Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В експлозия в Донецк е убит Александър Захарченко

Снимка: wikipedia.com

Един от лидерите на сепаратистите в Източна Украйна  Александър Захарченко, бе убит при експлозия в Донецк.

Новината бе съобщена от руските информационни агенции, които се позовават на източник от силите за сигурност на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Според този източник Захарченко е бил смъртно ранен при взрив в ресторант този следобед.

По професия електромеханик, Захарченко оглави донецките сепаратисти, скоро след отцепването им от Киев през 2014 година.

През ноември същата година бе утвърден чрез избори начело на така наречената Донецка република.

През юли миналата година той обяви планове за създаване на нова държава „Малорусия“, в източните украински територии, но инициативата му бе отхвърлена.

През 2016-та година Захарченко обяви публично, че властите в Киев подготвят физическото му ликвидиране, но това твърдение категорично бе отхвърлено от  украинското правителство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа доставка на газ за България от терминала в Александруполис

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще присъства днес на първата доставка на природен газ за България, която ще се осъществи през новият терминал за втечнен газ в Александруполис. Търговската експлоатация на съоръжението е факт от 1 октомври, а страната ни е собственик на 20 процента от проекта,  който диверсифицира доставките на..

публикувано на 03.10.24 в 07:40

Продължава разследването, при което екипи на МВР и Антикорупционната комисия влязоха в имоти на кандидат-депутат

Продължава разследването на службите, при което вчера екипи на МВР и Антикорупционната комисия влязоха в имоти на кандидат-депутат. По непотвърдена информация, акцията е била по неотложност. Действията на спецслужбите са започнали още в ранния следобед на вчерашния ден. Снощи БНР съобщи, че екипи на Националната полиция, ГДБОП и..

публикувано на 03.10.24 в 07:40
Дим се издига от сграда след израелски военен удар в южните предградия на Бейрут, Ливан, 1 октомври 2024 г. Според Ливанската национална новинарска агенция (NNA) Израел е атакувал два района в южните предградия на Бейрут. Израелската армия (Цахал) заяви, че е извършила ^точен удар^ по Бейрут на 1 октомври; ЕПА/БГНЕС

Най-малко петима загинали при израелски въздушен удар в Бейрут

Най-малко пет души са загинали при израелски въздушен удар в централната част на Бейрут, съобщиха представители на ливанските здравни власти. Нападението идва малко след като израелската армия съобщи за осем загинали свои военни при сражения в Южен Ливан - първите жертви от началото на сухопътната й операция срещу "Хизбула". Ситуацията в Близкия..

публикувано на 03.10.24 в 07:31

Бюджетът на Кипър е изложен на риск заради конфликта в Близкия изток

Държавният бюджет на Кипър за 2025 г. е заплашен от нови външни рискове заради геополитическата нестабилност в резултат на ескалиращия военен конфликт в региона , заяви министърът на финансите Макис Керавнос . Законопроектът за него се внася на пленарна сесия на парламента днес . Създаването на устойчив растеж в ключови сектори..

публикувано на 03.10.24 в 06:55
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Британски граждани бяха евакуирани от Ливан

Чартърен самолет, превозващ евакуирани британски граждани от Ливан, кацна в Обединеното кралство. Самолетът кацна в Бирмингам късно снощи. Той е излетял от Бейрут и е направил междинно кацане в Букурещ.  От министерството на външнитe работи не дадоха информация колко души са на борда, но при всички положения това е само малка част от пребиваващите в..

публикувано на 03.10.24 в 04:58
Британският премиер Киър Стармър (вляво) и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Лондон и Брюксел ще работят за укрепване на сътрудничеството в икономиката и сигурността

Британският премиер Киър Стармър заяви след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Обединеното кралство и ЕС са се ангажирали да засилят икономическото и отбранителното сътрудничество. Стармър и Фон дер Лайен се срещнаха в Брюксел, като британският премиер обеща да предложи "прагматично и разумно лидерство“,..

публикувано на 02.10.24 в 22:12

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните комисии между 4 и 12 ноември

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните парламентарни комисии между 4 и 12 ноември. Новината обяви в Х председателят на Европейския парламент Роберта Мецола след среща с Конференцията на председателите на политическите групи. Така новата Европейска комисия ще започне работа най-рано в началото на декември. Възможно е..

публикувано на 02.10.24 в 22:01