Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Косово ще загуби повече от взаимното блокиране със Сърбия

ЕС и САЩ нямат съществени различия в политиката към Прищина, каза посланик Наталия Апостолова

Снимка: БГНЕС

Косово ще загуби повече от взаимното блокиране със Сърбия, което се случва в момента - това мнение изрази в предаването "Събота 150" Весела Чернева, ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

В коментар  на решението на Косово да създаде своя армия Чернева отбеляза, че има разнобой в позициите на САЩ от една страна и съюзниците от НАТО и Евросъюза от друга.

„Столицата Прищина в момента е покрита с американски знамена, защото аерикарнският посланик е излязъл и е подкрепил това решение за създаване на косовска армия въпреки изричното изявление на генералния секретар на НАТО, че това не е правилният момент, че трябва първо да си оправят отношенията със съседите и след това да създават армия“, каза Чернева.

Посланик Наталия Апостолова - специален представител на Европейския съюз в Косово, смята, че няма съществени различия в политиката на САЩ  и Евросъюза по отношение на Прищина.

„Със САЩ, най-вече ние сме стратегическите партньори на Косово. Ние се допълваме, но има един нюанс, в който САЩ са изключително силно ангажирани с трансформирането на тези сили за сигурност“, каза Наталия Апостолова в интервю за „Хоризонт“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН е обезпокоен от решението на Косово да създаде своя армия

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойство по повод решението на Косово да създаде своя армия, предаде Франс прес. Гутериш посочва, че то е несъвместимо с резолюция 1244 на Съвета за сигурност, тъй като ограничава отговорността на..

публикувано на 15.12.18 в 04:28
НАТО

Косово реши да създаде собствена армия, НАТО изрази съжаление

Косово реши да създаде собствена армия. Парламентът в Прищина одобри закони, според които сегашните леко въоръжени косовски сили за сигурност ще бъдат трансформирани в 5-хилядна армия. Командващият тези сили Рахман Рама заяви, че армията ще изпълнява..

обновено на 14.12.18 в 15:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Върховен съд на САЩ

Върховният съд на САЩ продължава да блокира правилата за дискриминация, основана на пола

Върховният съд на САЩ продължава да блокира правилата за дискриминация, основана на пола. През април администрацията на президента Джо Байдън предприе действия за разширяване на обхвата на правилата, забраняващи дискриминацията по полов признак в..

публикувано на 17.08.24 в 11:34

Петима българи са арестувани след побой в нощен бар на Халкидики, трима от тях са в болница

Гръцката полиция е арестувала петима българи след побой в нощен бар на Халкидики. Трима от тях са в болница. Води се разследване. Според очевидци на инцидента, петима българи са се скарали със собственика на бара и са го пребили. Впоследствие някой..

публикувано на 17.08.24 в 11:03

Няма да бъде обявявано бедствено положение в община Смядово

Към момента не се налага да бъде обявено бедствено положение в Смядово заради проблема с водата. Това заяви за кметът на общината Иванка Петрова. Вчера екипи на ВиК са открили и отстранили авария в един от кладенците в града. "Вода към момента в града..

публикувано на 17.08.24 в 11:00

ООН изрази загриженост заради Закона за училищното образование

ООН изрази дълбока загриженост от приетите от българския парламент поправки, които забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. От службата по човешките права на световната оранизация призоваха страната ни да преосмисли..

публикувано на 17.08.24 в 10:59

Жителите на четири свищовски села, страдащи от безводие, затвориха за половин час пътя Плевен-Русе

Жителите на четири свищовски села, страдащи от безводие, затвориха за половин час на две места главния път Плевен-Русе. В Хаджидимитрово са в безсрочно бедствено положение. В Горна Студена, Морава и Козловец са на драстичен режим. Причината за безводието..

публикувано на 17.08.24 в 10:57

Продължава гасенето на тлеещи огнища край бившия ремонтен завод в Шумен

Огнеборци все още са на мястото на пожара, при който късно вчера изгоряха складови помещение в бившия ремонтен завод в Шумен. Има локални огнища, които тлеят, съобщиха от Областната дирекция на МВР.  Горяха складове на бившия..

публикувано на 17.08.24 в 10:14

Още 4 села в Монтанско на воден режим

Жителите на още четири села в област Монтана са на воден режим. Всички те са от община Георги Дамяново. До сега засушаването засегна 11 села Четири от 13-те села в община Георги Дамяново вече са на воден режим, съобщиха от ВиК - Монтана.  В..

публикувано на 17.08.24 в 10:14