Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В централата на ЧЕЗ в Прага вече правят подробен анализ на решението

КЗК забрани сделката на "Инерком България" ЕАД с ЧЕЗ - България

"Инерком" са изненадани от решението на КЗК

| обновено на 19.07.18 в 15:42
Снимка: БГНЕС


Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол от страна на "Инерком България“ ЕАД върху дружествата на ЧЕЗ в България. В процеса на проучване комисията е установила, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

Също така сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно - пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи.

На пазара на разпределение и снабдяване/доставка на ел. енергия придобиваната група е с естествено монополно положение за територията, определена в издадените ѝ лицензии за осъществяване на тези дейности.

Паралелно "ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД формират съществен пазарен дял на база търгувани количества ел. енергия на свободния пазар.

Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група. С оглед широкия обхват от дейности на придобиваните дружества и тяхното значение за електроенергийната система на България, е налице основание да се приеме, че настоящата концентрация е от стратегическо значение за страната, като потенциалните ефекти от нея биха имали пряко отражение върху националната сигурност.

Комисията счита, че наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя страна би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари.

В централата на ЧЕЗ в Прага вече правят подробен анализ на решението на КЗК, съобщи говорителят на чешката компания Ладислав Крис и поясни, че след това ще решат какви стъпки да предприемат.

"Инерком" ще анализира мотивите за решението на КЗК и в следващите дни ще обяви становището си дали ще го обжалва. В съобщение до медиите те изразиха изненада от решението на комисията.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов не коментираха решението. Причината – решението е било взето от независим орган. С този аргумент лаконичен коментар даде и председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

"Държавата ще изчака развитието на процеса по продажбата на дружествата на ЧЕЗ в България и тогава ще каже окончателно дали би могла да участва под някаква форма в нея. Това посочи енергийният министър. Последната позиция бе, че държавата се отказва от участие в сделката за българските активи на ЧЕЗ.

"Държавата, още през 2003-та година, на базата на специално разработена стратегия, е напуснала своето участие в трите електроразпределителни предприятия чрез приватизация. Държавата е решила, че трябва да излезе от този тип дейност и го е направила. От тук нататък как ще се развият нещата, има съответната процедура, която е разписана в закона, който регламентира дейността на комисията и стъпките ще видим какви ще бъдат. Следваме закона, това е единственото и най-важното. Държавата заяви отдавна какво възнамерява да прави по тази тема".

ГЕРБ отказаха да коментират решението на КЗК по случая. За сметка на това коалиционният партньор приветства решението за сделката на ЧЕЗ.

"От първия ден, в който започна скандалът, казвахме, че залагаме на българските институции и ги призоваваме да си свършат работата. КЗК доказа, че има държавни органи, които обективно и независимо обследват обстоятелствата по една сделка. И не се притесняват да вземат решение дори когато то не е толкова изгодно за някой чужд инвеститор", коментира Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

БСП също приветстваха решението на КЗК. "Откакто избухна скандалът с ЧЕЗ, парламентарната група на БСП последователно и аргументирано изразяваме съмнение, че тази сделка не отговаря на българските закони. Днес имаме първото потвърждение за това. Поздравяваме КЗК за навременното решение", каза Крум Зарков, заместник-председател на "БСП за България"

Решението на Комисията за защита на конкуренцията може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. 

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника :..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06