Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежите, които рапът ни показва

Снимка: pixabay.com

За света на порасналите деца, поколенческите проблеми, разбиранията за живота и въпросите на израстването, откриваеми в съвременния български рап, говорим в „Нашият ден“ с колегата от програма „Хоризонт“ на БНР Константин Мравов, след срещата му с рапъра Атила. 

Между „Сутрин“ и „Нощ“, както се казват първата и последната песен, се движи новият съвместен албум на софийския рапър Атила и пловдивския бийтмейкър Worst. Името на целия албум е „Ред и хаос“. Това е разказ за нуждата от собствен ред, намиране на посока и път в хаоса на ежедневието и всичките ни проблеми – от личните ни пороци до порочните обществени механизми. 

Сами по себе си Атила и Worst са повече от познати имена сред хип-хоп феновете. Заедно двамата обаче влизат в нови територии. От една страна, е звукът, в който по-старото буум-бап звучене, познато от 90-те, е съчетано с по-съвременни бийтове, така че Уърст да даде основата на нещо, което двамата наричат буум-трап-блус. 

За блуса основната отговорност е на МС-то. Атила не изоставя себе си – продължава да гледа едновременно в себе си, към причините за безсънието си, към собственото си израстване, и да сочи навън – към града, към „Машината“, към консуматорството. 

Повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.