Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Получено е официално съгласие на немската прокуратура за предаване на Северин Красимиров

| обновено на 12.10.18 в 18:08
Тялото на Виктория Маринова бе намерено на 6 октомври на брега на река Дунав в Русе.
Снимка: БГНЕС

От Министерството на правосъдието съобщиха, че следобед е получено официалното съгласие на немската прокуратура за предаване на обявения за международно издирване български гражданин Северин Красимиров. За това е информирана и Прокуратурата на Република България.
Към момента с активните действия на компетентните органи на двете държави, тече процедура по организиране на фактическото предаване и конвоиране от българските власти на лицето, което се очаква да се случи най-рано следващата седмица.
Северин Красимиров, който бе задържан в Германия по подозрение, че е изнасилил и убил журналистката Виктория Маринова в Русе, е признал частично вината си. Това съобщи прокурор Бернд Колкмайер от прокуратурата в град Целе, където се намира арестантът.

Пред германския съд Северин твърди, че сутринта на 6 октомври в парк край Дунав в град Русе, под влиянието на алкохол и наркотици, се е скарал с непозната за него млада жена, ударил я е силно в лицето и я е блъснал в храстите. Той отрича да я е изнасилвал. Не е възнамерявал и убийството ѝ, цитира още прокуратурата твърденията на Северин.

„Въз основа на показанията му няма основание да се смята, че има политически мотив в убийството“, заяви още германската прокуратура.

Днес прокуратурата е наредила екстрадицията на Северин Красимиров. Тя очакваше последните документи от България за това, сред които и писмо, че затворите ни отговарят на минималните европейски стандарти.

Северин се е съгласил на опростена процедура по пращането му в България, което означава, че той ще бъде качен на самолета до дни. Крайният срок в такъв случай е 10 дни.

Сега се очаква България да прати полицаи за извеждането му и с първия възможен полет на “България ер“ той ще бъде прибран в България. Преди да разпореди екстрадицията на Северин Красимиров,  германската прокуратурата е била информирана от българските власти, че у нас той ще бъде настанен в арестно помещение с европейски стандарти - 4 квадратни метра жилищна площ и самостоятелен санитарен възел, съобщиха от правосъдното министерство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Засилени полицейски мерки заради поклонението пред убитата Виктория Маринова в Русе

Поклонението пред убитата Виктория Маринова ще започне в 10,30 ч. в храм "Света троица" в Русе. По обед убитата 30-годишна Виктория Маринова ще бъде погребана.  Очакват се засилени мерки за сигурност поради възникналото от вчера напрежение...

публикувано на 12.10.18 в 07:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба –..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков"..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18