Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Пенсионната реформа в Русия е неизбежна, но ще бъде смекчена

| обновено на 29.08.18 в 14:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин смекчи планираната пенсионна реформа след гневни протести и срив в рейтинга му. В телевизионно обръщение президентът посочи, че населението в трудоспособна възраст на страната намалява, което прави пенсионната реформа от жизненоважно значение.

"Демографското развитие, тенденциите на пазара на труда и обективният анализ на ситуацията показват, че не можем повече да отлагаме"
, заяви Путин.

Един от основните спорни моменти е пенсионната възраст за жените, която
ще бъде увеличена от 55 на 60 години вместо на 63. "Пенсионната възраст за жените не трябва да се увеличава повече, отколкото при мъжете. Затова смятам, че е необходимо да се намали увеличението на възрастта за пенсиониране за жените, предложена от законопроекта от осем на пет години", поясни руският президент. "В дългосрочен план, колебанието сега може да застраши стабилността в обществото и сигурността на страната", категоричен е Владимир Путин.

Пенсионната реформа, която включва рязко увеличаване на пенсионната възраст, предизвика серия от протести в Русия. "
Помогни на държавата, умри преди да получиш пенсия", пишеше на някои протестни плакати в началото на юли. Синдикатите предупредиха, че мнозина няма да живеят достатъчно дълго, за да получат пенсия. Средната продължителност на живота на мъжете в Русия е 66 години, докато за жените е 77 години, показват данните на Световната здравна организация.

Заради този казус подкрепата за Путин спадна от 80 на 64 процента, показват данните на държавната социологическа агенция ВЦИОМ.

До днешното телевизионно обръщение руският президент се опитваше да се дистанцира от скандала, като 
в миналото обещаваше, че пенсионната възраст никога няма да бъде повишена по време на неговото управление.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да има неприключил ремонт, който да възпрепятства началото на учебната година в община Велико Търново

Община Велико Търново извършва проверки на детските градини и училищата за ремонтите и готовността за започване на учебната година. Започна освежаването на пешеходните пътеки пред образователните институции.  Няма да има неприключил ремонт в образованието, който да възпрепятства началото на учебната година в община Велико Търново. Работи се и по..

публикувано на 15.08.24 в 16:20

СВВП зове Радев да одобри промените в Закона за училищното образование

И Съюзът на военноинвалидите и военопострадалите призова президента Румен Радев да одобри приетите промени в Закона за предучилищното образование. Депутатите дадоха определение на нетрадиционна сексуална ориентация и се забранява подобна пропаганда сред деца в детски градини и училища.  БСП зове Радев да не налага вето върху промените, забраняващи..

публикувано на 15.08.24 в 16:04

Без кворум в НС при 3 проверки. Следващата е в 16:30 ч.

Необичайна ситуация в парламента, след като и третият опит за събиране на кворум за продължаване работата на НС се провали. Регистрираха се едва 108 народни представители. Гласуването по групи показа, че кворумът е бойкотиран от депутатите от ПП-ДБ, "Възраждане" и нечленуващите в парламентарни групи.  Председателят на НС Росица Кирова прикани..

публикувано на 15.08.24 в 15:55

С ПИК от НАП може да се проверява пациентското досие за прегледи и фалшиви хоспитализации

Пациентското досие може да се провери и без електронен подпис, но с ПИК-код от НАП. Влиза се в сайта на НЗОК и се вижда за около 10 -15 години назад, какви прегледи, изследвания, консултации и хоспитализиране са извършени. Това съобщи репортерът на БНР Елена Бейкова в предаването "12+4". С амата тя е станала жертва на неизвършена -..

публикувано на 15.08.24 в 15:49
Надежда Йорданова и Лена Бориславова сами донесоха техниката, за да осъществят видеовръзката с Цветан Василев

Бави се заседанието на временната комисия за влиянието на Нотариуса в съдебната система

Заседанието на временната парламентарната комисия, която проучва данни за нерегламентирано влияние в правосъдната система, се бави, тъй като Народното събрание реши, че ще удължи работното си време, докато бъде изчерпана програмата за деня. Тя включва и изслушване на четирима министри по проблема с безводието, довело до режим на водата в над 200..

публикувано на 15.08.24 в 15:36
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.

Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници

Въпреки напредъка на украинската армия в руската Курска област натискът на фронта в Донбас не отслабва. Според различни медийни публикации Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници. Съединените щати обявиха нов пакет помощ за Украйна. Украинският военен говорител Дмитро Лихови заяви, че Русия е прехвърлила военни части от..

публикувано на 15.08.24 в 15:17

Във В. Търново почетоха паметта на д-р Стефан Черкезов в Деня на спасението

Медиците от великотърновската болница почетоха паметта на своя патрон д-р Стефан Черкезов в Деня на спасението и 61-а години след неговата гибел, спасявайки 47 пътници от горящ автобус. С едноминутно мълчание и вой на сирена от линейка великотърновските медици се преклониха пред подвига на д-р Стефан Черкезов. Отбелязваме Деня на спасението - в..

публикувано на 15.08.24 в 15:16