Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризисният щаб за чумата реши:

Евтаназират всички животни в село Шарково, в село Болярово чакат резултатите от втората проба

| обновено на 19.07.18 в 17:53
Снимка: БГНЕС

Всички животни в село Шарково, включително стадото на Тодорка Сакелиева, ще бъдат унищожени. От стадото в Болярово, за което има съмнение за чума, ще бъдат взети втори проби. Това стана ясно след заседанието на кризисния щаб, което се проведе в Болярово. В него участваха министър Порожанов, шефът на Областната дирекция на МВР в Ямбол, кметовете на Елхово и Болярово, както и много ветеринари.

Резултатите от втората проба в Болярово ще бъдат потвърдени във Франция.

Министър Порожанов обяви, че стадото на Ана и Тодор в Болярово, което е от около 200 животни, засега няма да бъде умъртвявано и от тях ще бъдат взети втори проби:

„Това е като изолиран случай, защото самото стадо, тези двеста и няколко животни, не е в населено място, както беше в другите, където има констатирани проби“.

Земеделският министър се коригира от сутринта и подчерта, че положителни проби няма и в стадото на баба Дора, но там животните ще бъдат евтаназирани. Там проблемът е в това, че в самото населено място имат положителни проби.

Утре ще бъдат изплатени обезщетенията на стопаните от селата Крайново и Странджа, а в началото на следващата седмица това ще стане и в село Шарково.

В отговор на запитване от Българското национално радио, от турското министерство на земеделието и горите заявиха, че в районите на турско-българската граница - областите Одрин и Къркларели, не са открити огнища на зараза по овцете и козите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика в Ловеч

В Ловеч се открива Регионален базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика, който ще продължи и утре. Базарът се организира от Министерството на труда и социалната политика и Регионалният център за Развитие на социалната икономика в Ловеч, съобщи Градимир Пенков – координатор на центъра: "Участие в базара ще вземат..

публикувано на 10.05.24 в 09:22
Сателитна снимка показва руски бомбардировачи на военното летище Енгелс в Саратовска област на Русия, поразено след успешна украинска атака с дрон на 4 декември 2022

Свалени дронове в Украйна и Русия

Руската противовъздушна отбрана е свалила няколко украински дрона над територията на страната. По-рано украинският президент отново призива за ускорени доставки на оръжия и боеприпаси за украинската армия. Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус, обяви, че страната му ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за..

публикувано на 10.05.24 в 09:22
Перото е символ, използван и за приза Учител на годината

27-мо издание на "Учител на годината"

За 27-ма поредна година Синдикатът на българските учители провежда Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание на конкурса са номинирани 70 учители и директори. От тях ще бъдат излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо..

публикувано на 10.05.24 в 08:56

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 08:47
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Откриват изложба "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации" в СУ

В Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" днес ще бъде открита изложбата "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации". В нея са включени снимки и документи, показващи ярки епизоди от учебния, научния и всекидневния живот на студентите и преподавателите в аудиториите и учебните студия, както и учебни издания,..

публикувано на 10.05.24 в 08:33

9-о издание "На мегдана на другата България" започва в Палма де Майорка

9-ото издание на пътуващия събор "На мегдана на другата България" започва довечера с хоротека в Палма де Майорка . 78 групи от 17 европейски страни прииждат от днес в Палма де Майорка за Деветото издание на събора на български фолклорни групи от чужбина. В събота и неделя, в театър "Труй" в Палма, всеки състав ще представи 10-минутно..

публикувано на 10.05.24 в 08:31

Милен Керемедчиев: РСМ се разделя с пътя си към евроинтеграция

РСМ категорично се разделя с пътя си за своята европейска интеграция . Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката. Според него Северна Македония поема по познатия ѝ вече път на сближаване със Сърбия, Русия, Китай и Унгария , на пряка конфронтация със съседите и "противопоставяне на..

публикувано на 10.05.24 в 08:23