Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът задължи автобусите да имат колани за пътниците и видеорегистратори

| обновено на 14.09.18 в 11:12
Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха, че автобусите трябва да разполагат с обезопасителни колани и видеорегистратори. Предложенията са част от мерките в Закона за пътищата, инициирани след катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души.  Промените в Закона за пътищата бяха гласувани на второ четене.

Станислав Иванов от ГЕРБ е категоричен, че едва хиляда автобуса трябва технически да бъдат изпитвани и преоборудвани.

"Автобусите са девет хиляди, но като махнем всички, които са закупени от Министерство на образованието и науката, които са  в градски транспорт и са произведени след 99-а година, немски автобуси - ще останат не повече от хиляда автобуса, които ще се наложи може би типово да бъдат изпитвани и да бъдат одобрени".

Георги Свиленски от БСП предупреди, че в закона се залагат объркващи текстове и малките общини ще останат без автобусен транспорт и предложи:

"Казваме, че всички автобуси трябва да имат колани. Това се записва в Закона за движение по пътищата и не допускаме регистрация на автобус без колани. Просто не може да бъде регистриран в България автобус без колани".

Халил Летифов от ДПС постави въпроса и кога ще излезе наредбата за изискванията към видеорегистраторите в автобусите. „Моят мобилен телефон система за видеонаблюдение ли е, след като мога да си я монтирам, да си пусна и има памет“, попита Летифов. 

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че не се знае кой ще контролира водачите, дали са поставили коланите и какъв ще бъде типа на видеорегистраторите.

Ще подкрепим този законопроект с ясното съзнание, че това не решава този проблем. Трите катастрофи с автобусите бяха с инсталирани предпазни колани. Казвате, че до 30 километра може да не се слагат колани, разстоянието между Мадан и Смолян е 30 километра, а знаете ли какви пропасти има?“, посочи Аталай. 

Вчера депутатите окончателно приеха въвеждането на електронните винетки за леките автомобили и тол такса за камионите, на база изминато разстояние.

Автобусите трябва да имат задължително колани и  технически устройства - видеорегистратори, с които ще се заснема пътната  обстановка и водача по време на движение. Това предвиждат преходните и заключителни разпоредби в Закона за пътищата. Изключението ще важи само за автобусите, които извършват специализиран превоз по маршрут на кратки разстояния до 30 километра, тъй като при тях се  разрешава да има и правостоящи. 

Съгласно разпоредбите превозвачите ще имат шестмесечен гратисен период за оборудване на автобусите с колани, като след изтичане на срока ще подлежат на санкции. За шофьорите на автобуси без колани глобата ще е 500 лева, а за транспортната фирма - 3 хиляди лева. При липса на видеорегистратори, фирмите превозвачи ще бъдат глобявани с 1 500 лева. 

По-рано депутатите удължиха с 10 дни работата на временната анкетна комисия в Народното събрание, която разглежда сигналите на Николай Колев - Босия за злоупотреби при получаването на шофьорски книжки.

До 28 септември ще се анализират нови сигнали.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резерватът "Боженци" отбелязва 60-годишнината от създаването си

Архитектурно-историческият резерват "Боженци" край Габрово  отбелязва 60-ата годишнина от създаването си. Празничната програма ще започне в 12 часа. На мегдана в Боженци с празничен концерт гостите ще зарадват двата емблематични за Габрово фолклорни ансамбъла – „Габровче“ и „Сивек“. Вечерта актьорите от дДраматичния театър, сред..

публикувано на 06.09.24 в 09:10
проф. Андрей Пантев

Проф. Андрей Пантев: Съединението ни връща ключа от собствения ни дом

Съединението е било обявено по начин най-благороден. Това събитие се осъществява кротко, макар че е велико . Това каза в интервю за БНР историкът проф. Андрей Пантев. По думите му, нашите предци са осъществили " тиха, благородна и народоспасяваща акция , която завинаги е останала в нас". "Предприемаме едно начинание дръзко . Ние се..

публикувано на 06.09.24 в 08:59

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието, подобрени учебни програми и проекти за училищна инфраструктура за над 140 милиона евро.  Днес в класните стаи се връщат учениците от средните училища, а в понеделник ще бие първият звънец за децата от началните и предучилищните звена. Една от най-значимите промени е..

публикувано на 06.09.24 в 08:50
Илияна Йотова

Илияна Йотова на двудневна визита в Барселона за Деня на Съединението

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде днес и утре на официално посещение в Барселона. Заедно с българската общност тя ще отбележи Деня на Съединението.  Йотова ще открие събития, посветени на 200-годишнината на "Буквар с различни поучения" на д-р Петър Берон. Предстоят  кръгла маса и изложба "Непознатият "Рибен буквар". Домакин е..

публикувано на 06.09.24 в 08:45
Хънтър Байдън напуска федералния съд  в Уилмингтън, Делауеър, 11 юни 2024 г.

Синът на Байдън се призна за виновен за 9 престъпления

Хънтър Байдън - синът на американския президент Джо Байдън - се призна за виновен по обвиненията за общо девет престъпления, предаде Франс прес.  Байдън-младши може да получи до 17 години затвор и да плати глоба над 1 милион долара. 54-годишният мъж призна вината си в деня, в който трябваше да започне избирането на съдебните заседатели за процеса...

публикувано на 06.09.24 в 08:24
Доналд Тръмп

Тръмп обяви - Мъск се съгласил да оглави бъдещата му комисия за правителствена ефективност

Кандидатът на републиканската партия за президент на САЩ  Доналд Тръмп заяви, че технологичният предприемач Илон Мъск се е съгласил да ръководи комисия в негово евентуално бъдещо правителство. Ще създам правителствена комисия за ефективност, натоварена да извърши пълен финансов одит, и такъв на федералното правителство, и да изготви драстични..

публикувано на 06.09.24 в 08:20
Павел Дуров

Основателят на Telegram определи ареста си като "грешен подход"

Основателят на социалната платформа Telegram Павел Дуров публикува първия си коментар, след като беше задържан от френските власти. Дуров споделя, че е бил разпитван в продължение на четири дни, че има представител на компанията в Европейския съюз, към когото френските власти са можели да се обърнат, както и че лично е помогнал за създаването..

публикувано на 06.09.24 в 08:08