Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев е подписал указа, който спираше назначението на Младен Маринов като министър

| обновено на 19.09.18 в 12:09
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев е подписал указа, който спираше назначението на главния секретар Младен Маринов като министър на вътрешните работи, потвърди източник на "Хоризонт" от правителството.

Във Фейсбук президентът посочва, че е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, след като правителството се е съобразило със закона и е задействало съгласувателната процедура за освобождаването му. 

„Слабостите, пропуските и скандалите в работата на министерството допълнително обосновават това решение. С намерението си да предложи г-н Маринов за министър на вътрешните работи министър-председателят и управляващото мнозинство поемат отговорност за кадрово решение, което се приема критично от обществото“, посочва Радев.

С подписването на указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР президентът е предотвратил криза между институциите, коментираха управляващите. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че с указа е преустановено напрежението, което е било изкуствено създадено от страна на президентството:
"Тази сага вече приключи. Радвам се, че разумът надделя и всъщност това, което се генерираше в последните няколко дни - за война между институциите, вече можем да кажем, че това е затворена страница. Президентът избра този тон. Знаете, че президентът в последните година и половина не е намерил време и не е дошъл в парламента, за да направи обръщение към народните представители
Председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров приветства действията на президента и заяви:
"Беше излишно това упорство от страна на президента. Радвам се, че той се е коригирал, защото иначе влизахме в един, наистина, конфликт между институциите, което няма реална причина. От тук нататък, ако не беше подписал указа, следваше една борба напук - абсолютно излишна и вредна за държавата, така че поздравявам го за правилното решение да не прави повече спънки за кабинета".


Цветан Цветанов увери, че утре ще бъдат гласувани и оставките на тримата министри, както и изборът на номинираните от премиера за нови министри. Премиерът предлага на Народното събрание да освободи Николай Нанков като министър на регионалното развитие и благоустройството и да избере Петя Аврамова. Ивайло Московски ще бъде освободен от Министерството на транспорта и на негово място трябва да бъде избран Росен Желязков. В дневния ред на парламента за четвъртък е и предложението Валентин Радев да напусне МВР и на негово място да бъде избран досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов. Предложенията бяха направени поотделно, за да може поне двама от министрите да бъдат сменени в четвъртък. От БСП вече заявиха, че ще гласуват категорично „против“. Председателят на социалистите Корнелия Нинова коментира:

"Който и министър да смените, с когото и да го смените, уважаеми управляващи, това няма да промени политиката ви. Това е печелене на време за оцеляване на правителството на Борисов 3".

И коалиционните пратньори на управляващите в лицето на НФСБ обявиха също, че няма да подкрепят оставките, а от „Воля“ обявиха подкрепата си за предложените рокади в изпълнителната власт



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лозан Панов

Лозан Панов заяви в парламента, че e притеснен от качеството на законотворчеството

В началото на днешния работен ден в пленарната зала депутатите приеха докладите за дейността на съдилищата през 2016 и 2017 година. Докладите трябваше да бъдат гласувани миналата седмица, заедно с тези за дейността на ВСС и на Прокуратурата, но по..

обновено на 19.09.18 в 12:24
Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев

Явор Нотев: Очакванията са през тази седмица правителството да заработи в пълен състав

Очакванията са през тази седмица правителството да заработи в пълен състав, т.е. на мястото на подалите оставки министр, да има назначени нови водачи на съответните ресорни министерства. Това каза заместник-председателят на Народното събрание Явор..

публикувано на 19.09.18 в 08:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резерватът "Боженци" отбелязва 60-годишнината от създаването си

Архитектурно-историческият резерват "Боженци" край Габрово  отбелязва 60-ата годишнина от създаването си. Празничната програма ще започне в 12 часа. На мегдана в Боженци с празничен концерт гостите ще зарадват двата емблематични за Габрово..

публикувано на 06.09.24 в 09:10
проф. Андрей Пантев

Проф. Андрей Пантев: Съединението ни връща ключа от собствения ни дом

Съединението е било обявено по начин най-благороден. Това събитие се осъществява кротко, макар че е велико . Това каза в интервю за БНР историкът проф. Андрей Пантев. По думите му, нашите предци са осъществили " тиха, благородна и народоспасяваща..

публикувано на 06.09.24 в 08:59

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието, подобрени учебни програми и проекти за училищна инфраструктура за над 140 милиона евро.  Днес в класните стаи се връщат учениците от средните училища, а в понеделник ще бие първият..

публикувано на 06.09.24 в 08:50
Илияна Йотова

Илияна Йотова на двудневна визита в Барселона за Деня на Съединението

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде днес и утре на официално посещение в Барселона. Заедно с българската общност тя ще отбележи Деня на Съединението.  Йотова ще открие събития, посветени на 200-годишнината на "Буквар с различни поучения" на..

публикувано на 06.09.24 в 08:45
Хънтър Байдън напуска федералния съд  в Уилмингтън, Делауеър, 11 юни 2024 г.

Синът на Байдън се призна за виновен за 9 престъпления

Хънтър Байдън - синът на американския президент Джо Байдън - се призна за виновен по обвиненията за общо девет престъпления, предаде Франс прес.  Байдън-младши може да получи до 17 години затвор и да плати глоба над 1 милион долара. 54-годишният мъж..

публикувано на 06.09.24 в 08:24
Доналд Тръмп

Тръмп обяви - Мъск се съгласил да оглави бъдещата му комисия за правителствена ефективност

Кандидатът на републиканската партия за президент на САЩ  Доналд Тръмп заяви, че технологичният предприемач Илон Мъск се е съгласил да ръководи комисия в негово евентуално бъдещо правителство. Ще създам правителствена комисия за ефективност,..

публикувано на 06.09.24 в 08:20
Павел Дуров

Основателят на Telegram определи ареста си като "грешен подход"

Основателят на социалната платформа Telegram Павел Дуров публикува първия си коментар, след като беше задържан от френските власти. Дуров споделя, че е бил разпитван в продължение на четири дни, че има представител на компанията в Европейския..

публикувано на 06.09.24 в 08:08