Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьор от Турция, обявен за живо културно наследство от ЮНЕСКО, пристига в Бургас за Петия международен куклен фестивал

Хвърляли ли сте някога боклук в морето? Карагьоз изхвърля своята пластмасова бутилка в морето! Сега чудовището ще се появи и ще се изправи срещу него. За това разказва спектакълът "Боклучено чудовище", изигран от актьора Ченгиз Озек от Истанбул, Турция. Той е част от специалните предложения, отправени към най-младата публика на Петия  на открито "ДНИ НА КУКЛИТЕ" 2018!

Фестивалът се открива на 5-ти август от 19:00 ч. децата от Куклено-театрална школа "Училище за таланти" с много желание, артистичност, любов и музика, ще ви разкажат техният прочит на вечната класика - "Малката русалка".

От 20:00 ч. домакините на фестивала - Държавен Куклен Театър Бургас, ще изиграят спектакъла "Цар Дроздобрад".
Историята разказва как влюбения във високомерната принцеса, цар Дроздобрад успява, предрешен като просяк, да я преведе по тежкия път на нищетата и крайната бедност. Спектакълът е носител на наградата "ИКАР" за куклено изкуство през 2010г.

Вторият ден на фестивала (6-ти август, понеделник) отново ще е много вълнуващ.

От 18:30ч. , с помощта на АРТ-КЪЩА "КУКЛИТЕ" от София, ще можете БЕЗПЛАТНО да си направите кукла в една интересна за малки и големи работилничка.

От 19:00 ч. в зала "Георги Баев" в културен център "Морско казино", ще бъде открита изложбата "500 ГОДИНИ КАРАГЬОЗ" . Изложбата представя Ченгиз Озек - куклен актьор от Истанбул, който е обявен за живо културно наследство от ЮНЕСКО.

От 19:30ч. колегите ни от Държавен Куклен Театър Варна, ще изиграят спектакъла "Малките вълшебници".
Във всяка една държава, във всеки един град, във всеки един квартал, на всяка една улица живее поне един странен чичко, който не може да се усмихва.И може би ще си остане сърдит, ако някой ден, в неговия сив свят не започнат да се случват малки вълшебства...

Още за участниците и какво ни предстои в дните до 12-ти август, разказва директорът на културната институция Христина Арсенова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.