Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит откри научен форум, посветен на 180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев

| обновено на 06.10.18 в 13:23
Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит откри научната конференция, посветена на 180-та годишнина от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев. Тя се провежда в Стара Загора и бе предшествана от тържествена сесия на местния Общински съвет, посветена и на празника на града.

Българският патриарх е придружаван от членове на Светия синод, а освен тях на пресконференцията присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител на Стара Загора Гергана Минкова, кметът Живко Тодоров и неговите заместници, народни представители, десетки гости.

"Свещен наш дълг и историческа отговорност на светата ни православна църква е да помни и почитаме паметта на всички свои достойни предци, отдали силите и живота си за нейното съграждане през вековете", каза в словото си главата на Българската православна църква.

"За нас е висока чест и духовна радост да участваме в научната конференция, посветена на неговата светла личност и епохално дело".

В 16 ч. Негово светейшество българският патриарх Неофит ще присъства на тържественото освещаване на ремонтираната сграда на неделното училище към храм "Света Троица".

Предвидено е и кратко посещение в Старозагорската митрополия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 130 домакинства от Рибарица са получили обезщетения след градушката през юни

Около 130 домакинства от тетевенското село Рибарица са получили парични обезщетения от Агенция "Социално подпомагане" за нанесените щети по имотите им от проливния дъжд и градушката, които паднаха над селото през юни. Кметът на Рибарица Пенка Ганева поясни, че градушката е засегнала около 200 имота, а еднократни обезщетения от "Социално..

публикувано на 11.09.24 в 11:09

С 9999 подписа – ГЕРБ се регистрираха за изборите в ЦИК

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централата избирателна комисия за участие в предсрочните парламентарни избори на 27-ми октомври, като традиционно внесе 9999 подписа. Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев определи предстоящия вот като последен шанс за функционирането на представителната демокрация у нас. "Аз гледам на тези..

публикувано на 11.09.24 в 11:00

Моника Симеонова: Доброволчеството е заразно!

Предстои третият фестивал на младежкото доброволчество "Свободен час" , организиран от "Тайм хироус". Поканата е към деца и младежи на приказка за доброто. 11 неправителствени организации, подкрепящи различни каузи, 4 вдъхновяващи личности с разнообразен опит и история от света на доброволчеството, 3-ма музикални герои и десетки почитатели на идеята,..

публикувано на 11.09.24 в 10:59
Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Изборите ще покажат кои ще са партньори на ИТН

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза, че изборите ще покажат кои ще са партньори на ИТН, която е диалогична партия.   Йорданов иронизира предложението на Бойко Борисов за мажоритарен вот на изборите: "Такива предварителни заявки, не са им сега момента, без да броим, че джентълменските им споразумения..

публикувано на 11.09.24 в 10:58

Акция на СДВР: Заловиха близо 6 кг наркотици

Близо 6 килограма наркотици са задържани при операция на СДВР в София. Акцията е проведена през вчерашния ден. При операцията са арестувани трима души. Вероятно единият от задържаните се е занимавал с разпространение на дрога, другият е клиент. Синтетични наркотици и трева са намерени сред заловеното количество опиати. По случая тече..

публикувано на 11.09.24 в 10:53

Протест с искане за светофар на опасно кръстовище в "Люлин"

Жители на столичния квартал "Люлин" се събраха на протест на кръстовището на булевард "Д-р Петър Дертлиев" и булевард "Панчо Владигеров" с искане да бъде изграден пешеходен светофар. - Искаме да бъде изграден светофар на това натоварено кръстовище. Отвориха околовръстното към центъра. Става голямо движение, особено сутрин в трафика, когато..

публикувано на 11.09.24 в 10:09
Ирена Георгиева

Близо два милиона българи оценяват услугата на СПА хотелите като много добра

Над 840 хиляди регистрации на туристи са направени от началото на годината до края на август в 16 общини, които развиват СПА туризъм във вътрешността на страната. Това съобщи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в рамките на Единадесетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, като се позова на данните от..

публикувано на 11.09.24 в 10:08