Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат постоянен арест за четирима от задържаните за незаконен добив на дървесина

| обновено на 19.09.18 в 18:41
Снимка: Кирил Фалин

Само от началото на тази година ръководената от шефа на Регионалната горска дирекция - София престъпна група за незаконен добив и търговия с дървен материал е спечелила над четвърт милион лева. Това обявиха от специализираната прокуратура след вчерашната акция в София и Своге. Постоянен арест ще се иска за четирима от петимата задържани, уточниха от държавното обвинение.

Групата, на която е бил ръководител шефът на Регионална горска дирекция в София и членове - директорът на горското стопанство в Своге, както и още двама горски и един надзирател, действала от 2014 година. Използвала социално слаби за сеч, която представяли като санитарна. Държали в страх местното население, а за онези, които все пак се осмелели да подадат сигнал, следвали силови действия. За целта разполагали и с оръжие. Заради откритите при обиските капсул-детонатори в операцията се включили и служители на отряда за борба с тероризма, разказаха от ГДБОП и спецпрокуратурата.

Петимата живеели видимо над стандарта на държавен служител. Затова и ще ги проверява антикорупционната комисия. Прокуратурата вече знае, че само за първите десет месеца на тази година те си поделили печалба от незаконен добив и продажба на дървен материал в размер на четвърт милион лева.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев използва само суперлативи за работата на полицаи и прокурори, защото били първите, посегнали към върховете на т.нар. "дървена мафия":

"Излишно е да ви посочвам новите случаи с откритите 10 милиона евро. Задържаните под стража за пръв път в новата ни история лица, които вие журналистите и гражданите наричате олигарси. Това дело е също уникално".

"Моята прогноза е, че ако не се решат битовите и кадровите условия на съда, специализиран съд ще блокира до края на годината и не може да се очаква бързо правосъдие“, предупреди Гешев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодора Радева

Да видим София през литературата

Шестият сезон на "Литературни маршрути" започва с 6 нови градски разходки през май. Началото е утре с европейска литературна разходка. Инициатор е Тодора Радева – основател на Фондация "Прочети София". Пред БНР тя разказа: "Във всички маршрути, които правим, когато говорим за нашите писатели, интелектуалци и представяме не само тяхната..

публикувано на 08.05.24 в 13:01
Сандански

Изборът на общински съветници в Сандански зацикли, ВАС върна делото

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд - Благоевград, с което се потвърждава избора на общински съветници в Сандански и върна делото за ново разглеждане от нов състав. Делото е образувано пред ВАС по две касационни жалби, с които се оспорват истинността на протоколите на Общинска избирателна комисия -..

публикувано на 08.05.24 в 12:48

В Неапол конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в банкноти по 50 евро

Финансовата полиция в Неапол разкри в складова промишлена сграда в квартала "Понтичели", печатница за фалшиви евробанкноти. Намерените 48 милиона евро са почти перфектно изработени банкноти от 50 евро. Отпечатани са с "офсет" процес, който в сравнение с дигиталната техника позволява те да се доближат изключително много до оригиналните..

публикувано на 08.05.24 в 12:36

Радев и Алиев подписаха декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан

Президентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев подписаха декларация за укрепване на стратегическото партньорство между България и Азербайджан.  Радев подписва декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан "Азербайджан се превърна в ключов партньор на България в областта на енергетиката и има..

публикувано на 08.05.24 в 12:15
Георги Готев

Георги Готев: Китай тепърва ще се намесва сериозно на европейска територия

Китай е много по-голям фактор от Русия. Това заяви пред БНР Георги Готев, Euractiv. Днес Си Цзинпин се среща с Александър Вучич. Следващата му спирка в Европа ще бъде Унгария. "Пекин се стрем и да постигне историческите си цели и го прави с всяка своя стъпка. Опитва се да увеличи влиянието си в ЕС през последните години . Т ърси..

публикувано на 08.05.24 в 11:46
Виктор Орбан със Си Цзинпин в Пекин.

Си се среща с Орбан - "най-добрият приятел на Китай в ЕС"

Приемайки Си Цзинпин на последната спирка от европейската обиколка на китайския лидер в Европа, унгарският премиер Виктор Орбан ще има шанс да засили връзките между Пекин и неговия най-близък съюзник в ЕС, коментира днес АФП. Си започна обиколката си с Франция – сърдечна визита, която обаче подчерта напрежението между Пекин и ЕС заради..

публикувано на 08.05.24 в 11:41

Прокурор Елена Каракашева, и.д. главният секретар на МВР и ДАНС в звено за честни избори на 9 юни

Прокуратурата, МВР и ДАНС с общи действия за вота 2 в 1 на 9 юни. Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, служебният вътрешен министър Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, с която се създава Национално междуведомствено звено за изборите за..

публикувано на 08.05.24 в 11:36