Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев няма интерес да мотка процеса безкрайно, защото тогава контрата остава в него, смята политическият анализатор

Проф. Димитър Вацов: Калин Стоянов ще бъде махнат, ще имаме служебно правителство и дата за избори

Според него е възможно в някакъв момент самият Пеевски да усети "бухалката"

| Интервю
Снимка: Силвия Великова

Трябва да си пазим парламентарната република, а начинът е избори. Това заяви пред БНР проф. Димитър Вацов - философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор.

"Радев няма да бави безкрайно. Той има възможност да избере Главчев или Чобанов. Ако стане напечено, смятам, че и някой друг, например Рая Назарян, ще се жертва в името на народа и ще приеме тази щафета. В крайна сметка служебно правителство ще бъде назначено, дата за избори ще бъде насрочена. Въпросът е колко дълго ще се мотка този процес. Радев няма интерес да го мотка безкрайно, защото тогава контрата остава в него", коментира той.
По думите му в момента драмата около съставянето на служебно правителство е драма между две страни. От едната страна са ГЕРБ и ДПС, които държат всички основни позиции по "домовата книга", посочи анализаторът и обясни: "Това е едната страна, която разполага с хората, които могат да бъдат избрани за служебен премиер и да направят правителство". От другата страна е Румен Радев, който трябва да назначи това правителство и който има претенции за това кой да бъде назначен там, добави той. И още: 

"Радев има интерес да компрометира новите конституционни поправки, които ограничават властта му. Той има интерес да покаже, че тези промени, които ограничават неговата власт, водят до това, че няма кой да поеме отговорност за фигурите, които се назначават в правителството, процедурата е трудна и неясна. Той се опитва да покаже действителните слабости на приетата процедура". 

Според него обаче борбата не е между едно добро и друго зло:

"Става дума за това, че един клиентелистки модел на управление, който ГЕРБ и ДПС наложиха през годините, се провежда през техните хора на възловите позиции, от които може да се избере служебен премиер, и една друга линия на Радев, която е силно проруска и вървяща встрани от евроатлантическия курс и вървяща по посока на авторитарна тенденция през опит за въвеждане на президентска република".

Калин Стоянов ще бъде махнат, категоричен бе проф. Вацов в интервю за предаването "Преди всички". И обясни: 

"Борисов даде крачка назад - това е едната от основните фигури зад него. Другата е Пеевски. Пеевски очевидно държи да се покаже силен, че не сваля опеката върху собствените си аватари, какъвто очевидно е Калин Стоянов. Това е демонстрация на сила. Но тя в един момент ще стане излишна и контрапродуктивна. Така че Пеевски ще може да договори друг удобен за него човек, съвместно с Борисов, да бъде сложен за министър на вътрешните работи".
Политологът изказа мнение, че Бойко Борисов е в процес на изчакване - да види как ще се развият нещата в ДПС и коя страна ще надделее: 

"Със сигурност договорки ще текат, търсене на някакъв компромис ще тече, както между Борисов и Пеевски, така и между Борисов и Аталай или групировката около Доган - докато се намери такава кандидатура, която да може да бъде компромисна".
"Не можем да превръщаме Пеевски в някаква свръхсилна фигура. Не би трябвало да го мислим като някакъв господар, шеф на групировка. Става дума за определен тип мафиотизиране в съдебната система, службите за сигурност с присъдружни жълти медии. Пеевски има силно влияние върху този сегмент на хора, които работят съвместно, организирано, договарят помежду си кой да бъде ударен и кой не - било през прокуратурата, било през медиите и то в добър синхрон. Пеевски е еманацията на този сегмент на българската политика", коментира проф. Димитър Вацов.
Според него медиите в момента са активизирани срещу групировката на Доган в ДПС. Имаме такава мощна медийна структура, която работи в интерес на Пеевски, коментира той, като допусна, че е възможно в някакъв момент самият Пеевски да усети "тази бухалка".

"Пеевски не е властелин на тази машина, а е нейно олицетворение, той е временно публичният образ, който е нейно събирателно. Групировката, която стои зад тази машина, може спокойно в един момент да жертва своето лице, когато то стане недостатъчно лицеприятно. Пеевски прави усилия в това отношение". 

По думите му един от основните начини да съществува тази групировка, е да овладее от една страна основните позиции в държавата - регулаторите и съдебната система, а от друга страна да дискредитира всеки опит за гражданско независимо усилие. Според него неин основен враг са неправителствените организации и свободните медии.

Проф. Димитър Вацов очаква, че в близките месеци Румен Радев ще създаде партия, но няма да я оглави:

"Поредният партиен проект. Той няма да изостави президентската позиция, за да пази възможността за по-високо публично влияние и евентуално за трансформация на политическата система по посока на президентска република".   

Цялото интервю на Силвия Великова с проф. Димитър Вацов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Под карантина са поставени стадата с овце в гръцката област Еврос

Под карантина са поставени стадата с овце в гръцката област Еврос до границата с България заради зараза с шарка. Всички животни от заразените стадата биват унищожавани. Поради регистрирани случеи на заразени овце с шарка,властите поставиха под карантина стадата в област Еврос, съобщи днес заместник-аграрният министър Христос Келас, който..

публикувано на 22.08.24 в 12:44
Жители на Кочериново излязоха на протест във вторник

Няма да има воден режим в Кочериново... засега

Воден режим за Кочериново и общината засега няма да се въвежда - водоподаването е нормализирано, а и падналият дъжд e благоприятeн за ситуацията, каза за БНР кметът Светослав Горов. Само преди два дни жителите организираха протест в центъра на града и затвориха пътя за Рилския манастир, след като нямаха вода 4 денонощия. Безводие: Когато..

публикувано на 22.08.24 в 11:06
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Над 20 нови пожара в Гърция за денонощие

Над 20 нови пожара са избухнали в Гърция през последното денонощие, въпреки относителния спад на температурите. Днес се очаква отново да бъде горещо. В последното денонощие са избухнали 23 пожара въпреки сравнително по-ниските температури, съобщават от Гражданска защита. Част от огнищата са следствие от мълнии, но има и умишлени палежи...

публикувано на 22.08.24 в 11:01
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

Русия съобщи, че е предотвратен пореден опит на Украйна за навлизане в Брянска област

Русия съобщи, че е предотвратен пореден опит на Украйна за навлизане на нейна територия - в Брянска област. Украински части контролират райони на руската Курска област, където започнаха операция през август. Украинска атака с дрон забави полети във Волгоград Президентът Володимир Зеленски заяви, че се укрепват военните сили в..

публикувано на 22.08.24 в 10:57

Ръст на домашното насилие в Испания

Властите в Испания отчитат ръст на домашното насилие. При подобни инциденти от началото на лятото са убити 15 жени и три деца. Лятото е рисков период за жертвите на домашно насилие заради прекарването на по-дълго време заедно на партньорите през ваканциите, отбелязват специалистите. Другият период с много подобни случаи е по Коледа. Общо..

публикувано на 22.08.24 в 09:57
Стоян Мавродиев

Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване

Бившият директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване, научи "Хоризонт" от източници от прокуратурата. Той е един от тримата обвиняеми по аферата с необезпечения кредит от 150 милиона лева, който през 2019 година банката отпуска на фирма, свързана с Румен Гайтански - Вълка.  Искането за издирване..

публикувано на 22.08.24 в 09:55

Активите на частните пенсионни фондове нарастват, вече са 24,5 млрд. лева

Активите на частните пенсионни фондове достигнаха 24,5 милиарда лева – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за първото полугодие на 2024. Те нарастват с над 16 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Общо осигурените в четирите вида пенсионни фондове са малко над 5 милиона души, като се увеличават с около 70 000 души..

публикувано на 22.08.24 в 09:54