Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт

Н. Нанков: До края на 2024 г. ще бъде завършена АМ „Хемус“

| обновено на 03.05.18 в 12:02
Снимка: Ани Петрова, БНР

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да бъде задължен да иска разкриване на банкова тайна за лицата, които не са декларирали писмено съгласие за достъп до данните, необходими за проверка на имуществените им декларации. Това прие на първо четене Народното събрание с промените в Закона за съдебната власт.

Въвежда се и санкция за неподаване в срок, като разпоредбата вече ще се прилага и за лицата, загубили статут на магистрати, но останали задължени да подават декларации.

Парламентарната група на БСП за България не подкрепи промените.

Втора точка в дневния ред е изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков относно напредъка по приоритетните пътни проекти.

До края на 2024 г. ще бъде завършена автомагистрала „Хемус“, каза от парламентарната трибуна Николай Нанков.

"Досега Агенция "Пътна инфраструктура", респективно правителството, е дало старт на пътни проекти за приблизително 1 милиард и 400 милиона лева. Отделно от това сключихме договори за строително-монтажни дейности за почти 500 милиона лева. Наистина България, както и в общественото пространство напоследък се говори, прилича на една открита строителна площадка, на която се изграждат магистрали - ремонтират се първокласни, второкласни, третокласни, а и общински пътища, мостови съоръжения, тунели, и разбира се, и други съоръжения на техническата инфраструктура", каза той и подчерта, че всички обществени поръчки се извършват прозрачно. 

„Ние, не просто строим магистрали, рехабилитираме пътища, пълним дупки по неремонтирани пътища от 30-40 години, ние вършим работа и поправяме грешките на политиците, които сега претендират да са управляващи“.  

С 8 месеца предсрочно ще завърши строителството на 24 километра от АМ "Струма" от Кресна до Сандански. Намеренията са да се работи по най-тежкия участък през месец май 2019-та година.

От ГЕРБ видяха смисъл в процедурата.

"Защото по пътищата на България няма значение кой от коя политическа сила е, а всички ние искаме да имаме по-добра инфраструктура, но не на последно място и по-голяма безопасност на движението по пътищата на страната", каза Цветан Цветанов.

А от "БСП за България" определиха изслушването като неуместно.

"Днес показвате красиви трасета на магистрали, за да си самовнушите колко сте добри и колко много сте направили. Днес решихте, че шареното ще скрие истината. Днешното изслушване беше еманация на една перфектно приготвена и изпълнена кризисна пиар-акция, уви, без съдържание. Вие явно още един път доказвате, че живеете в един паралелен свят, нямащ нищо общо с действителността", заяви Таско Ерменков. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският премиер Киър Стармър (вляво) и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Лондон и Брюксел ще работят за укрепване на сътрудничеството в икономиката и сигурността

Британският премиер Киър Стармър заяви след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Обединеното кралство и ЕС са се ангажирали да засилят икономическото и отбранителното сътрудничество. Стармър и Фон дер Лайен се срещнаха в Брюксел, като британският премиер обеща да предложи "прагматично и разумно лидерство“,..

публикувано на 02.10.24 в 22:12

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните комисии между 4 и 12 ноември

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните парламентарни комисии между 4 и 12 ноември. Новината обяви в Х председателят на Европейския парламент Роберта Мецола след среща с Конференцията на председателите на политическите групи. Така новата Европейска комисия ще започне работа най-рано в началото на декември. Възможно е..

публикувано на 02.10.24 в 22:01
Премиерът на Ливан Наджиб Микати

Ливанският премиер Микати призова за спешна помощ от 400 млн. долара

1 милион и 200 хиляди ливанци са прокудени от домовете си в резултат израелските бомбардировки, съобщи премиерът на Ливан Наджиб Микати. От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата Заради растящата хуманитарна криза вчера Микати и ООН призоваха за спешно набиране на повече от 400 милиона..

публикувано на 02.10.24 в 21:33
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Анализ: Висшето образование води до 90% заетост и средна годишна заплата 25 000 лева

54% от учениците са функционално неграмотни по математика, а само 1/3 от населението покрива базовото ниво на дигитални умения, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучването разкрива основно какви са пропуснатите ползи в образователната система заради липсата на важни реформи, както и някои слабости на системата. То бе представено..

публикувано на 02.10.24 в 20:34

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед ситуацията в Близкия Изток,..

публикувано на 02.10.24 в 20:09

Фермери искат среща с властта и са готови за протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за провеждане на спешна среща с Министъра на финансите и Министъра на земеделието  за да се договори незабавното изплащане на средствата по т.нар Украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко..

публикувано на 02.10.24 в 19:55
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем месеца условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на протест...

публикувано на 02.10.24 в 19:34