Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лава от вулкан на Хаваите засегна туристическо корабче и рани 23 души

| обновено на 17.07.18 в 07:17
Лавата не спира да създава проблеми на Хавайските острови
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 20 души са ранени след изригване на лава от вулкана Килауея в Хаваите. Действащият вулкан е предизвикал експлозия на туристически кораб. 

Най-малко 23-ма са получили наранявания по време на инцидента. Лавата от изригването на вулкана Килауея на остров Хавай е предизвикала взрив на един от плавателните съдове, намиращи се в близост до мястото. Туристическият кораб е бил засегнат от летящи отломки, които са попаднали директно върху него и са причинили експлозия.

"Бомбата от лава" е летяла съвсем близо до пристанището на град Капохо, съобщават от Хавайското министерство на земята и природните ресурси. Експлозията е причинила наранявания на повечето от пътниците на плавателния съд.

Най-малко четирима са хоспитализирани в медицинския център Хило, от където съобщават, че състоянието им е стабилно въпреки сериозните наранявания.

Девет други пътници също са прегледани в болницата, но раните им само са били обработени, без да остават за медицинско наблюдение. По-късно беше съобщено, че 10 други пътници са били лекувани на място на пристанището и с това броят на ранените достигна 23-ма.

След взрива корабът е върнат в пристанището в Хило за допълнителен оглед. Мястото обаче продължава да е под заплаха, тъй като се намира на метри от действащия вулкан.

Лавата продължава да се лее активно от една от цепнатините на  Килауеа, който за първи път изригна на 3 май тази година.

Американски геолози предупредиха, че вулканът е под напрежение и оставиха оранжев код за възможно "внезапното изригване” само ден преди инцидента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите..

публикувано на 14.07.24 в 14:04
Роберт Фицо

Словашкият премиер: Нападението срещу Тръмп е копие на атаката срещу мен

Словашкият премиер Роберт Фицо, който през май беше прострелян, докато поздравяваше свои симпатизанти, определи атентата  срещу Доналд Тръмп "като копие" на нападението срещу самия него. Политическите опоненти на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп опитват да го възпрепятстват и когато това не работи, те толкова много изнервят обществото, че..

публикувано на 14.07.24 в 13:58

Политолози: Нова формация на Пеевски няма бъдеще

Партии, създадени не само от отцепници, но и от финансови центрове – Ковачки, Божков и т.н., те не съществуват дълго и не могат да бъдат фактор в българския политически живот. В това е категоричен политологът Мехмед Мехмед, според когото случващото се в ДПС ще завърши с раздяла . А след раздялата ДПС ще си влезе в едно русло и ще се..

публикувано на 14.07.24 в 13:49
Мерки за сигурност преди митинга на Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Реакции в Пекин и Москва на стрелбата по Тръмп

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва още в изявление на министерството. Реакцията на Москва бе по-приглушена, отбелязва ДПА...

публикувано на 14.07.24 в 13:44

И днес военни участват в потушаване на пожари в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за "Хоризонт" директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но..

публикувано на 14.07.24 в 13:13
Борис Бонев

Борис Бонев: Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения предстои

Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения в Столична община предстои , заяви пред БНР председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев. "За нас София е кауза. За мен и колегите ми от "Спаси София" е изключително неприятно, че се налага точни ние, които сме били толкова години..

публикувано на 14.07.24 в 13:06

Четирима американски президенти са убити в рамките на мандата си (справка)

В историята на Съединените щати има редица случаи на убийства и опити за убийства, показва справка на АФП, изготвена по повод опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп и кандидат за втори мандат в Белия дом. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Последният опит за убийство датира..

публикувано на 14.07.24 в 12:56