Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралският замък във Варшава – образец за реставриране на културното наследство

| обновено на 12.12.18 в 15:36
5
Част от фасадата на Кралския замък
Снимка: Светослава Кузманова

Кралският замък във Варшава, който е бил официалната резиденция на полските монарси години наред, след разрушаването му от нацистите в края на Втората световна война бива възстановен с дарения от поляците. Това е единственият пример в света на пълно възстановяване на толкова голяма сграда.

Точно век се навършва тази година от възстановяването на независимостта на Полша и също толкова – от установяването на дипломатически отношения между Полша и България. Полският институт в София представя образци от културния живот на страната.

Замъкът е пример за реставраторите в цял свят, а специалисти от Афганистан и Сирия са идвали няколко пъти, за да черпят опит в тази сфера. Дворецът e построен върху изкуствен хълм, във формата на петоъгълник в периода 1598-1618 година. Бил е подложен на грабежи по време на шведското нашествие в средата на 17-и век, но това, което правят нацистите по време на Втората световна война, води до пълното му унищожаване. 

След войната мястото на замъка е празно до 1971 година, когато започва мащабна кампания за събиране на пари сред поляците. Макар и трудно и след дълги дебати комунистите дават разрешение за това, но категорично отказват партията да финансира възстановяването. По улиците на всички градове биват поставени големи квадратни каси с монтиран часовник, който показва 11,15 – часът, в който нацистите палят замъка. 

В автентичния им вид са възстановени кралските помещения, защото е имало запазени скици на замъка, а тези части, за които не е имало подобен източник, са по свидетелски разкази. 

Преди да разгледат залите на двореца, посетителите минават през специална зала, в която в триизмерен формат се прожектира специален триминутен филм, посветен на опожаряването на Варшава.

Възстановяването на основната сграда на Кралския замък продължава 14 години, но и в момента част от парковото пространство се реконструира. 

През май 2019 година замъкът и градините ще бъдат завършени в пълния си вид. 

Още за Кралския замък чуйте в репортажа на Светослава Кузманова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

30 години от основаването на женски хор "Ваня Монева"

Днес в зала "България" ще бъдат отпразнувани 30 години от основаването на женския хор "Ваня Монева". За мен беше една сбъдната мечта да напарвим женски фолклорен хор, посочи пред БНР Мая Страмонева. "На 11 юли 1994 година се събрахме с първите 11 певеци. Между тях бяха големите Надка Караджова, Павлина Горчева, Бойка Присадова, Янка Танева и..

публикувано на 30.04.24 в 10:46
 Национална библиотека

Изложба в Националната библиотека представя книжовното наследство на българските католици

През тази година се навършват 350 години от смъртта на трима големи българи католици от 17-ти век – Петър-Богдан Бакшев, Петър Парчевич и Филип Станиславов, които умират през една и съща година – 1674 г. По този повод в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" в София беше открита изложба, свързана с книжовното наследство на..

публикувано на 29.04.24 в 12:11

В Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците

В навечерието на един от най-обичаните пролетни празници – Цветница, в Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците в галерия Арт Център. Над 100 творби на 54 автора привличат интереса на плевенчани и гостите на града. "Пролетният салон на плевенските художници е една традиционна изложба. В нея са поканени да участват обикновено всички..

публикувано на 28.04.24 в 07:34

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25