Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Иванов: Пътят от конструктора "Лего" до изкуствения интелект е дълъг

Иван Иванов
Снимка: Личен архив

От конструктора „Лего“ до програмирането на изкуствен интелект има много крачки. Те обаче не могат да бъдат направени лесно, ако нямаш желание и силна мотивация. Това казва Иван Иванов, който в момента учи в чужбина, но вече има своето признание в България, получавайки наградата „Джон Атанасов“ за принос в развитието на компютърните науки. 

За Иван Иванов всичко започнало с конструктора Лего. "В този конструктор имаш части и с тези части можеш да построиш много неща. Комбинирайки различни компоненти, ти получаваш продукт. Като написах първата си програма в един летен лагер, осъзнах, че идеята от "Лего"-то се е пренесла в компютъра, защото с различни редове код може да се получи различна програма. Все едно с една база идеи да се направят решения за много задачи." 

Така редовете код станали програма. А програмата станала старт за бъдещото решение на Иван да учи  компютърни науки. Разбито на теми това означава математика, теория на програмирането, физика, бази данни. Иван обаче не изучава компютърните науки в България, а в Кеймбридж. Преценил е, че там е мястото, което отговаря на неговите интереси, които отвъд програмирането еволюирали в интерес към изследване на невронните мрежи.

"Невронните мрежи представляват много голямо и силно устройство, което може да се приспособява към различни задачи и ако се приспособи достатъчно добре, може да ги решава в реално време, дори по-добре от хората. Програмистите са тези, които го обучават."

Компютърът прави хиляди операции за секунда, но не е добър във взимането на решения

Голямото предимство на компютъра е да прави хиляди операции за единица време, но самата му архитектура не му позволява дори извършвайки тези операции, да се учи толкова бързо от тях. "Тоест, той може да смята бързо, но не може да вземе решение, докато при хората е обратното - ние не можем да смятаме толкова бързо, но сме добри във взимането на решения. И реално програмистите са тези, които трябва да вземат решение какви операции да дадат на компютъра, за да може той да се приспособи към тях и да взима вече сравнително рационални решения. Все още сме на етап, в който решенията са доста ограничени. Примерно, ако научим компютъра да разпознава текст, той няма да може да прави нищо друго, освен да разпознава текст."

Иван Иванов вярва, че британският университет е мястото, където може да развие знанията си по компютърни науки. Защото там са преподавателите, общността и мислещите като него. Защото авторите на повечето книги за теорията на компютърните науки работят там и Иван може да отиде директно при тях. "Другото, което ми харесва тук е, че дори математиката, която учим, е насочена една идея повече към програмирането. Докато в България в голяма степен се набляга на математиката, която с днешните технологии не е нужно да бъде на толкова голямо ниво."

За софтуерния сектор условията в България вече са по-добри

За да се променят нещата и в България, е нужно знаещите да се върнат в страната и да предадат опита си на останалите, категоричен е Иван. Самият той е по-скоро сигурен, че ще се върне, след като приключи обучението си в Кеймбридж, но всичко зависи от условията, които има в България за развитие."Специално за софтуерния сектор вече имаме Тех парк, инкубатори, инвеститори - атмосферата е много по-добра. Ако продължава да се развива така, след три години когато завърша ще се върна. Ако наистина е добра, няма причина да не остана в България."

Все още не е сигурен и в каква фирма би искал да работи, но като човек, чиято работа в сферата на изкуствения интелект е била забелязана от БАН, участници в научни конференции и частна компания, съветва желаещите да се обучават да участват в повече състезания. Защото там реално виждаш какво е нивото ти и могат да те мотивират още повече да продължаваш да учиш и да си в добра форма.

Историята на Иван Иванов чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
142-рата годишнина от началото на военното образование в България и празника на Националния военен университет „Васил Левски“ бяха тържествено отбелязани във Велико Търново.

Каракачанов: Интервюто на Заев е малка крачка напред в правилната посока

Като малка крачка напред в правилната посока определи вицепремиерът Красимир Каракачанов вчерашното интервю на премиера на Северна Македония Зоран Заев , че изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. В Националния военен университет във Велико Търново Каракачанов заяви, че историята на България и Македония е обща до..

обновено на 26.11.20 в 15:00

Бизнесът кандидатства по „Заетост за теб“ при по-благоприятни условия

От утре бизнесът може да кандидатства при много по-благоприятни условия по мярката „Заетост за теб“, по която се осигурява субсидирана заетост за безработни. 160 милиона лева са осигурени за целта и са разпределени на квотен принцип в цялата страна. Бизнесът вече ще получава субсидия за заплати и осигуровките на наетите безработни за шест..

публикувано на 26.11.20 в 14:53

Фондация „Николай Чудотворец“ в Добрич с кампания за отмяна на Закона за запрещението

Законът за запрещението съществува от 1949 година и оттогава не е бил променян. Той засяга хората с вродени интелектуални затруднения или придобити като заболяване впоследствие. В този смисъл да попадне в рамките на този закон, отменящ всички граждански права, е заплашен всеки един от нас, тъй като никой не е застрахован от това един ден да..

публикувано на 26.11.20 в 14:49

Обвинената в убийството на двете си деца Кристина Дунчева остава в ареста

32-годишната Кристина Дунчева от Сандански, обвинена за убийството на двете си деца , остава в ареста. Софийският апелативен съд потвърди определението на първоинстанционния Благоевградски съд, че са налице достатъчно данни, че именно тя е извършител на тежкото престъпление.  Според апелативните съдии Светла Букова, Камен Иванов и Пламен..

обновено на 26.11.20 в 14:36

Прокуратурата поиска проверка на строителните обекти

Върховна административна прокуратура сезира Дирекцията за национален строителен контрол и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ да извършат проверка дали на строителните обекти в страната са осигурени здравословни и безопасни условия на труд.  Образувана е преписка въз основа на публикации в медиите, в които се цитират данни за..

публикувано на 26.11.20 в 14:11
Атанас Бобоков

Съд постанови рекордна гаранция от 2 млн. лева на Атанас Бобоков

Бизнесменът Атанас Бобоков излиза на свобода срещу 2 милиона лева.  Той е в ареста от края на май по обвинение за участие в престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци.  Миналата седмица първоинстанционният наказателен съд промени постоянния му арест в домашен, но Апелативният спецсъд отмени определението и му наложи рекордната..

публикувано на 26.11.20 в 13:55
Председателят на СЕМ Бетина Жотева

СЕМ: Програма „Хоризонт“ на БНР изпълнява обществената си мисия

Програма „Хоризонт“ на Българското национално радио спазва своята обществена мисия. Това е основното заключение в приетия с пет гласа „за“ от Съвета за електронни медии (СЕМ) доклад от дирекция „Мониторинг и анализи“ относно спазването на законовото изискване за плурализъм на гледните точки в програмата. Докладът отразява резултатите от..

публикувано на 26.11.20 в 13:49