Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският районен съд отложи делото срещу граничарите, обвинени за смъртта на турски рибар

| обновено на 16.10.18 в 12:03
4
Снимка: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас

Бургаският районен съд отложи делото, образувано по поръчка на Турския наказателен съд, в което показания трябваше да дадат четирима български граничари. Те са обвинени от турската страна за смъртта на турски рибар край Резово през 2008-а година. Делото беше отложено, за да се приложат към него пълния обем от писмени доказателства, за да се осигури правото на защита на българските гранични служители. 

След днешното заседание в Бургаския районен съд трябваше да приключи изпълнението на съдебната поръчка от турската страна. 

За да се организира защитата на четиримата български граничари трябва да се съберат всички необходими доказателства, каза адвокатът на Михаил Цонков Росен Кожухаров: 

"Касае се за писмени становища по отношение на приложимостта на съответните международни актове, произнесени съдебни решения в България по този повод от решението на европейския съд и така нататък, едва ли бих могъл да изброя всички".

Очакваме институциите да ни защитят, заяви бившият граничен полицай Михаил Цонков:

"Предстоят допълнителни срещи - с външно министерство, с Министерство на правосъдието и други институции, които заявиха тяхната подкрепа спрямо нас".

Междувременно около двеста души, между които и гранични служители се събраха пред Съдебната палата в подкрепа на българските граничари:

"Това са национални герои. Лично познавам всеки един от тях, прекрасни мъже, изпълнили са служебните си задължения. Това е."

"Едва ли има бургазлия, а и българин, който да не ги познава. В едни други времена тези хора щяха да бъдат наградени като герои, а в момента виждате каква е ситуацията".

Стефан Петров каза:

"Протестът се организира в подкрепа на четиримата български граничари, които преди десет години защитиха нашата родина. Тогава те защитиха нас и сега ние трябва да ги  защитим".

С призив към държавата се обърна и бургаският омбудсман Тодор Стамболиев:

"Държавата трябва да задели целият финансов ресурс и да осигури адекватна защита на нашите деца".

Обвинителен акт срещу четиримата бивши гранични служители Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са изпратили от Турския наказателен съд в Къркларели. През 2008-а година българската военна прокуратура прекрати делото срещу Михаил Цонков за смъртта на турски бракониер край Резово. Разследващите бяха категорични, че инцидентът е нещастен случай. През 2014 година Европейският съд в Страсбург се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан. Сега събраните томове с доказателства от Районния съд в Бургас сега ще бъдат изпратени на турската страна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирослав Лайчак, пратеник на ЕС за Западните Балкани

Мирослав Лайчак призова Косово и Сърбия да положат повече усилия да нормализират диалога помежду си

Пратеникът на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак призова Косово и Сърбия да положат повече усилия да нормализират диалога помежду си и подчерта, че той е единственият сигурен път към членство в блока, предаде АП. Лайчак е на посещение в столицата на Косово - Прищина, където разговаря с вицепремиера Бесник Бислими. Местни медии пишат, че..

публикувано на 06.09.24 в 17:10

Съставът на РИК - Кюстендил остава в голямата си част същия

В голямата си част съставът на Районна избирателна комисия в Десети изборен район – Кюстендилски, се запазва, както и съответните постове. Така е според решението на ЦИК, с което служебно е назначена РИК-Кюстендил. На консултациите при областния управител инж. Александър Пандурски не се стигна до съгласие, след като двете ДПС-та искаха да имат..

публикувано на 06.09.24 в 16:45
Берковица

Патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им. Това ще стане в неделя, в деня на Рождество Богородично. Тържествата по повод празника на Берковица стартираха с тридневен турнир по футбол за 9-годишни деца. Победител стана отборът на ЦСКА (София). Програмата за празника е богата и разнородна, сподели кметът..

публикувано на 06.09.24 в 16:30
Стефан Кунчев

Стефан Кунчев: Не се връщам, а идвам пак, защото БНР никога не може да е крачка назад

Не се връщам, а идвам пак, защото БНР никога не може да е крачка назад. Това е най-голямата медийна радиоплатформа в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" журналистът Стефан Кунчев , гост в рубриката "От другата страна на радиото".  "Преди около 25 години излязох от "Хоризонт", за да търся други предизвикателства, успях да ги..

публикувано на 06.09.24 в 16:23

В гръцките училища въвеждат забрани за ползване на мобилни телефони

В гръцките училища въвеждат забрани за ползване на мобилни телефони. Родители ще плащат за щетите в училище от децата им. Министърът на образованието Пиеракакис съобщи за новите строги промени в държавните училища. Преди всичко се забранява ползването на мобилни телефони. Учениците са задължени да предават телефоните си на учителите и след..

публикувано на 06.09.24 в 16:10

Банско чества Съединението с научен форум, летен биатлон, кулинарен празник и шествие с народни носии

Денят на Съединението в Банско ще обедини честването на празника, мечтата за националното обединение, с международен научен форум на видни археолози от Балканите, Балканска купа по летен биатлон и традиционния кулинарен празник на задругата на банските механджии, и цветно шествие от хора, облечени с народни носии, които ще извървят пътя до..

публикувано на 06.09.24 в 15:49

"България Еър" отложи с девет часа полет от София до Мадрид заради технически проблем

Заради технически проблем "България Еър" отложи с девет часа полет от София до Мадрид, като пътниците разбраха за отлагането по време на чекирането си на столичното летище в ранния следобед.  От компанията обясниха за БНР, че е възможно да отстранят проблема по-рано и ще информират пътуващите своевременно.  Към момента полетът е насрочен за 23.40..

публикувано на 06.09.24 в 15:41