Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баневи в ареста – защо чак сега

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Арестуваните в Ница Евгения и Николай Баневи пристигнаха днес в България. Специализираната прокуратура даде брифинг за актуализираните обвинения на Баневи. На него стана стана ясно, че обвиненията са доста по-широки от тези в началото на разследването. От "престъпно сдружение", по силата на което беше издадена европейската заповед за арест, имаме вече "организирана престъпна група", която е ръководена от Николай Банев. Помагач му е била Евгения Банева. Третият участник, който е задължителен, за да имаме организирана престъпна група, се оказва майката на Банев. Другите обвинения, които са повдигнати, са свързани с пране на пари – близо 1 млрд. лева е изпрал Николай Банев – каза зам. главният прокурор Иван Гешев. Длъжностни престъпления, данъчни престъпления и незаконно притежаване на оръжие. Периодът, в който са констатирани тези престъпления, е доста отдалечен във времето – 2005-а година. В рамките на разследването през този месец и нещо, когато Баневи бяха в процедура на екстрадиция, са разпитани и проговорили доста хора, събудени са стари проверки и разследвания.
Утре прокуратурата ще поиска от Специализирания наказателен съд семейство Баневи, без майката на Николай, да останат постоянно в ареста. Оказа се, че майката на Николай Банев е в напреднала възраст и ще ѝ бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, но от думите на Иван Гешев става ясно, че тя активно е участвала както в присвояването на парите, така и в тяхното изпиране. Това е официалната информация на Прокуратурата.

Йово Николов, журналист от вестник "Капитал", коментира казуса в предаването "Нещо повече":

"Въпросите изникват от само себе си. Защо чак сега? Защо по този начин, сякаш прокуратурата се е събудила от 15-годишна кома...  Защо всичко става така показно? Това е по-скоро пиар на прокуратурата, отколкото очаквания за реални действия. Обвиненията са за страшно много пари – над 600 млн. евро! Поне от моето наблюдение върху икономическия живот на държавата това семейство едва ли притежава толкова много активи". Николов сподели своето очакване Баневи да бъдат обвинени единствено в притежаване на оръжие и боеприпаси, а другите обвинения неусетно да отпаднат.

Йово Николов и Силвия ВеликоваЖурналистът смята, че очевидно преди прокуратурата не си е вършила работата, както трябва:

"Прокуратурата не е реагирала адекватно към онзи момент, и ако давностният срок е изтърван... Очаквам да бъдат осъдени за притежание на оръжие – не виждам предните обвинения как ще издържат. Прокуратурата обаче трябва да си понесе вината, че 20 години е бездействала". Тези хора – и Баневи, и Арабаджиеви, и Стайкови и т.н. – наистина са извършвали безобразия, но е трябвало държавата, политиците, които са я ръководили, и правосъдната система да реагират адекватно към онзи момент. 

Силвия Великова, правен репортер на "Хоризонт", също запита защо това престъпно деяние е толерирано от 2005 година чак досега:

"Всички обвинения са с давност от 2000 година насам. Въпросът към прокуратурата защо това престъпно деяние е толерирано толкова години остава. Чухме обещания на Специализираната прокуратура да започне до разследва т.нар. "разбойническа приватизация" (по думите на Гешев).

Великова цитира и думите на адвоката на Миньо Стайков – "Политиците искат да покажат на обществото, че богатите също плачат", и коментира:

"Но дали има прокурор в системата, който да понесе дисциплинарна отговорност? Защото правосъдието освен справедливо, трябва да бъде и навременно". 

Утре по случая следва да бъде определена мярка за неотклонение, но истината ще стане ясна, когато делото влезе в съдебна фаза. 

Разговор на Людмила Железова със Силвия Великова и Йово Николов в предаването "Нещо повече".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Арестуваните във Франция Николай и Евгения Баневи ще останат в ареста за 72 часа. Те ще бъдат изправени пред Специализирания наказателен съд.

Баневи с обвинение за участие в организирана престъпна група

Специализираният наказателен съд ще решава за постоянния арест на Николай и Евгения Баневи утре (7 декември). Часове след като двамата бяха екстрадирани в България Специализираната прокуратура ги обвини за участие в организирана престъпна група..

обновено на 06.12.18 в 17:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лодка с мигранти пристига на Канарските острови.

Мадрид обеща на Канарските острови 50 млн. евро за справяне с миграционната криза

Централното правителство в Испания обеща на регионалните власти на Канарските острови 50 милиона евро за справяне с миграционната криза. Политиците в страната са разделени относно законовите мерки за справяне с проблема. Притокът на мигранти..

публикувано на 24.08.24 в 08:42

Безвъзмездни средства за напояване за регистрирани земеделски производители

Земеделските производители ще бъдат подкрепени чрез преки безвъзмездни средства за да покрият част от разходите си за напояване през 2024. Кандидати за тази помощ могат да бъдат само стопани , регистрирани по наредба 3 или вписани в регистъра на..

публикувано на 24.08.24 в 08:36

Продължава гасенето на пожара под рилския Черни връх

И днес ще продължи гасенето на пожара, който възникна в четвъртък на около 2 300 м.  в Рила под рилския Черни връх.  Засегната е неголяма площ - около 10 декара, но и в гора.  За овладяването ще е необходимо изпращането на хеликоптери, заради непристъпния..

публикувано на 24.08.24 в 08:23

Започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита"

В тетевенското село Черни Вит днес започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита", който тази година събира над 850 изпълнители на българска народна музика и обичаи. Съборът води началото си още от 1981 г., а идеята..

публикувано на 24.08.24 в 08:16
 Ангел Стойков

Повече от 600 студенти ще участват по проекта - "Летен университет - 2024"

Повече от 600 студенти от над 30 висши училища в страната се очаква да участват в 22-рото издание на проекта на Националното представителство на студентските съвети в България  "Летен университет - 2024" . Събитието ще се проведе от 25 август до..

публикувано на 24.08.24 в 08:15

Напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати съобщиха за напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Те бяха подновени тази седмица в египетската столица Кайро, а според американския съветник по националната сигурност Джон Кърби следващия етап е Израел и..

публикувано на 24.08.24 в 08:02

Украйна изтласква руските сили от Харковска област

Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област, заяви  президентът Володимир Зеленски. Той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ. В днешния Ден на независимостта Украйна планира атаки срещу руските части и в..

публикувано на 24.08.24 в 07:42