведение” – казва Милка Митева, артистичен директор на конкурса.
В звуковия файл предлагаме целия разговор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.