Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров и Валентин Радев бяха изслушани в Народното събрание по искане на ГЕРБ

| обновено на 13.09.18 в 12:12
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър в оставка  Валентин Радев бяха изслушани в Народното събрание по искане на ГЕРБ. 

Те бяха извикани в парламента по повод случая с брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия Стоилов, разследван за участие в организирана престъпна група. Двамата обявиха, че обвиняемите лица са използвали момента, в който Специализираният наказателен съд е променил мярката им от задържане под стража с подписка. Министърът на МВР в оставка Валентин Радев подчерта:
"На 6.09. лицето Илия Георгиев Стоилов - лидерът на групата, е напуснал пределите на Република България легално, да подчертая, не е обявен за издирване и не са му налагани никакви ограничения за напускане на Република България. Направил го е през граничния контролно-пропусквателен пункт "Калотина"". 
Главният прокурор обясни, че след решението на Специализирания наказателен съд на 29 август незабавно Специализираната прокуратура е подала протест. Той е бил разгледан на 11 септември на закрито заседание, по време на което отново е постановена най-тежката мярка "задържане под стража":
"Към настоящия момент тази най-тежка мярка - "задържане под стража" спрямо Илия Георгиев Стоилов не е изпълнена, тъй като от справката, представена от МВР, сектор БОП-Русе, Разград, е видно, че същият е напуснал територията на страната. Разполагаме с конкретни данни относно лекия автомобил, лицето, което го е придружавало, и евентуалната цел на пътуването".
БСП напусна залата по време на изслушването на Цацаров и Радев.
По-рано днес управляващите настояха да се даде информация дали има обвиняеми, които са напуснали страната, визирайки и брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия Стоилов, разследван за участие в организирана престъпна група.
Депутатът Маноил Манев от ГЕРБ настоя:
"Носят се слухове за това, че функционери на БСП се опитват да оказват влияние върху правоохранителните и правораздавателните органи в страната, че обвиняеми за рекет и тежки престъпления, роднини на български депутати са напуснали незаконно страната само часове, след като са получили промяна на мярката за неотклонение."
От БСП остро възразиха на искането и настояха да не се прекъсва дебата по президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс. Социалистите оспориха и да се дебатират слухове в пленарната зала. Филип Попов контрира с искане да се извика и председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев:
"След като ще работим по слухове - да работим по слухове. Въпросът е закупил ли е г-н Борисов къща в Барселона или не и за кого я е закупил."
Цветан Цветанов от ГЕРБ, обвини от своя страна БСП, че разпространяват слухове:
"Защото на вас ви изнася да се придържате към някакви слухове, за да хванете някаква друга тема и да отклоните вниманието от проблем, който стои днес пред българското общество. Защото въпросният брат на депутат е обвинен за рекет, изнудване, побоища, организирана престъпна група и в момента стои гледането на тази мярка пред Апелативния специализиран съд".
Заради скандала в залата Крум Зарков от БСП поиска председателят на парламента Цвета Караянчева да напусне заседанието:
"Това беше целенасочено. Аз подозирам, че вие сте били информирани за това и затова Ви моля да напуснете заседанието и да оставите да го води някой, който се интересува от АПК, а не от долнопробно политиканстване", каза Зарков.
Караянчева му репликира:
"Живо се интересувам от Процесуалния кодекс, така че ще остана и ще продължа да водя". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Георги Стоилов - депутат от

Обявеният за издирване брат на депутата от БСП Георги Стоилов е напуснал страната

Илия Стоилов, който е обявен за издирване след решение на съда да бъде върнат в ареста, е напуснал България през българо-сръбската граница заедно с още един обвиняем. Това твърдят източници на БНР от службите. Издирваният е брат на депутата от БСП Георги..

публикувано на 13.09.18 в 10:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резерватът "Боженци" отбелязва 60-годишнината от създаването си

Архитектурно-историческият резерват "Боженци" край Габрово  отбелязва 60-ата годишнина от създаването си. Празничната програма ще започне в 12 часа. На мегдана в Боженци с празничен концерт гостите ще зарадват двата емблематични за Габрово..

публикувано на 06.09.24 в 09:10
проф. Андрей Пантев

Проф. Андрей Пантев: Съединението ни връща ключа от собствения ни дом

Съединението е било обявено по начин най-благороден. Това събитие се осъществява кротко, макар че е велико . Това каза в интервю за БНР историкът проф. Андрей Пантев. По думите му, нашите предци са осъществили " тиха, благородна и народоспасяваща..

публикувано на 06.09.24 в 08:59

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието, подобрени учебни програми и проекти за училищна инфраструктура за над 140 милиона евро.  Днес в класните стаи се връщат учениците от средните училища, а в понеделник ще бие първият..

публикувано на 06.09.24 в 08:50
Илияна Йотова

Илияна Йотова на двудневна визита в Барселона за Деня на Съединението

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде днес и утре на официално посещение в Барселона. Заедно с българската общност тя ще отбележи Деня на Съединението.  Йотова ще открие събития, посветени на 200-годишнината на "Буквар с различни поучения" на..

публикувано на 06.09.24 в 08:45
Хънтър Байдън напуска федералния съд  в Уилмингтън, Делауеър, 11 юни 2024 г.

Синът на Байдън се призна за виновен за 9 престъпления

Хънтър Байдън - синът на американския президент Джо Байдън - се призна за виновен по обвиненията за общо девет престъпления, предаде Франс прес.  Байдън-младши може да получи до 17 години затвор и да плати глоба над 1 милион долара. 54-годишният мъж..

публикувано на 06.09.24 в 08:24
Доналд Тръмп

Тръмп обяви - Мъск се съгласил да оглави бъдещата му комисия за правителствена ефективност

Кандидатът на републиканската партия за президент на САЩ  Доналд Тръмп заяви, че технологичният предприемач Илон Мъск се е съгласил да ръководи комисия в негово евентуално бъдещо правителство. Ще създам правителствена комисия за ефективност,..

публикувано на 06.09.24 в 08:20
Павел Дуров

Основателят на Telegram определи ареста си като "грешен подход"

Основателят на социалната платформа Telegram Павел Дуров публикува първия си коментар, след като беше задържан от френските власти. Дуров споделя, че е бил разпитван в продължение на четири дни, че има представител на компанията в Европейския..

публикувано на 06.09.24 в 08:08