Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Глас народен" искат незабавната оставка на министъра на културата Боил Банов

Не се изключва версията пожарът в бившите "Царски конюшни" да е умишлен

Столична община ще задължи собственика на сградата на "Царските конюшни" да я възстанови в автентичния й вид

| обновено на 29.07.18 в 12:55
Царските конюшни
Снимка: Николай Христов, БНР

Пожарникари остават на дежурство до бившите „Царски конюшни“ в центъра на София, където огън унищожи 2 000 квадратни метра площ. Версията за умишлен палеж не е изключена от разследващите. Те  правят огледи на  имота, за който от години се водят спорове. Заради инцидента в района близо половин ден бяха спрени тока и водата. След като приключат следствените действия, предстои укрепване на изгорялата сграда, тъй като на метри от нея е Английската гимназия в София.

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия, която да оцени щетите след снощния пожар. Столична община ще задължи собственика да възстанови сградата в автентичния ѝ вид. Тя няма статут на паметник на културата, но заради големите си исторически качества сградите са вписани за запазване в подробния устройствен план на София от 2015 година.

Сигналът за инцидента е подаден минути след 03.00 часа. На мястото са били изпратени екипи от 30 пожарникари и 8 пожарни коли, които са успели почти да потушат огъня. Остават обаче едно-две тлеещи огнища, 

„В 03.30 часа се запалило част от карето, заключен между бул. „В. Левски“ и „Ал. Дондуков“, „Панайот Волов“ и ул. „Врабча“ – т.нар. „Царски конюшни“. Запалили са се покривите на сградата, която е с лице към ул. „Дунав“ и прилежащата към нея сграда, продължаваща към вътрешния двор. Нямам представа как са се запалили. Колегите от пожарната са били веднага тук, започнали са гасенето, което продължава и в момента. Пожарът е почти овладян, има тук-таме тлеещи места. В това каре е спряна водата и токът. Няма пострадали хора, няма пострадало сериозно и допълнително имущество, освен покривите“, каза Васил Цолов, който е кмет на район „Оборище“. „Кметът Йорданка Фандъкова е информирана, както и всички, които са пряко ангажирани с безопасността, също са информирани и ангажирани“, уточни Васил Цолов.

Инспектор Маринчо Маринчев от Столичната пожарна допълни:

„Покривът е бил обхванат целият.  Пожарът е овладян на момента и не е допуснато разпространение. Опасност винаги има при такива големи пожари. Причините се изясняват. Тепърва ще се правят огледи, ще се разучава и ще се разбере впоследствие какво е било. Предположения много“.

Сградата „Царските конюшни“ се намира на ъгъла на булевардите „Александър Дондуков“ и „Васил Левски“. Преди няколко години тя беше продадена от бившия областен управител Веселин Пенев за близо 700 хиляди лева, което беше счетено за ощетяващо държавата решение. По случая се води съдебно дело, по което подсъдими са Веселин Пенев и Юлия Димитрова – Цекова, лицензиран оценител. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, като щетата е над 10 милиона лева и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост.

Въпреки че няма статут на паметник на културата, съгласно приетият през 2015 година ПУП на Столична община е установено, че сградите на "Царските конюшни" притежават високи исторически качества и е предвидено запазването им. В тази зона не се допуска пристрояване, застрояване и ново строителство, единствено допустимите са дейностите по консервация и реставрация на сградите в комплекса, уточняват от общината. Това е и причината миналата година главният архитект на София да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика. В началото на тази година пък кметът на София поиска от Министерството на културата, сградите на „Царските конюшни“ да бъдат обявени за паметник на културата с най-висока степен на защита от национално значение.

След пожара, от партия "Глас народен" настояха за незабавната оставка на министъра на културата Боил Банов, заради "неумение да опази българските културни ценности".

В сградата „Царските конюшни“ собственост имат няколко министерства, сред които е и МВР, както и Националната художествена академия.

Очаква се по-късно от МВР да дадат официална информация за това какво показват първоначалните огледи и дали пожарът е бил умишлен.

Още можете да чуете от репортажа на Николай Христов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Царските конюшни

Отново отложиха делото за Царските конюшни в София

Поредно отлагане на делото за Царските конюшни, подсъдими в което са бившият областен управител на София Веселин Пенев и оценителката Юлия Димитрова-Цекова. Заради отсъствието на адвокатите и на двамата подсъдими, Софийският градски съд им назначи служебни..

публикувано на 23.04.18 в 13:45

СГС не даде ход на делото срещу Веселин Пенев за царските конюшни

Софийският градски съд не даде ход на делото срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев . Той е обвинен за сключена неизгодна сделка за т.нар. "царски конюшни", с което е ощетил държавата с над 10 млн. лв., и за умишлена безстопанственост...

публикувано на 25.09.17 в 12:56

Прокуратурата разследва бившия областен управител на София заради "Царските конюшни"

Прокуратурата започна разследване срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев за три неизгодни сделки. Освен сделката за т.нар "Царски конюшни", следователи ще проверяват и всички останали договори, подписвани от него до освобождаването му..

обновено на 17.09.16 в 18:13

Министър Горанов потвърди, че сделката за Царските конюшни ще се оспорва

Финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че сделката за Царските конюшни ще се оспорва с претенции за нищожност: Първо не е сигурно дали е собственик на земята и доколко е законна тази сделка, от там да тръгнем. От там нататък, ако нещо е..

публикувано на 13.09.16 в 16:59

СГП започна проверка по сделката за продажбата на "Царските конюшни"

Прокуратурата започна проверка на сделката за бившите "Царски конюшни", заради която в петък оставка подаде областният управител на София Веселин Пенев . От държавното обвинение обещават проверката да бъде извършена в максимално кратки срокове. За..

обновено на 10.09.16 в 18:35
Бойко Борисов

Премиерът сезира прокуратурата за извършената сделка по продажбата на Царските конюшни

Премиерът Бойко Борисов сезира прокуратурата за извършената сделка по продажбата на така наречените "Царски конюшни", които са държавна собственост. Основание за искането на премиера са събраните до момента данни по назначената проверка в областната..

обновено на 09.09.16 в 18:25
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня

Голям пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня. Има изгорели животни и  фураж, а пет екипа на пожарната продължават да гасят сухи треви край селото, тъй като заради силния вятър пламъците могат да стигнат до съседните села..

публикувано на 06.08.24 в 21:20

Литовци платиха 1494 лева за преглед на дете в "Златни пясъци"

Чужденци платиха близо 1500 лева за медицински преглед на детето си в курорта "Златни пясъци".  За случая сигнализираха във Фейсбук групата "Варна", където беше публикувана снимка на фактура, издадена от д-р Здравко Дамянов – лекар с регистрирана..

публикувано на 06.08.24 в 20:53

От столичния зоопарк искат крокодила, собственикът му не го дава

Представители на Зоологическата градина в София и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София пристигнаха в столичния квартал "Ботунец", за да вземат открития там крокодил, но представящият се за собственик на животното не им..

публикувано на 06.08.24 в 20:29

Русия: Украинските войски, атакували позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия

Украинските войски, атакували руски позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА "Новости". В съобщението се твърди, че украинците са понесли значителни загуби от артилерията и..

публикувано на 06.08.24 в 20:14
Лидерът на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на Фуад Шукр и Исмаил Хания

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че ръководената от него групировка и Иран са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на командира Фуад Шукр и лидера на "Хамас" Исмаил Хания, независимо от последиците. Израелски военни самолети..

публикувано на 06.08.24 в 20:13

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена. Локализиран е огънят и в Хаджидимитрово, където има пострадали къщи. Гаси се и пожарът в Козловец.  В Горна Студена пожарът е бил в центъра на селото. Запалила се е и изгоря гористата местност,..

публикувано на 06.08.24 в 20:05
Няколко пожара горяха в Разградска област в днешния ден.

Пожар в разградското село Побит камък

Около 16:00 часа е възникнал пожар в къща в село Побит камък, съобщиха от Областната администрация в Разград, цитирани от БТА. След час пожарът се е разраснал и е обхванал четири изоставени къщи, селскостопански постройки, сухи треви и храсти...

публикувано на 06.08.24 в 19:44