Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болград – историята на катедралата "Свето Преображение Господне" и на първата българска гимназия

БНР Новини
Гл. ас Галин Георгиев, Ценка Кучева, Таня Танасова-Тодорова и Румен Леонидов (отляво надясно).
Снимка: Кирчо Стоичков

Две празнични дати бяха в центъра на предаването – 180 години от освещаването на катедралата и 160 години от създаването на гимназията – две български институции извън географските граници на България, но в сърцевината на духовната територия на нацията ни. 

Предаването бе посветено на 29 октомври – Денят на бесарабските българи. По този повод дружество „Родолюбец“ в София ще стане домакин на представители на българските общности в Бесарабия, Таврия, Крим, в селищата около градовете Одеса, Николаев, Кировоград, както и на живеещите наши сънародници в Русия и Казахстан. Премълчаната история на тези общности, техните потребности и въждаления, това беше основната тема на разговора в студиото. В него гостуваха Ценка Кучева – учителка, член на дружество „Родолюбец“, Таня Танасова-Тодорова – поетеса, член на дружеството, гл. ас Галин Георгиев от ИЕФЕМ към БАН - етнолог и член на УС на „Родолюбец“, и Николай Караиванов, историк, председател на „Родолюбец“.





Ценка Кучева, гл. ас Галин Георгиев, Таня Танасова-Тодорова, Венета Гаврилова и Румен Леонидов (отляво надясно).Снимка: Кирчо Стоичков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40