Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Николчева: Протестите на строителите от миналата седмица са протест на едрия капитал

Интелектуалният труд в сферата на строителството е поставен на дъното, смята заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране

2
Столичната ул. "Граф Игнатиев" стана нарицателна заради качеството на ремонта.
Снимка: Ани Петрова

За съжаление, така изглеждат нещата в българското строителство, каза за БНР заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Светлана Николчева по повод ремонта на столичната ул. „Граф Игнатиев“. В предаването "Хоризонт до обед" тя направи паралел с некачествени ремонти във Варна и обобщи: 

„Ние се сблъскваме с един много важен проблем, който нашата държава позабрави, а този проблем трябва да е нейна грижа - въпроса за кадрите. В нашата държава преди години имаше Строителни войски, имаше СПТУ по строителството, имаше строителни техникуми истински, където се обучаваха кадри и се получаваха изпълнителските кадри, средните кадри, по-висшия ешалон от тези, които работеха в строителството, управляваха строителството и на по-ниско ниво - технически ръководители, майстори, бригадири и така нататък, от които кадърните и обучените заминаха за Европа. Тук, за съжаление, останаха кадри, които не са обучени или все още не са обучени, някои искат да се научат, а някои не могат да се научат…" 

"Има проблем, разбира се, и с т. нар. „инженеринг“ - в един обект едно юридическо лице взема всичко – проектирането, изпълнението, а понякога индиректно и контрола. Като събереш всички тези власти в една ръка, какво се получава? – проектантът проектира според възможностите на строителя или според това какво са му казали възложителите, че разполагат, а след това строителят се мъчи с недообучени кадри, а контролът понякога е формален и се получава този парадокс „контрол на контрола“ - коментира инж. Николчева.

Тя допълни, че голяма част от българските строителни работници, които са мигрирали в чужбина, често не получават по-високи заплати там, но се чувстват по-добре.

Авторският надзор – от страна на автора на проекта – е едно от нещата, които биха повишили качеството на строителството. Често именно проектантите не са поканени на обекта, а строителите правят нещата „както могат“ и се получава непълноценен продукт, смята тя:

„Интелектуалният труд в България, говоря в сферата на строителството, е оставен на дъното и нито се оценява и заплаща както трябва, нито се вслушват в неговата компетентност“.

Николчева оцени протестите на строителите миналата седмица като „протест на едрия капитал“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39